Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments6408

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (14 травня)

Туреччина
Тут відбулись президентські вибори, на яких жоден з кандидатів не набрав 50 і більше відсотків і чинному президенту Реджепу Ердогану потрібно буде вигравати у другому турі, який відбудеться 28 травня.

Понеділок (15 травня)

США
Міністерство фінансів у понеділок підтвердило оцінку, опубліковану на початку травня, про те, що найбільша економіка світу може виявитися не в змозі виконати свої фінансові зобов'язання до початку червня.

Венесуела
Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив у понеділок, 15 травня, що його країна не приєднається до Організації американських держав (ОАД)через три роки після виходу з неї через численні розбіжності. ОАД була заснована у 1948 році.

Вівторок (16 травня)

Ісландія
Під час зустрічі з нагоди саміту Ради Європи в Ісландії британський прем’єр-міністр Ріші Сунак та його голландський колега Марк Рютте оголосили у вівторок, 16 травня, що вони працюватимуть разом над створенням «міжнародної коаліції», щоб допомогти Україні отримати винищувачі F-16.

США
Керівник ChatGPT хоче, щоб штучний інтелект регулювався американським або міжнародним агентством. Під час слухань у вівторок у Сенаті США Сем Альтман заявив, що державне втручання для регулювання штучного інтелекту стане вирішальним, щоб обмежити ризики, пов’язані з цією технологією.

Середа (17 травня)

Еквадор
У середу, 17 травня, Гільєрмо Лассо, президент Еквадору, своїм указом розпустив парламент із 137 членів, намагаючись уникнути процедури імпічменту за корупцію.

Четвер (18 травня)

Великобританія
На Даунінг стріт, коли глава уряду Ріші Сунак перебував з візитом в Японії, заявили, шо Британія поверне авіаносець у Тихий океан у складі авіаносної бойової групи у 2025 році.

Саудівська Аравія
Башар Асад вперше після початку війни у Сирії прибув в Саудівську Аравію, де у п’ятницю відкриється саміт Ліги арабських держав. Сирія була відновлена у цій організації цього місяця, через понад одинадцять років після призупинення її участі.

П’ятниця (19 травня)

Японія
У Хіросімі розпочався лідерів країн G7, на якому, зокрема, обговорять питання війни в Україні, ядерне роззброєння та політику стосовно Китаю.

Грузія
Цієї п’ятниці, 19 травня, російський авіалайнер приземлився в Тбілісі, столиці Грузії, вперше після відновлення минулого тижня прямих комерційних рейсів між Росією та Грузією, які були припинені з 2019 року.

Субота (20 травня)

Японія
Президент України приземлився в Японії у суботу, 20 травня, на французькому літаку, де проходить саміт G7, з метою отримати більшу військову підтримку від найбагатших країн світу.

Судан
Протиборчі сторони досягли семиденної угоди про припинення вогню. Згідно зі спільною заявою США та Саудівської Аравії, перемир’я має набути чинності в понеділок, 22 травня.

Неділя (21 травня)

Монголія
Після саміту G7 у Хіросімі (Японія), президент Франції Еммануель Макрон у неділю, 21 травня, летить до Монголії з дуже коротким державним візитом. Це перший візит президента Франції до Монголії.

Греція
Тут проходять парламентські вибори. Опитування дають перевагу консерваторам, але для опозиції ці цифри не є переконливими. Найбільша опозиційна партія «Сіріза» регулярно отримує від 5 до 7 відсотків позаду консервативної партії «Нова демократія». Підрахунки очікуються ввечері, а остаточні результати мають бути відомі вранці у понеділок.
 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!