Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments6200

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (13 листопада)

 

Словенія

У другому турі президентських виборів перемогу здобула кандидатка від ліберальних сил, безпартійна 54-річна юристка Наташа Пірц Мусар з 54% голосів. Вона стане першою жінкою президентом в історії Словенії. Але у Словенії роль президента є предстьавницькою, це прем'єр-міністр керує країною.

 

Мексика

Від 100 000 до 200 000 людей пройшли вздовж проспекту Пасео-де-ла-Реформа на знак протесту проти змін, які президент Мексики хоче нав'язати Національному інституту виборів (INE), відповідальному за організацію виборів. Чинний президент країни Андрес Мануель Лопес Обрадор, який перебуває при владі з 2018 року, ще не відчував такого руху невдоволення у Мексиці

 

Ізраїль

Президент  країни Іцхак Герцог офіційно доручив Беньяміну  Нетаньягу сформувати уряд. Нетаньягу повинен сформувати новий уряд протягом 28 днів, може ще отримати додаткові 14 днів у разі потреби.

 

 

Понеділок (14 листопада)

 

Індонезія

Напередодні саміту G20, який почнеться на острові Балі у вівторок, 15 листопада, президент США Джо Байден і глава Китаю Сі Цзіньпін зустрілися вперше після виборів американського президента в умовах високої напруги між двома країнами. І для Китаю, і для Сполучених Штатів ідея такої зустрічі полягає у тому, щоб знизити температуру протистояння, не йдучи на надто великі поступки.

 

Європейський Союз, за словами президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн спробує запровадити  введення обмеження ціни на російську нафту. Але поки що незрозуміло якою буде гранична ціна.

 

США

Гігант Кремнієвої долини Google, звинувачений у введенні користувачів в оману щодо певних налаштувань, уклав угоду з 40 американськими штатами на 391,5 мільйона доларів.

Ще ніколи компанії не доводилося платити таку суму стільком американським штатам, щоб врегулювати справу, пов'язану з дотриманням конфіденційності в Інтернеті.

 

Вівторок (15 листопада)

Індонезія

На острові Балі розпочався дводенний саміт країн-членів G20.

 

Польща

У вівторок, 15 листопада, у Польщі у село Пшеводув, що за 7 км від українського кордону, було вражене ракетою під час масованого російського ракетного обстрілу України.

 

США

15 листопада, у своїй резиденції Мар-а-Лаго в Палм-Біч, штат Флорида, Дональд Трамп заявив, що він знову балотуватиметься на посаду президента від Республіканської партії.

 

Австрія

Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер несподівано підняла питання про участь нейтральної Австрії у загальноєвропейській системі протиповітряної оборони «Sky Shield» («Небесний щит»), яка розгортається в межах Північноатлантичного Альянсу.

 

Середа (16 листопада)

 

Індонезія

На острові Балі завершився саміт G20. Хоча війна в Україні не була включена в офіційний порядок денний, в основному домінувала в дебатах. Оскільки Росія могла розраховувати, зокрема, на нейтралітет деяких своїх союзників, таких як Китай чи Індія, існували навіть сумніви щодо публікації заключного комюніке наприкінці цих двох днів саміту, але врешті-решт на саміті лідерів G20 на Балі вдалося узгодити спільний текст, який рішуче засуджує війну в Україні. І слово «війна» підтримали більшість членів G20. Іншим важливим моментом є те, що G20, включно з Росією, наголошує на неприпустимості використання або загрози застосування ядерної зброї.

 

США

69-річна представниця Демократичної партії Карен Басс була обрана мером Лос-Анджелеса, ставши першою жінкою, яка очолила друге за величиною місто в США.

Карен Басс перемогла забудовника і колишнього члена Республіканської партії Ріка Карузо, який вклав у цю виборчу гонку 100 мільйонів доларів свого особистого стану.

Остаточні результати будуть оприлюднені 5 грудня.

 

США

У середу республіканці завоювали 218 місце з 435 у Палаті представників США, здобувши незначну більшість у нижній палаті після проміжних виборів, тоді як демократи зберегли контроль над Сенатом. Республіканці відновили контроль над Палатою представників через чотири роки.

 

Четвер (17 листопада)

 

Великобританія

Міністр фінансів Джеремі Хант оприлюднив у четвер, 17 листопада, бюджет жорсткої економії для відновлення фінансів Сполученого Королівства. Він передбачає збільшення податків на 55 мільярдів фунтів стерлінгів і скорочення державних витрат.

Стабільність, зростання та державні послуги – це основні гасла представленого бюджету.

 

США

82-річна Ненсі Пелосі оголосила у четвер, 17 листопада, про відмову від поста лідера демократів у майбутній Палаті представників, де республіканці отримали більшість.

 

Ізраїль – Туреччина

Прем’єр міністре Ізраїлю Беньямін Нетаньягу та президент Туреччини Реджеп Ердоган провели вперше з 2013 року офіційну телефонну розмову між керівниками країн.

 

П’ятниця (18 листопада)

 

Таїланд

У Бангкоку розпочався саміт країн Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АСЕАН).

 

США

Міністр юстиції США Меррік Гарленд у п’ятницю (18 листопада) призначив спеціального прокурора для нагляду за двома поточними ініційованими урядом розслідуваннями щодо Дональда Трампа.

 

Швеція

Служба держаної безпеки Швеції заявила, що вибухи на магістральних газопроводах «Північний потік -1» та «Північний потік – 2» були диверсіями.

 

 

Субота (19 листопада)

 

Єгипет

В ніч із суботи 19 листопада на неділю 20 листопада, наприкінці COP27(Конференція ООН з клімату), було досягнуто історичної угоди, як її вже назвали у ЗМІ, щоб компенсувати найбіднішим країнам шкоду, завдану зміною клімату.

 

У середу, 23 листопада, країни-члени G7 оголосять цінову межу для російської нафти.

 

Неділя(20 листопада)

 

Катар

Сьогодні розпочинається чемпіонат світу з футболу.

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!