Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які також варто згадати

1

comments9098

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (11 грудня)

 

Американська та шотландська влада оголосили про арешт та екстрадицію до Сполучених Штатів  Абу Агіли Мохаммада Масуда, колишнього агента лівійської розвідки, звинуваченого в участі в теракті 1988 року, у якому загинуло 270 осіб у Локербі, Шотландія.

Із 270 жертв 190 були американцями. У 2003 році режим лівійського диктатора Муаммара Каддафі офіційно визнав відповідальність за напад.

 

Бельгія

Брюссельський суд взяв під варту Єву Кайлі, євродепутатку  від Греція, віце-президентку Європарламенту. ЇЇ Звинувачують у корупції, відмиванні грошей та участі у злочинній організації. 

 

Понеділок (12 грудня)

 

Багами

Засновника криптовалютної платформи FTX Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах і найближчим часом мають екстрадувати до США. FTX, вартість якої на початку року перевищувала 30 мільярдів доларів, минулого місяця різко обвалилася, не змогла повернути свої гроші інвесторам і 11 листопада оголосила про банкрутство. 

 

Естонія

Парламент країни ухвалив закон, який передбачає перехід на естонську мову у дитсадках та навчальних закладах починаючи з 2024-2025 навчального року із завершенням до 2032-2033 навчального року.

 

Вівторок (13 грудня)

 

Франція

Конференція підтримки України, організована у вівторок, 13 грудня в Парижі, зібрала 1 мільярд євро пожертвувань, щоб допомогти населенню пережити зиму. Кошти в основному будуть спрямовані на енергетичну інфраструктуру, яка була головною ціллю російських ракетних ударів протягом кількох тижнів.

 

США

Перед Білим домом, прикрашеним кольорами веселки, під звуки пісні Леді Гаги Born This Way американський президент оприлюднив у вівторок федеральний закон про захист змішаних і гомосексуальних шлюбів.

 

Середа (14 грудня)

Туреччина

Екрем Імамоглу, мер Стамбула, діяч турецької опозиції, був засуджений у середу до понад двох років тюремного ув’язнення та позбавлення волі за образу колегії виборців, яка визнала недійсною його першу перемогу на посаді мера Стамбула в 2019 році.

 

Перу

На шостий день бурхливих демонстрацій із закликами до відставки нового президента та розпуску Конгресу по всій країні на 30 днів було оголошено надзвичайний стан.

 

Четвер (15 грудня)

 

США

За наказом Джо Байдена Національне управління архівів і документів (NARA) опублікувало в четвер, 15 грудня, справжню «скарбницю з 13 173 документів», пов’язаних із вбивством Джона Фіцджеральда Кеннеді в 1963 році.

 

Європейський Союз

Дев'ятий пакет санкцій стосовно росії, представлений 7 грудня Європейською Комісією, був прийнятий у четвер 27 державами-членами одноголосно.

 

 

П’ятниця (16 грудня)

 

США

«Бійня ввечері в четвер»: так у Twitter відомий дослідник комп’ютерної безпеки назвав незвичайні події, що сталися ввечері четверга, 15 грудня. Десяток провідних американських журналістів, які писали для таких видань, як The New York Times, Washington Post, CNN або The Intercept, виявили, що їхні облікові записи призупинено. Без попередження чи пояснення.

Ілон Маск призупинив  акаунти журналістів, які стежили за його романами, включно з конфліктом між ним і творцем акаунту @Elonjet. Його рішення піддати цензурі все, що пов'язано з цим акаунтом, викликало дискусію в США та Європі.

А пізно ввечері у п'ятницю, Ілон Маск оголосив, що відновить призупинені облікові записи  журналістів у соціальній мережі, звинувативши їх у тому, що вони наражають на небезпеку його сім'ю.

 

Марокко

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна, під час свого візиту у Марокко, оголосила у п’ятницю про закінчення візової кризи, яка більше року отруювала відносини між двома країнами.

 

Субота (17 грудня)

 

Європарламент

Депутатка Європарламенту Манон Обрі на радіо France Info заявила, що корупційний скандал за участю Катару в Європейському парламенті, де фігурує віце-президентка Єва Кайлі, є лише верхівкою айсберга і вимагає розслідування в двадцяти семи країнах-членах 

ЄС.

 

Іран

На четвертий місяць соціально-політичного протесту у країні. іранський режим посилює репресії і арештував Таране Алідусті, відому іранську актрису та активну активістку за права жінок.

 

Туніс

Лише 8,8% туніських виборців прийшли на виборчі дільниці в суботу, щоб взяти участь у законодавчих виборах для обрання нового парламенту, позбавленого практично всієї влади, які бойкотували більшість партій. Ці вибори є останнім кроком у перетворенні країни в ультрапрезидентський режим під керівництвом Каїса Саїда.

 

Перу

Президент Перу Діна Болуарте заявила в суботу, що залишиться на посаді, і попросила Конгрес відкласти загальні вибори, щоб покласти край кризі та протестам, спричиненим звільненням її попередника Педро Кастільо.

 

Неділя (18 грудня)

 

Південна Корея

Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї заявив, що виявив балістичні ракети, випущені КНДР зранку у неділю, у бік Східного моря, також відомого як Південне море Японії.

 

Фіджі

У неділю були опубліковані остаточні результати парламентських виборів, які відбулись у середу. Жодна партія не має абсолютної більшості, щоб претендувати на перемогу. Партія чинного прем'єр-міністра Френка Байнімарами та коаліція на чолі з його політичним суперником Сітівені Рабука отримають по 26 місць у парламенті з 55 членів.

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!