Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

1

comments10119

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Від неділі до неділі

Події у світі, які також варто згадати

 

Неділя (18 грудня)

 

Катар

Збірна Аргентини у третє стала чемпіоном світу з футболу перегравши у фіналі збірну Франції у серії пенальті(4-2), після завершення матчу з рахунком 3:3.

 

Європа

За інформацією Bloomberg, Європа постраждала приблизно на 1 трильйон доларів від стрімкого зростання витрат на енергоносії внаслідок російської війни в Україні, а найглибша криза за десятиліття лише починається.

 

Канада

На Всесвітній конференції ООН із захисту природи, яка проходила протягом двох тижнів у Монреалі, була прийнята підсумкова резолюція, яку підтримали близько 200 держав-учасниць саміту COP15. У ній зокрема йдеться про особливий захист не менше 30 відсотків поверхні планети до 2030 року.

 

Понеділок (19 грудня)

 

США

Коміся з розслідування нападу на Капітолій 6 січня 2021 року провела востаннє публічне засідання у понеділок, 19 грудня, і оприлюднила остаточні висновки, у яких офіційно звинувачує Дональда Трампа у чотирьох злочинах у та його спробі запобігти передачі влади Джо Байдену.

 

Білорусь

путін вперше за три роки відвідав Білорус, де провів зустріч з лукашенком. 

 

Польща

Міністр оборони країни Маріуш Блащак повідомив, що польська армія набирає добровольців для навчання основ бойової підготовки у рамках проекту «Тренуйся з армією». Участь у проекті можуть взяти всі бажаючі віком від 15 до 65 років. 

 

Швеція

Верховний суд Швеції відмовив президенту Туреччини в екстрадиції турецького журналіста Бюлента Кенеша, головного редактора Today's Zaman. Його екстрадиція була однією з умов Туреччини для вступу Швеції у НАТО.

 

Вівторок (20 грудня)

 

Узбекистан

За повідомленням ЗМІ, Узбекистан відправив перший вантажний потяг до Європи в обхід росіЇ. Маршрут проходить через Туркменістан, Азерюайджан, Грузію, Болгарію та інші європейські держави і сягає 4 тисячі кілометрів.

 

Індія

Міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар заявив, що Індія розмістила на кордоні з Китаєм велику кількість військ через прикордонні сутички.

Індія та Китай мають спірний фактичний кордон довжиною 3440 км, але демаркований погано. Солдати з обох сторін стикаються віч-на-віч у багатьох точках, і напруженість іноді переростає у сутички.

 

Середа (21 грудня)

 

США

Президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до США, де зустрівся з президентом США Джо Байденом та виступив у Конгресі США.

 

Ізраїль

Біньямін Нетаньяху проінформував президента Ізраїлю, що йому вдалося сформувати новий уряд» через шість тижнів після парламентських виборів. У Нетаньяху був час до півночі  середи, щоб досягти згоди зі своїми партнерами, і він зробив свою заяву за кілька хвилин до кінцевого терміну

 

Четвер (22 грудня)

 

США

Федеральний суддя Нью-Йорка погодився в четвер звільнити засновника і колишнього боса платформи обміну криптовалютами FTX, американця Сема Бенкмана-Фріда, під заставу в розмірі 250 мільйонів доларів.

 

Бельгія

Єва Кайлі, грецька депутатка, колишня віце-президентка Європейського парламенту, яка є центральною фігурою корупційного скандалу, який тепер називається «Катаргейт», залишиться під вартою в жіночому відділенні в'язниці Гарен на півночі Брюсселя. Суддя не задовольнив клопотання її адвокатів про її звільнення. Тому, як і її напарник, вона залишається під вартою щонайменше місяць.

 

П’ятниця (23 грудня)

 

США

Палата Представників проголосувала за бюджет на 2023 рік у 1,7 трлн. доларів, наступного дня після його ухвалення в Сенаті. Він передбачає 45 мільярдів доларів економічної, військової та гуманітарної допомоги Україні. 

 

Японія

Інфляція в Японії продовжила прискорюватися в листопаді, досягнувши 3,7% в річному обчисленні, що є новим максимумом з грудня 1981 року, згідно з даними, опублікованими в п'ятницю, 23 грудня.

 

США

За даними метеослужб, що назвали «історичним» зимовий шторм, він забрав життя щонайменше 17 людей і позбавив електрики майже 1,5 мільйона американців. Снігопад, морозний вітер і полярні температури, які місцями досягали до –48°C, вразили східну частину Сполучених Штатів. Було скасовано понад 8000 авіарейсів.

 

Субота (24 грудня)

 

Фіджі

Парламент Фіджі в суботу затвердив опозиціонера Сітівені Рабука прем'єр-міністром. Рабука переміг чинного прем’єр-міністра Френка Байнімараму 28 голосами проти 27. Були побоювання, ще одного державного перевороту, яких було чотири за останні 35 років, бо чинний прем’єр-міністр розгорнув армію на вулицях. Але Рабука, який був прем'єр-міністром з 1992 по 1999 роки, зумів у п'ятницю укласти коаліційну угоду з Соціал-демократичною партією, фактично отримавши більшість у парламенті.

 

Афганістан

Талібан, який перебуває при владі в Афганістані з серпня 2021 року, заборонив афганським жінкам цієї суботи, 24 грудня, працювати в національних і міжнародних неурядових організаціях.

 

Сальвадор

Понад 2000 солдатів оточили два райони Сан-Сальвадору в суботу,24 грудня, у рамках війни президента Наїба Букеле з бандами. Це вже друга масштабна операція за місяць у Сальвадорі, який охоплений насильством.

 

Китай

Китай зіткнувся з спалахом випадків Covid-19 після того, як він відмовився від політики «нульової толерантності до Covid-19». З початку грудня виявлено майже 250 мільйонів хворих.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!