Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments6941

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя ( 19 березня)

Швейцарія
Після кількох днів бурхливих переговорів банківська група Credit Suisse була продана за нижчою ціною своєму конкуренту UBS з благословення швейцарської влади.
Оголошення було зроблено в неділю ввечері в Берні, за кілька годин до відкриття азіатських фондових бірж. UBS, провідна швейцарська банківська група, купить свого головного конкурента, Credit Suisse, за трохи більше 3 мільярдів євро, третину того, що вона ще коштувала у п’ятницю на момент закриття фондової біржі.

Чорногорія
Чорногорія обирала свого президента, поки переживає нову політичну кризу. Після парламентських виборів 2020 року два уряди були відправлені у відставку через вотум недовіри. У другому турі 2 квітня за посаду президента будуть змагатись чинний президент Міло Джуканович та 37-річний проєвропейський економіст Яков Мілатович.

Кувейт
У неділю Конституційний суд Кувейту постановив, що розпуск парламенту, який призвів до проведення дострокових парламентських виборів у 2022 році, був помилковим. Тому він скасував результати виборів і наказав повторно встановити попередній склад Асамблеї.

Понеділок (20 березня)

Туреччина
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок, 20 березня, виступаючи по відеозв'язку на міжнародній конференції донорів у Брюсселі оцінив вартість збитків, завданих Туреччині руйнівним землетрусом 6 лютого, у близько 104 мільярдів доларів.
Землетрус забрав життя 50 096 людей у Туреччині, за останньою оцінкою влади, та майже 
6 000 у Сирії.

США
Президент США Джо Байден у понеділок, 20 березня, оголосив у прес-релізі, що ввів у дію закон, який дозволяє розсекречувати документи щодо походження пандемії Covid-19, яка виникла в Китаї.

росія
Триденний візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Росії розпочався у понеділок, 20 березня, неформальною бесідою сам-на-сам з Володимиром Путіним, яка за інформацією російських ЗМІ тривала чотири з половиною години. Вони, зокрема, обговорили мирний план Пекіна щодо України перед офіційною частиною у вівторок і, зокрема, підписання угод про співпрацю, про які Кремль постійно анонсує.

США
Джо Байден вперше застосував своє вето, щоб відхилити закон республіканців. Американський президент скористався цим інструментом у понеділок, щоб заблокувати текст, що обмежує відповідальні інвестиції в пенсійні фонди.

Вівторок (21 березня)

Греція
Після залізничної катастрофи 28 лютого, яка забрала життя 57 людей, яка вивела десятки тисяч розлючених греків на вулиці, лідер консервативної партії "Нова демократія" Кіріакос Міцотакіс, який при владі з 2019 року, оголосив у вівторок про проведення нових виборів навесні, у травні. Але він не уточнив точну дату цих виборів, які спочатку мали відбутися до липня, коли закінчується нинішній термін повноважень його уряду.

Польща
Міністр оборони країни Маріуш Блащак разом з офіційними представниками з США взяв участь у церемонії сформування першого гарнізону армії США на східному фланзі НАТО.
Зараз у Польщі розміщено понад 10 тисяч американських солдатів.

Іспанія
Ультра права партія Vox ініціювала у парламенті обговорення вотуму недовіри уряду соціаліста Педро Санчеса.

Середа (22 березня)

США
Ракета Terran 1 від каліфорнійського стартапу Relativity Space, перша 3D-принтована ракета в історії дослідження космосу, успішно злетіла в середу з мису Канаверал, штат Флорида, але не змогла досягти своєї орбіти. Terran 1 має 33,5 метра у висоту та трохи більше 2 метрів у діаметрі, і 85% маси було надруковано на 3D. Відповідно до Relativity Space, це було зроблено за шістдесят днів.

США
У середу, 22 березня, центральний банк США підвищив свою ставку на чверть відсоткового пункту в пошуках балансу між своєю боротьбою з інфляцією та турбулентністю в банківському секторі. Основна облікова ставка зараз знаходиться в діапазоні від 4,75% до 5,00%, що є найвищим рівнем з 2006 року, банк планує і подальше підвищення.


Четвер (23 березня)

Австралія
Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе звернувся до виборців у четвер, 23 березня, з проханням підтримати поправку до конституції, яка може дати аборигенам «голос» у парламенті на референдумі у 2023 році.

Франція
Тут відбувся черговий протест проти пенсійної реформи. За даними організаторів кількість протестуючих була близько 3, 5 млн. людей, заданими поліції – 1,1 млн.людей. Протести стають більш радикальними і з зростанням насильства. Пізно ввечері четверга міністерство внутрішніх справ Франції повідомило про 172 затриманих та 149 поранених у поліції.

Чорногорія
Колишнього криптовалютного магната, 31-річного південнокорейського підприємця До Квона, засновника Terra заарештували у четвер у Чорногорії. Американське правосуддя звинувачує його у шахрайстві. Крах Terra навесні 2022 року призвів до збитків інвесторів у розмірі майже 40 мільярдів доларів.

П’ятниця (24 березня)

КНДР
У п'ятницю Північна Корея запевнила, що випробувала підводний безпілотник, здатний нести ядерну боєголовку. За словами Пхеньяна, зброя розробляється з 2012 року і за останні два роки пройшла п'ятдесят випробувань.
Але західні експерти зазначають, що влада КНДР не надала жодних доказів існування такого безпілотника.

Руанда
Руандійський опозиціонер Пол Русесабаджіна, який став всесвітньо відомим після виходу фільму «Готель Руанда», який був знятий за його спогадами, був звільнений у п'ятницю ввечері 24 березня. У 2021 році його засудили до двадцяти п’яти років ув’язнення за тероризм.

США
Гордон Мур, співзасновник і колишній голова корпорації Intel, помер у п'ятницю, 24 березня, у своєму будинку на Гаваях, США, у віці 94 років.

Субота (25 березня)

Білорусь
Путін і лукашенко домовились про розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї. Про це заявив путін в інтерв’ю на телеканалі « россия 24».

Гондурас
У суботу , 25 березня» уряд Гондурасу заявив про розрив дипломатичних відносин з Тайванем, які він підтримував понад 80 років. Гондурас оголосив одинадцять днів тому, що хоче встановити дипломатичні відносини з Китаєм, що унеможливлює підтримку офіційних відносин з Тайванем. На сьогодні лише тринадцять держав все ще офіційно визнають Тайвань.

Неділя (26 березня)

Китай
Китай і Гондурас встановили дипломатичні відносини в неділю, 26 березня, менш ніж через два тижні після оголошення про бажання зближення між двома країнами.
 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!