Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments5342

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (6 листопада)

 

Канада

Влада Канади першою у світі законодавчо оформили атомну енергетику, як екологічно чисту.

 

Іспанія

Іспанська поліція вилучила найбільшу у світовій історії партію марихуани. ЇЇ вага складала 32 тони, а вартість у розфасованому вигляді 64 млн.євро.

 

Перу

Тисячі людей вийшли на марші протестів не тільки у столиці Лімі, але й в інших містах.

Протестуючі вимагали вілставки чинного президента Педро Кастільйо, Раніше  генеральний прокурор подав конституційний позов проти президента через звинувачення 

у корупції.

 

Єгипет

Відкрилась 27 конференція ООН зі зміни клімату(СОР 27) у Шарм-еш-Шейхі, яка завершиться 18 листопада.

 

Понеділок (7 листопада)

 

Німеччина

Жителі міста Франкфурт-на-Майні усунули свого мера з посади, який попав на лаву підсудних через звинувачення у корупції. Референдум відбувся у неділю і 95,1% з тих, хто прийшов голосувати, проголосували за усунення мера міста Петера Фельдмана з посади.

 

Німеччина

Німецька влада планує витрати приблизно 83 млрд.євро для бізнесу з запланованих 200 млрд.євро на стримування цін на газ та електрику у 2023 році.

 

Польща

Тут стартував проект з модернізації воєнного комплексу Повідз. Там планують розміщувати ударні гелікоптери НАТО.

 

США

Республіканці не виключають оголошення імпічменту Джо Байдену у разі перемоги на проміжних виборах до Палати представників та Сенату. Про це заявив Кевін Маккарті, лідер республіканської меншості у Палаті представників

 

Алжир

Країна подала офіційну заявку на вступ до економічної організації БРІКС (Бразилія, Індія, росія, Китай, Південна Африка).

 

Вівторок (8 листопада)

 

США

Тут відбулись проміжні вибори до сенаторів, конгресменів, а також губернаторів та інших посадових осіб.

 

Швейцарія

«Fortune Pink», гігантський рожевий діамант вагою 18,18 карат, продали у вівторок у Женеві після всього-навсього чотирьох хвилин напружених торгів між трьома покупцями. Рідкісний рожевий діамант продали за понад 28 мільйонів євро придбав приватний азіатський колекціонер. Світовий рекорд для рожевого діаманта датується 2017 роком, коли «CTF Pink Star» було продано в Гонконзі за 71,2 мільйона доларів (70,8 мільйона євро).

 

Середа (9 листопада)

 

США

Президент Джо Байден заявив у середу, відповідаючи на запитання журналіста, що зв’язки Маска з його іноземними інвесторами заслуговують офіційного розгляду з боку уряду. Мова йде про поглинання Twitter Ілоном Маском , де Королівство Саудівської Аравії, яке володіє 35 мільйонами акцій соціальної мережі, стало другим за величиною акціонером.

 

Сербія

Президент країни Александар Вучич заявив, що підтверджено існування плану його вбивства. А глава уряду Ана Брнабич заявила, що замовники планували заплатити за вбивство 5 млн.євро.

 

Греція

Країну паралізував загальний 24-годинний страйк.  Протестувальники вимагали посилити підтримку громадян на тлі великої інфляції.

 

Франція

Президент Еммануель Макрон у Тулоні виступив з програмною промовою перед військовими та дипломатами представивши оновлену стратегію національної безпеки. Макрон заявив, що Франція, як ядерна держава у Європі повинна до 2030 року утвердитись, як сила балансу на міжнародній арені. Також він сказав, що французькі національні інтереси чітко визначені і не будуть порушені у випадку ядерного удару по Україні.

 

Четвер (10 листопада)

 

США

Компанія Amazon стала першою у світі публічною компанією, яка втратило 1 трлн.дол. ринкової вартості через інфляцію та падіння продажів. У липні 2019 року її ринкова вартість була приблизно1,9 трлн.дол.

 

США та Японія почали масштабні військові навчання під назвою «Гострий меч». Вони триватимуть до 19 листопада за участі 26 тисяч японських військових та 10 тисяч американських. Також буде задіяно до 370 літаків та 30 кораблів.

 

Іран

Генерал Амір Алі Хаджізаде, командувач повітряно-космічних сил Корпусу вартових ісламської революції, заявив, що Іран завершив розробку першої гіперзвукової балістичної ракети.

 

П’ятниця (11 листопада)

 

Ізраїль

Беньямін Нетаньягу офіційно отримав підтримку 64 обраних депутатів з 120 для формування уряду. Президент країни Іцхак Герцог доручить йому формування уряду у неділю, 13 листопада.

 

Роберта Мецола, глава Європарламенту, заявила у відповідь на питання журналіста стосовно допомоги Молдові, що необхідно створити у Європейському Союзі союз з питань безпеки, який стане частиною НАТО.

 

Польща

У День Незалежності країни у Варшаві пройшов марш, у якому взяли участь близько 100 тисяч поляків.

 

Субота (12 листопада)

 

США

Сенатор-демократ Кетрін Кортес Масто з невеликим відривом перемогла свого опонента-республіканця Адама Лаксальта в штаті Невада. Це дозволили демократам зберегти контроль над Сенатом.

Раніше стало відомо про перемогу демократа, колишнього астронавта Марка Келлі у штаті Аризона.

Зараз у демократів є 50 місць, необхідних для збереження контролю над Сенатом. А Конституція дає віце-президенту Камалі Гарріс право перехиляти чашу терезів у разі рівного результату. Партія Джо Байдена може ще більше зміцнити свою більшість, отримавши місце в Джорджії, де пройде у другий тур 6 грудня.

 

Туреччина

Президент Реджеп Ердоган призначив посла в Ізраїль, вперше з 2018 року, коли Анкара відкликала свого посла та вислала ізраїльського посла, через вбивство палестинців рядом з Сектором Газа.

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!