Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments7108

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя ( 26 березня)

 

Ізраїль

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у неділю, 26 березня, вирішив відправити у відставку свого міністра оборони Йоава Галланта, який у суботу ввечері закликав до місячної паузи в суперечливому урядовому процесі судової реформи.

 

Понеділок (27 березня)

 

Ізраїль

У понеділок, 27 березня, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив про призупинення суперечливого проекту реформи правосуддя, який спровокував активні протести, демонстрації та загальний страйк у країні. Головна профспілка робітників негайно оголосила про припинення загального страйку.

 

Угорщина

У понеділок, 27 березня, парламент Угорщини, в якому домінує партія  прем’єр-міністра Віктора Орбана, ратифікував вступ Фінляндії до НАТО, після місяців зволікань. Переважна більшість депутатів (182 зі 199 ) схвалили вступ Фінляндії до НАТО, а про Швецію планують поговорити пізніше.

 

Великобританія

У понеділок, 27 березня, Хумза Юсаф був обраний лідером Шотландської національної партії (SNP). Нинішній міністр охорони здоров’я у віці 37 років змінить Ніколу Стерджен на посаді глави уряду, ставши також першим мусульманином, який очолив велику політичну партію у Сполученому Королівстві. У вівторок місцевий парламент має обрати його прем'єр-міністром.

 

Вівторок (28 березня)

 

Великобританія

Новий лідер Шотландської партії незалежності SNP Хумза Юсаф був офіційно обраний прем'єр-міністром Шотландії у вівторок на засіданні місцевого парламенту в Единбурзі.

 

Франція

У Франції цього вівторка, 28 березня, десятки тисяч людей знову вийшли на вулиці на 10-й день мобілізації проти пенсійної реформи.

Французькі профспілки закликали до одинадцятого дня страйку та демонстрацій у четвер, 6 квітня, проти дуже непопулярної пенсійної реформи.

 

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) у вівторок рекомендував відновити російських і білоруських спортсменів на міжнародних змаганнях під нейтральним прапором і в індивідуальній якості, якщо вони не активно підтримували війну в Україні. 

Також пізніше він ухвалить рішення щодо їх можливої ​​участі в Олімпіаді-2024 у Парижі, яку Україна, Польща та країни Балтії погрожують бойкотувати у разі присутності Росії. Про це сказав на прес-конференції  президент МОК Томас Бах.

 

Середа (29 березня)

 

У середу, 29 березня, Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію Вануату з проханням до Міжнародного суду ООН визначити зобов’язання держав у боротьбі зі зміною клімату: юридичний висновок, який міг би спонукати країни вживати суворіших заходів.

 

Саудівська Аравія

Ер-Ріяд оголосив у середу, що він стане «партнером по діалогу» Шанхайської організації співробітництва (ШОС,) міжурядової організації під керівництвом Росії та Китаю, створеної в 2001 році для конкуренції із західними інституціями в сферах безпеки і торгівлі.

 

Німеччина

Король Сполученого королівства Чарльз ІІІ прибув до Німеччини з своїм першим закордонним візитом.

 

Четвер (30 березня)

 

Туреччина

Парламент Туреччини в четвер "одноголосно" ратифікував членство Фінляндії в НАТО. Після ратифікації парламенту Угорщини в понеділок, Туреччина була останньою країною, яка прийняла рішення про вступ Фінляндії до Атлантичного альянсу.

 

США

Дональд Трамп, перший колишній президент в історії Америки, який був притягнутий до кримінальної відповідальності. Рішення великого журі Манхеттену у справі про купівлю мовчання порнозірки Стормі Деніелс є безпрецедентним.

 

П’ятниця (31 березня)

 

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) цієї п'ятниці, 31 березня, затвердила підписаний 21 березня з українським урядом план допомоги на суму 15,6 мільярда доларів, що відкриває шлях для виплати першого траншу в розмірі 2,7 мільярда доларів.

 

росія

У п’ятницю, 31 березня, росія прийняла нову зовнішньополітичну стратегію, яка представляє Сполучені Штати та Захід джерелом «екзистенціальних загроз» для Москви на тлі високої напруженості, пов’язаної з конфліктом в Україні.

 

Субота (1 квітня)

 

Ізраїль

Незважаючи на те, що прем’єр-міністр Нетаньягу зробив паузу у своєму плані судової реформи, сотні тисяч протестувальників вийшли на вулиці Ізраїлю в суботу, 1 квітня, у понад 100 містах.

Організатори протесту заявили про понад 440 000 людей по всій країні, хоча ці цифри не вдалося підтвердити. Jerusalem Post нарахувала понад 175 000 лише в Тель-Авіві (230 000, за даними організаторів). Протести проходять вже протягом тринадцяти тижнів.

 

Італія

Після трьох днів лікування бронхіту Папа Римський Франциск залишив лікарню у хорошій формі у суботу 1 квітня, повернувшись до Ватикану, щоб підготуватися до святкування Великодня. 86-річний Папа Римський страждає від хронічних проблем зі здоров'ям і користується інвалідним візком через біль у колінах.

 

Неділя (2 квітня)

 

Фінляндія

У Фінляндії у неділю, 2 квітня, проходять позачергові парламентські вибори, на яких соціал-демократка, чинна прем'єр-міністр Санна Марін намагатиметься залишитися при владі проти своїх правих і ультраправих суперників.

 

Болгарія

Тут проходять позачергові парламентські вибори. Це вже п'яті парламентські вибори, організовані за два роки через політичну кризу у країні. На попередніх виборах не було стабільної більшості. Політики розділені у питанні підтримки України після початку тотальної війни Москвою 24 лютого 2022 року, бо підтримка слов’янського братства все ще дуже активна через дуже тісні історичні та культурні зв'язки, які пов'язують Болгарію та Росію.

 

Чорногорія
Тут проходить другий тур президентських виборів. За посаду президента змагаються чинний президент 61-річний лідер Демократичної партії соціалістів, Міло Джуканович та заступник керівника нової партії "Європа зараз", 37-річний Яков Мілатович.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!