Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments7891

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (30 квітня)

 

Парагвай

44-річний економіст Сантьяго Пенья  переміг на президентських виборах у неділю, 30 квітня, під кольором консервативної партії Колорадо, яка майже безперервно править країною з 1947 року, набравши майже 43% голосів, проти 27,5% у його лівоцентристського суперника Ефрайна Алегре. Новообраний президент Пенья є прихильником збереження дипломатичниз відносин з Тайванем, з яким у світі підтримують дипломатичні відносини 13 країн.

 

Туреччина

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив у неділю, що  лідера джихадистського угруповання «Ісламська держава» Абу Хусейна аль-Курайші було «нейтралізовано «у суботу у Сирії під час операції турецьких спецслужб.

 

Понеділок (1 травня)

 

Франція

Понад 780 000 людей вийшли на демонстрацію проти пенсійного закону, який підвищує пенсійний вік з 62 до 64 років. У понеділок, за даними поліції, а за даними профспілок було 2,3 мільйона. Інциденти між протестувальниками та поліцією спалахнули в Парижі, Ренні, Нанті та Ліоні. Щонайменше 108 поліцейських і жандармів були поранені і заарештовано 291 особу, у тому числі 90 у Парижі..

 

США

У понеділок американська влада взяла під контроль регіональний банк First Republic, здійснивши друге за величиною банкрутство в історії Сполучених Штатів, і продала його JPMorgan Chase. Американські ЗМІ написали, що найбільший банк Америки став ще 

більшим.

 

Узбекистан

Відповідно до попередніх результатів, оголошених у понеділок, 1 травня 2023 року Виборчою комісією, конституційний референдум в Узбекистані, який пропонує посилити владу президента Чавката Мірзіоева, був схвалений 90,21% при 84,54% участі у голосуванні.

 

США

Білий дім оголосив у понеділок, що Сполучені Штати скасовують зобов’язання щодо вакцинації проти Covid-19 увечері 11 травня, що стосується федеральних державних службовців і  мандрівників, які прибувають повітряним транспортом.

 

Вівторок (2 травня)

 

Греція

Верховний суд Греції у вівторок, 2 травня, заборонив представлення на загальних виборах 21 травня політичної партії, заснованої колишнім керівником неонацистської партії Золотий світанок. Іліас Кассідіаріс, колишній прес-секретар "Золотого світанку" та лідер ультраправої партії «Елліни», не зможе балотуватися, як він мав намір, на виборах, які відбудуться менш ніж через три тижні.

 

США

Сполучені Штати посилюють охорону на кордоні з Мексикою. У вівторок, 2 травня, Пентагон оголосив, що туди буде направлено 1500 солдатів, оскільки влада побоюється напливу мігрантів, що збігається із закінченням терміну імміграційних обмежень, пов’язаних з Covid-19.

 

Середа (3 травня)

 

Громадська організація «Репортери без кордонів» у середу, 3 травня, опублікувала свій 21-й щорічний рейтинг свободи преси у світі. Країна з найвищим рейтингом — Норвегія, а найнижчий — Північна Корея. «Репортери без кордонів» у своєму 21-му щорічному рейтингу наголосила, що політична пропаганда, економічні маніпуляції, фальшивий контент, створений штучним інтелектом та дезінформація у широкому сенсі є основною загрозою свободі преси у світі.

 

росія

Кремль заявив у середу, що російська ППО збила два українські безпілотники, які були націлені на Кремль у Москві, засудивши замах на Путіна, звинувачення, яке Київ негайно відкинув. На думку іноземних ЗМІ, цей інцидент може стати приводом для Росії для активізації війни.

 

Четвер (4 травня)

 

Ямайка та Беліз заявляють, що хочуть стати республіками. Лідери цих двох країн продемонстрували в четвер своє бажання залишити Британську Співдружність за два дні до коронації Чарльза ІІІ (Карла III), який стане королем Ямайки та Белізу, а також 13 інших королівств у всьому світі.

 

США

У четвер, 4 травня, глава американської дипломатії Ентоні Блінкен, вітаючи відчутний прогрес на переговорах у Вашингтоні заявив, що мирна угода між Вірменією та Азербайджаном щодо спірного анклаву Нагірного Карабаху наближається.

 

Італія

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні назвав у четвер, 4 травня, «неприйнятними» зауваження міністра внутрішніх справ Франції, який раніше заявив, що що прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні нездатна вирішити міграційні проблеми своєї країни. Антоніо Таяні, якого чекали в четвер увечері у Парижі, миттєво скасував свою поїздку.

 

П’ятниця (5 травня)

 

Судан

Збройні сили Судану оголосили в п'ятницю, 5 травня, що направили делегацію до Саудівської Аравії для переговорів про припинення вогню за спільною ініціативою Саудівської Аравії та Сполучених Штатів.

 

Іран

Іран видворив чотирьох азербайджанських дипломатів. Про це повідомили іранські державні ЗМІ в п’ятницю, 5 травня, у відповідь на висилку Баку співробітників посольства Ірану на початку квітня на тлі зростання напруженості між двома країнами.

 

Субота (6 травня)

 

Великобританія

Майже через вісім місяців після смерті королеви Єлизавети II, 6 травня 2023 року у Лондоні у Вестмінстерському абатстві відбулася коронація Чарльза ІІІ(Карла III) і королеви-консорт Камілли.

 

В’єтнам

У суботу, 6 травня, на метеостанції на півночі В’єтнаму зафіксували рекордну температуру 44,1 градуса Цельсія. Як повідомили в Національному центрі гідрометеорологічних прогнозів, дослідження було проведено станцією в провінції Тханьхоа.

 

Туреччина

У Туреччині, за тиждень до президентських і парламентських виборів 14 травня, опозиція провела великий мітинг у Стамбулі. Десятки тисяч людей прийшли підтримати Кемаля Киличдароглу, кандидата від такого широкого, як і безпрецедентного альянсу, який пообіцяв перемогти на виборах Реджепа Таїпа Ердогана, який перебуває при владі протягом 20 років.

 

Неділя (7 травня)

 

Південна Корея

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда прибув до Південної Кореї в неділю для важливого саміту з президентом Південної Кореї Юн Сок Йолем. Гасло візиту: умиротворення.

Це перший саміт між Токіо і Сеулом, який відбудеться в Південній Кореї за 12 років. Хоча прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе відвідав Південну Корею в 2018 році на зимових Олімпійських іграх у Пхьончхані.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!