Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments7356

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (2 квітня)

 

Фінляндія

Консерватори Національної коаліції перемогли на парламентських виборах у Фінляндії в неділю, 2 квітня, випередивши націоналістичну партію, яка здобула найкращий результат у своїй історії. Третіми є соціал-демократи прем'єр-міністра Саани Марін.

 

Чорногорія

Чинний президент Міло Джукович, який очолював Чорногорію з1 991 року, то в якості прем’єра, то на посаді президента, зазнав поразки у другому турі президентських виборів.

Перемогу здобув 37-річний проєвропейський економіст Яків Мілатович. Новообраний президент пообіцяв, що його пріоритетом номер один для Чорногорії буде членство в Європейському Союзі.

 

Болгарія

Ту відбулись парламентські вибори. На вибори прийшло лише 40,5% виборців проти 39,4% на останніх парламентських виборах у жовтні 2022 року.

 

Двома великими суперниками є коаліція ГЕРБ-Союз демократичних сил колишнього прем’єр-міністра Бойко Борисова та коаліція між «Ми продовжуємо зміни» та «Демократична Болгарія» колишнього прем’єр-міністра Кирила Петкова. За попередніми результатами команди майже внічию. Вони отримують трохи більше 25% кожен.

Третє місце також сперечаються між Рухом за права і свободи та ультранаціоналістами «Відродження». PS залишається п'ятим з 9%.

 

Понеділок (3 квітня)

 

США

NASA разом з Канадським космічним агентством, у понеділок, 3 квітня, оголосило імена чотирьох астронавтів, які наступного року здійснять космічний політ навколо Місяця, однак не приземляючись там. Ними стануть американці Крістіна Хеммок Кох, Віктор Гловер і Рейд Вайзман, а також канадець Джеремі Хансен.

 

Філіппіни

Філіппіни оголосили у понеділок, 3 квітня, про розташування чотирьох нових військових баз, які можуть використовуватися Сполученими Штатами, у тому числі одну поблизу спірного Південно-Китайського моря та іншу неподалік від Тайваню.

 

Вівторок (4 квітня)

 

Сирія

Лідер джихадистського угруповання "Ісламська держава", відповідальний за напади в Європі Халед Айдд Ахмад аль-Джабурі, був убитий під час американського удару в Сирії, повідомило у вівторок, 4 квітня, американське військове командування на Близькому Сході.

 

Австралія

У вівторок, 4 квітня, Австралія оголосила, що заборонить членам свого уряду використовувати китайський додаток TikTok на своїх робочих пристроях, приєднавшись до низки подібних рішень у західних країнах через побоювання безпеки. TikTok належить китайській групі ByteDance, яка має подібний, але окремий додаток для Китаю.

 

Фінляндія

Після трьох десятиліть військової позаблоковості Фінляндія приєдналася до НАТО у вівторок, 4 квітня, що стало стратегічним поворотним моментом, викликаним вторгненням Росії в Україну.

 

США

У вівторок колишній президент США Догальд Трамп постав перед кримінальним судом Нью-Йорка. За словами прокурора Манхеттена, у Нью-Йорку його звинуватили у нібито організації серії платежів для приховування трьох ганебних випадків перед президентськими виборами 2016 року.

 

Середа (5 квітня)

 

Китай

Президент Франції Еммануель Макрон прибув до Китаю у середу, 5 квітня, з триденним державним візитом, під час якого він сподівається відмовити Сі Цзіньпіна від підтримки російського вторгнення в Україну, одночасно розвиваючи європейські торгові відносини з Пекіном.

 

США

Перебуваючи в Сполучених Штатах після повернення з поїздки до Латинської Америки, президент Тайваню Цай Інвень зустрілася зі спікером Палати представників Кевіном Маккарті у Президентській бібліотеці імені Рональда Рейгана в Сімі-Веллі, Каліфорнія, США.

 

Польща

У середу, 5 квітня, президент Польщі Анджей Дуда, п під час прес-конференції зі своїм українським колегою, президентом Володимиром Зеленським, заявив, що його країна готова поставити Києву у майбутньому» весь свій парк винищувачів МіГ-29 радянської розробки. Польща вже поставила Україні вісім МіГ-29 і незабаром поставить ще шість, а у майбутньому зможе передати Україні весь свій парк літаків МІГ, що складає 30 одиниць, за згодою своїх союзників по НАТО, сказав Анджей Дуда.

 

Четвер (6квітня)

Ізраїль

Ізраїльська армія завдала ударів по об’єктах ХАМАС у секторі Газа в ніч із четверга на п’ятницю після того, як по них було випущено близько 30 ракет, випущених з Лівану. Цей новий спалах насильства стався після двох жорстоких рейдів ізраїльської поліції в мечеті Аль-Акса в Єрусалимі.

 

П’ятниця (7 квітня)

 

Ізраїль

У п'ятницю ввечері Ізраїль оголосив про мобілізацію офіцерів резервної поліції та військове підкріплення після загибелі трьох людей у ​​двох нападах на тлі нової ескалації насильства на Близькому Сході. На думку ізраїльської преси, політична напруга навколо судової реформи послабила безпеку країни.

 

Італія

За повідомленням Financial Times у 2022 році у країні народилось 393 тисячі дітей, що є найменшим рівнем народжуваності в Італії з 1861 року.

 

Субота (8 квітня)

 

КНДР

Офіційне інформаційне агентство Північної Кореї KCNA повідомило в суботу, що Північна Корея випробувала свою систему підводної стратегічної зброї з 4 по 7 квітня. Мова йде про випробування підводного безпілотника з ядерною зброєю, який, згідно заяв КНДР, може створити масштабне радіоактивне цунамі.

 

Китай

За повідомленнями китайських державних ЗМІ Китай почав триденні військові навчання в Тайванській протоці.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!