Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments8453

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (23 квітня)

 

Судан

У неділю  країни евакуювали своїх громадян і дипломатичний персонал із Хартума, оскільки в столиці Судану тривають бої.

Рано вранці американська армія евакуювала співробітників посольства Сполучених Штатів. А через кілька годин інші країни, включаючи Францію та Німеччину, наслідували приклад США.

 

Перу

Під розслідуванням у корупції та відмиванні грошей у контексті скандалу Odebrecht, колишній глава держави Алехандро Толедо був ув'язнений у вечері неділі 23 квітня у в'язниці у Лімі ,після екстрадиції зі США. Екс-лідер Перу перебуває у в'язниці Барбаділло, де його попередньо ув'язнили на вісімнадцять місяців.

 

Азербайджан

У заяві, опублікованій у неділю, міністерство закордонних справ Азербайджану заявило, що розпочато роботу зі встановлення контрольно-пропускного пункту вздовж Лачинського коридору, на єдиному шляху в’їзду або виїзду зі спірного Верхнього Карабаху.

 

Понеділок (24 квітня)

 

Ізраїль

Ізраїльська армія у понеділок розбомбила позиції проіранського угруповання на півдні Сирії поблизу анексованої Ізраїлем частини Голанських висот. Це був другий удар по цьому району за тиждень.

 

Китай

Речниця МЗС КНР Мао Нін заявила у понеділок, що Китай поважає суверенітет усіх країн, які виникли після розпаду СРСР. Раніше посол Китаю у Франції Лу Шайє в етері французького телеканалу La Chaîne Info піддав сумніву суверенітет пострадянських країн та назвав Крим історично російським.

 

Судан

Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив у понеділок, що ворогуючі угруповання у Судані домовилися про припинення вогню, починаючи з опівночі 24 квітня, на сімдесят дві години. 

 

Індія

Індія стане найбільш густонаселеною країною у світі до кінця квітня 2023 року, обігнавши Китай і досягнувши понад 1,425 мільярда людей, згідно з опублікованою 24 квітня оцінкою  ООН.

 

Вівторок (25 квітня)

 

США

Президент США Джо Байден опублікував відеозвернення в якому в якому офіційно оголосив про намір переобиратися на другий президентський        термін.

 

Туреччина

За інформацією AFP щонайменше 110 осіб були заарештовані у Туреччині у вівторок у рамках антитерористичної операції проти Робітничої партії Курдистану (РПК).

Операція проводилася в 21 провінції країни, в тому числі в Діярбакирі (на південному сході), де більшість населення складають курди і була спрямована проти багатьох юристів і журналістів.

 

Ізраїль

У вівторок, 25 квітня, ввечері Єврейська держава розпочала святкування 75-ї річниці свого створення офіційною церемонією в Єрусалимі.

 

Середа (26 квітня)

 

Колумбія

Президент Колумбії Густаво Петро оголосив у середу, 26 квітня, про заміну семи  міністрів після того, як зажадав відставки всього свого коаліційного уряду. 

 

США

У середу, 26 квітня, Disney подав скаргу на губернатора Флориди Рона Десантіса. Основний роботодавець у цьому південному штаті зі своїм парком розваг Disney World в Орландо, розважальний гігант нещодавно потрапив під санкції Рона Десантіса, які поклали край особливому статусу компанії.

 

Нідерланди

Уряд Нідерландів у середу, 26 квітня, оприлюднив не менше 120 заходів щодо скорочення викидів парникових газів. Серед них, передбачається закриття до 2035 року всіх газових і вугільних електростанцій, а також 600 мільйонів євро субсидій на купівлю вживаних електромобілів і 65 мільйонів євро на фінансування досліджень для будівництва малих масштабних атомних електростанцій. Ці заходи повинні дозволити країні досягти своїх цілей щодо скорочення викидів CO2 на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року.

Загалом Нідерланди хочуть виділити 28 мільярдів євро на боротьбу зі зміною клімату.

