Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments9291

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (19 лютого)

 

Туреччина

Держсекретар США Ентоні Блінкен у неділю прибув до Туреччини з першим офіційним візитом до країни через чотирнадцять днів після землетрусу 6 лютого. Він оголосив про виділення додаткових 100 мільйонів доларів допомоги на відновлення постраждалих провінцій, оскільки турецький уряд припинив більшість рятувальних операцій.

 

Росія

Глава канцелярії комісії ЦК КПК у закордонних справах Ван Ї - прибув із візитом до Москви.

 

Іран

За повідомленням Bloomberg, міжнародні спостерігачі за ядерною зброєю в Ірані виявили уран, збагачений до рівнів, трохи нижчих за якість ядерної зброї. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) намагається з’ясувати, як Іран накопичив уран, збагачений до 84% чистоти, найвищого рівня, виявленого інспекторами в країні на сьогоднішній день, концентрації лише на 6% нижче необхідної для ядерної зброї.

 

 

Понеділок (20 лютого)

 

КНДР

У понеділок Пхеньян здійснив два нові запуски ракет після того, як у суботу вже запустив одну зі своїх міжконтинентальних балістичних ракет.

 

Рада Безпеки ООН у понеділок у заяві засудила легалізацію дев'яти ізраїльських поселень на окупованому Західному березі річки Йордан. За неї проголосували всі п’ятнадцять членів Ради Безпеки ООН.

 

Україна

За кілька днів до першої річниці початку війни в Україні президент США Джо Байден у понеділок несподівано відвідав Київ.

 

Білорусь

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив у понеділок, що розпорядився сформувати нові війська національної оборони з добровольців. За словами міністра оборони Віктора Хреніна, це «народне ополчення» може налічувати від 100 до 150 тисяч добровольців.

 

Вівторок (21 лютого)

 

Тайвань

Президент Тайваню Цай Інвень оголосила у вівторок, 21 лютого, про посилення військових зв'язків острова зі Сполученими Штатами, щоб приборкати авторитарний експансіонізм.

 

Перу

Прокуратура Перу оголосила у вівторок, що Сполучені Штати санкціонували екстрадицію екс-президента Алехандро Толедо (2001-2006), якого переслідують за корупцію. Його звинувачують в отриманні хабарів понад 30 мільйонів доларів від будівельної компанії Odebrecht в обмін на послуги при укладанні контрактів. Толедо був заарештований у Сполучених Штатах у 2019 році і з тих пір перебуває під домашнім арештом у своєму будинку в Каліфорнії з електронним браслетом.

 

Росія

У своїй промові 21 лютого російський президент оголосив, що Москва призупиняє свою участь в останній великій угоді з Вашингтоном щодо ядерної зброї, а саме у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

 

Польща

Через кілька годин після звинувачень президента Росії Володимира путіна проти Заходу, президент США Джо Байден прямо звинуватив господаря Кремля у війні проти України, у своїй промові, виголошеній у Польщі майже через рік після вторгнення росії в Україну.

 

 

Середа (22 лютого)

 

Вищий суд ООН у середу зобов’язав Азербайджан припинити блокування життєво важливої ​​дороги постачання населення у Нагірному Карабасі. 

 

Польща

Президент США Джо Байден, під час свого візиту у Польщі, зустрівся з президенткою Молдови Маєю Санду. Байден підтвердив підтримку Молдові, а Санду заявила, що ймовірно росія готує переворот у Молдові.

 

Бельгія

Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Спілки журналістів росії.

 

Польща

Відбувся саміт «Бухарестської дев’ятки» (Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина ) у якому взяли участь президент США Джо Байден та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Вони заявили, що росія є найбільшою загрозою для НАТО.

 

Четвер (23 лютого)

 

Резолюція, представлена ​​Україною під час спеціальної сесії Асамблеї ООН була прийнята переважною більшістю голосів. Вона вимагає негайного виведення російських військ з України. Резолюція, яка не має обов’язкової сили, отримала 141 голос за, 7 проти (Росія, Білорусь, Сирія, Північна Корея, Малі, Нікарагуа, Еритрея), тоді як 32 країни утрималися, включаючи Китай, Індію та Іран, зі 193 держав-членів Об'єднані Нації.

 

Великобританія

Колишній прем’єр-міністр Борис Джонсон в інтерв’ю Sky News заявив, що буде претендувати на посаду Генерального секретаря НАТО.

 

США

Президент США Джо Байден висунув колишнього гендиректора  Mastercard Аджая Бангу на посаду президента Всесвітнього банку.

 

П’ятниця (24 лютого)

 

Тайвань

Влада Тайваню прийняла рішення платити 165доларів туристам за відпочинок.

 

Німеччина

За інформацією видання  Der Spigel Китай може почати поставляти у росію дрони-камікадзе.

 

Субота (25 лютого)

 

Індія

Тут відбувся саміт міністрів фінансів G20 на якому Китай заблокував прийняття підсумкової заяви, бо у ній засуджувалась росія.

 

Польща

Росія припинила постачання нафти до Польщі.

 

Туреччина

У країні почали розслідування стосовно будівельних підрядників, після землетрусу. З 612 підозрюваних 184 були взяті під варту.

 

 

 

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!