Блог

Ігор Гуськов: Українські правоохоронці не хочуть помічати злочини ПВК «Вагнера»

Український центр аналітики та безпеки продовжує збирати та аналізувати інформацію про діяльність та особовий склад підконтрольного Кремлю підрозділу бойовиків, відомого під назвою ПВК «Вагнера». На сьогоднішній день нам відомі імена та особисті дані 4231 бойовика групи «Вагнера».

0

comments3550

Ігор Гуськов

Керівник аналітичної групи Українського центру аналітики і безпеки

Генерал-майор, кандидат юридичних наук, керівник аналітичного напряму Українського центру аналітики і безпеки

З жовтня 2017 року по травень 2019 року на сайті Служби безпеки України вийшло понад 20 матеріалів, що стосуються злочинів цих найманців. В тому числі були опубліковані аудіоперехоплення розмов бойовиків щодо збитого під Луганськом літака Іл-76, на яких присутній голос Дмитра Уткіна (позивний «Вагнер») - командира й засновника цього підрозділу. Проте на сьогодні всі ці матеріали з сайту СБУ зникли.

Крім того, в розділі сайту «Вони перебувають у розшуку» зараз немає жодного найманця з ПВК «Вагнера», включаючи тих 33 бойовиків, які були затримані в Білорусі в липні 2020 року. Також не надана юридична оцінка і діяльності командира бойовиків «Вагнера»-Уткіна.

Те ж стосується громадян України, які з 2013 року в складі групи «Вагнера» воювали в Сирії. Частина з цих бойовиків пише в соціальних мережах, як вони після повернення з Близького Сходу встигли відмітитись на Майдані та побували в Одесі в травні 2014, а також як планували захоплення аеродрому. Однак мій лист-запит до СБУ про те, чи було відкрите щодо цих осіб кримінальне провадження, ствердної відповіді так і не отримав.

Можна сказати, що на сьогоднішній день заблокована робота правоохоронних органів України з документування та притягнення до відповідальності більш ніж 200 українських громадян, які воюють в складі ПВК «Вагнера». І це при тому, що їх персональні данні вже зібрані та наявні навіть їх фотографії з номерними військовими жетонами підрозділу. 

Загалом виходить, що злочини бойовиків цього підрозділу, який Кремль використовує для бойових дій в різних частинах світу, в тому числі й проти України, досі не отримали гідної правової оцінки з боку української правоохоронної системи.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!