Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments4730

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Понеділок (22 травня)

 

Греція

Правляча в Греції партія «Нова демократія» здобула переконливу перемогу на виборах у неділю, набравши  40,79% і але не змогла отримати достатньо місць у парламенті, щоб самостійно сформувати уряд.

На другому місці головна опозиційна партія СІРІЗА з  20,07%, а на третьому соціолістична партія ПАСОК -11,46%.

Кожна з цих партій матиме по три дні для формування коаліції і у випадку неспроможності це зробити президент Греції Катерина Сакелларопулу сформує тимчасовий уряд для підготовки нових виборів через місяць.

 

Саудівська Аравія

22 травня Саудівська Аравія увійшла в історію, відправивши двох своїх громадян, включаючи першу арабську жінку, на Міжнародну космічну станцію (МКС). Астронавти Райяна Барнаві та Алі Аль-Карні полетіли на борту космічного корабля SpaceX Dragon у рамках космічної місії Axiom 2 до МКС із космічного центру Кеннеді NASA у Флориді.

 

Вівторок (23 травня)

 

Китай

Прем'єр-міністр росії Михайло Мішустін, який з візитом у Китаї,  прибувши ввечері у понеділок до Шанхаю, відзначив у вівторок на російсько-китайському бізнес-форумі міцні зв'язки між двома країнами та висловив сподівання на збільшення їхньої торгівлі перед зустріччю, запланованою на середу з президентом Сі Цзіньпіном.

Згідно з даними митниці Китаю, Китай є найбільшим торговим партнером Росії,  торік торгівля між двома країнами досягла рекордного рівня – 190 мільярдів доларів.

 

США

За інформацією ЗМІ, республіканець Рон Десантіс оголосить про свою кандидатуру на президентських виборах у США 2024 року в середу під час прямої розмови у Twitter з Ілоном Маском.

 

 

Середа (24 травня)

 

Швейцарія

Ікона рок-н-ролу, всесвітньо відома американська співачка Тіна Тернер померла у своєму будинку у Швейцарії, в середу, 24 травня 2023 року, у віці 83 років.

 

Іран

У середу, 24 травня, Тегеран призначив Аліреза Енаяті послом Ірану в Саудівській Аравії щоб відновити свою дипломатичну місію в Ер-Ріяді після семи років дипломатичного розриву між двома країнами.

 

США

У середу республіканець, губернатор Флориди і на сьогодні головний суперник Дональда Трампа в боротьбі за номінацію від Республіканської партії, Рон Десантіс подав до виборчих органів США свою кандидатуру в президенти на виборах 2024.

 

Четвер (25 травня)

 

Організація африканської єдності(ОАЄ), - попередниця Африканського союзу, була заснована в Аддіс-Абебі в Ефіопії 60 років тому. Це був визначальний момент в історії африканської інтеграції. Того дня 32 главам держав і урядів нарешті вдалося зібратися і домовитися про спільний проекті вони підписали у ніч з 25 на 26 травня хартію африканської єдності.

 

США

Президент США Джо Байден у четвер, 25 травня, оголосив про  призначення генерала Чарльза Брауна, який командує військово-повітряними силами, головою Об’єднаного комітету начальників штабів. Він змінить Марка Міллі, нинішнього керівника, який обіймає посаду з 1 жовтня 2019 року.

 

Білорусь

Олександр Лукашенко у четвер, 25 травня, заявив, що Росія почала передачу ядерної зброї його країні, про що путін оголосив у березні.

 

П’ятниця (26 травня)

 

США

У п’ятницю, 26 травня, учасники переговорів від Білого дому та Конгресу досягли прогресу у досягненні угоди щодо уникнення дефолту США. Це може статися 5 червня замість 1-го. Сполучені Штати дають собі трохи більше часу для переговорів щодо обмеження боргу та уникнення дефолту. За останньою оцінкою Мінфіну США, за відсутності політичної домовленості це може статися 5 червня.

 

Сербія

У Белграді 200 000 людей зібралися під дощем, щоб підтримати і послухати  президента Александра Вучича. Країна стикається з напругою після двох стрілянин у школах, у результаті яких на початку цього місяця загинуло 18 осіб. Відтоді щотижня відбуваються антиурядові демонстрації. 

 

Субота (27 травня)

 

Тайвань

Міністерство оборони Тайваню повідомило, що три китайських кораблі, включаючи авіаносець Shandong, перетнули Тайванську протоку у суботу, 27 травня.

 

США

Президент-демократ Джо Байден і спікер палати представників від республіканців Кевін Маккарті у суботу, 27 травня, досягли попередньої домовленості про підвищення ліміту федерального боргу.

 

Сербія

У Сербії нова антиурядова демонстрація у ​​Белграді. Десятки тисяч сербів вийшли на вулиці столиці у суботу, четвертий тиждень поспіль, щоб протестувати проти реакції уряду на дві масові стрілянини, в результаті яких на початку травня загинуло 18 людей. Демонстранти закликали президента Александра Вучича, міністра внутрішніх справ Братислава Гашича та Олександра Вуліна, директора агентства безпеки Сербії, піти у відставку.

 

Неділя (28 травня)

 

Туреччина

28 травня у країні проходить другий тур президентських виборів. Чинний президент Реджеп Ердоган та опозиціонер Кемаль Киличдароглу змагаються за посаду глави держави.

 

 

 

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!