 

США

Президент США Джо Байден і його південнокорейський колега Юн Сок Йоль, під час візиту у США президента Південної Кореї, домовилися в прийнятій у середу " Вашингтонській декларації" значно посилити співпрацю в галузі оборони шляхом більш тісних консультацій. Вони також вирішили розмістити атомний підводний човен з балістичними ракетами в Південній Кореї вперше за чотири десятиліття у відповідь на загрозу та агресивну ядерну політику з боку КНДР.

 

Четвер (27квітня)

 

США

У четвер, 27 квітня, колишній віце-президент Майк Пенс дав свідчення за закритими дверима перед федеральним великим журі щодо можливих злочинів, скоєних колишнім главою держави Дональдом Трампом.

Ці свідчення були у рамках розслідування спроб скасувати результати виборів президента США 2020 року.

 

Фінляндія

Майбутній прем’єр-міністр Петтері Орпо оголосив учетвер, 27 квітня, що хоче сформувати урядову коаліцію з націоналістичною антиміграційною партією, яка посіла друге місце на цих виборах. Офіційні переговори щодо формування уряду, які розпочнуться 2 травня, об’єднають правоцентристську Національну націоналістичну коаліцію Орпо, ультраправу «Істинні фіни» і дві менші партії.

 

Ізраїль

У четвер, 27 квітня, ізраїльським правим вдалося продемонструвати силу, мобілізувавши на вулицях Єрусалиму до 200 000 людей на підтримку проекту реформи системи правосуддя уряду Беньяміна Нетаньягу. Прем'єр-міністр поставив реформу на "паузу" 28 березня, щоб провести переговори зі своєю опозицією, які, здається зайшли у глухий кут.

 

Індія

Вперше після зіткнень між солдатами в Ладакху у червні 2020 року, де загинули 20 індійських солдатів, міністри оборони Індії та Китаю зустрілися за столом перемовин у четвер, 27 квітня, в Індії. Напруженість між Китаєм та Індією, двома ядерними державами, не вщухає через їхній гімалайський кордон, який призвів до війни у ​​1962 році.

 

П’ятниця (28 квітня)

 

Великобританія

Президент BBC Річард Шарп оголосив про свою відставку в п'ятницю через справу про конфлікт інтересів, пов'язану з його призначенням головою британської громадської аудіовізуальної групи.

 

Китай

У п'ятницю Пекін звинуватив Філіппіни у навмисному бажанні спричинити інцидент у спірних водах на півдні Китаю після зіткнення між кораблем китайської берегової охорони 

та філіппінським судном.

 

 

 

Субота (29 квітня)

 

Польща

У суботу, 29 квітня, Польща оголосила, що взяла у своє володіння будівлю російської гімназії у Варшаві. Речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна заявив, що тепер ця будівля належатиме мерії Варшави.

А рік тому мерія Варшави заволоділа колишнім російським дипломатичним об’єктом, який є предметом судового спору між Польщею та Росією і який жителі Варшави прозвали «шпигунським гніздом», щоб запропонувати його Україні, яка бореться з російськими військами. Мова йде про баготоповерхівки, побудовані у 1970-х роках на півдні Варшави, які раніше використовували радянські дипломати, а потім російське посольство.

 

Туреччина

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який занедужав з вечора вівторка, вперше фізично з’явився на публіці в суботу 29 квітня у Стамбулі на зображеннях, які транслювали телеканали. 69-річний глава держави, уражений кишковим вірусом, за словами його оточення, чотири дні спілкувався лише в режимі відеоконференції, що викликало питання і занепокоєння про стан його здоров'я за два тижні до президентських виборів 14 травня.

 

Неділя (30 квітня)

 

Узбекистан

В Узбекистані проходить референдум, який вносить зміни у Конституцію країни на 65%, де зокрема посилюються повноваження президента країни. Чинний президент Шавкат Мірзоєв став президентом у 2016 році, після правління Іслама Карімова у 1991-2016 роках, під час якого він був прем’єр-міністром. Мірзоєв провів серйозні економічні реформи з припиненням примусової праці, конвертованістю валюти, приватизацією, зниженням митних зборів та іноземними інвестиціями. Завдяки звільненню політичних в’язнів також відбулося відновлення громадянських свобод.

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!