Блог

Ігор Чаленко: Український слід: що хотів ізраїльський олігарх із ліцензією від ФСБ?

Відхід із Росії у зв’язку з її нападом на Україну величезної кількості зарубіжних компаній і фірм, чиїми власниками є іноземці, окрім важкого удару по економіці країни агресора мав ще один ефект. Компанії з іноземними господарями, що залишилися на спорожнілому «полі», потрапили під пильну увагу західних спецслужб.

0

comments5695

Ігор Чаленко

Політолог

Голова Центру аналізу та стратегій

Відхід із Росії у зв’язку з її нападом на Україну величезної кількості зарубіжних компаній і фірм, чиїми власниками є іноземці, окрім важкого удару по економіці країни агресора мав ще один ефект. Компанії з іноземними господарями, що залишилися на спорожнілому «полі», потрапили під пильну увагу західних спецслужб. А в одному конкретному випадку, розпочате на Заході розслідування, змусило СБУ звернути увагу на одну російську компанію.

Йдеться про фірму, що діє у стратегічно важливій сфері, що курує ФСБ. Про фірму, що не просто продовжує роботу, а навіть активно розширюється, причому її основна філія знаходиться не де-небудь, а в Петербурзі, особистій вотчині Путіна.

Фірма ця називається Selectel і вона одна з трьох найбільших у Росії операторів у галузі зв'язку на базі провідних та хмарних технологій. Вона має ліцензії як від ФСБ (останню видано у вересні 2021 року), так і від Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку – Роскомнагляду (від грудня 2019 року).

На початку вересня цього року Selectel розпочала масштабну консолідацію активів, купивши за 1,3 млрд рублів бізнес-центр у Москві. Оплатить компанія масштабне придбання випуском облігацій на 3 млрд рублів. Тобто побоювань за своє майбутнє в Росії керівництво Selectel взагалі не має, хоча її господар – громадянин Ізраїлю Іцхак-В'ячеслав Мірілашвілі, син Михайла Мірілашвілі (ну або «Міші Кутаїського»), теж громадянина Ізраїлю.

Втім, відсутність занепокоєння легко зрозуміла, адже Мірілашвілі-старшого ізраїльський аналітичний журнал "Ліберал" охарактеризував як "посланця та виконавця волі Путіна на Заході". До того ж він відомий давнім партнерством з Євгеном Пригожиним – господарем найманців "Вагнер" та "ольгінських тролів", що ведуть війну у кіберпросторі країн Заходу. Пригожин, який потрапив до списку тих, кого розшукує ФБР, працював із Мірілашвілі ще в 90-х, і досі залишається його партнером з будівельного бізнесу, також на околицях Петербургу.

Але ви запитаєте, чим Мірілашвілі та його компанія, ліцензована ФСБ, може бути цікавою саме СБУ? Справа в тому, що у березні 2021 року Selectel намагалася увійти на український ринок. Але не встигла.

За цікавим збігом обставин, основним замовником Selectel є російське АТ «Телеканал 360». Той самий телеканал, що 2018 року транслював російську пропаганду у т.зв. «ДНР».

Власників АТ ретельно приховують, але достатньо знати, ким є гендиректор телеканалу. Це Каклюгін Олексій Валерійович, член Громадської ради при управлінні Федеральної податкової служби РФ у Московській області. Чоловік віце-губернатора Московської області Олексій Каклюгін фігурує у Списку 6000 корупціонерів та розпалювачів війни, опублікованих Фондом боротьби з корупцією у квітні цього року.

Що планував зробити в Україні за рік до російського вторгнення Мірілашвілі та його компанія, ліцензована ФСБ – невідомо. Маю надію, що це дізнаються спецслужби – українські чи західні.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!