Блог

Алексей Буряченко: Як нацистські ідеї в РФ виправдовують агресію проти України. Документальний фільм “Вплив” («The Impact»)

Про нацистські елементи у політиці сучасної Росії.

7

comments1285

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

У авторитетному європейському ЗМІ “EU Reporter” вийшла цікава стаття про документальний фільм “Вплив”. Документалка показує, як російські антикультові організації підтримують пропаганду Кремля, виправдовуючи війну проти України через так звану «денацифікацію» та ще багато чого, що пов’язує путінський режим та методи впливу на людей через різного роду антикультові організації.

 

А я нагадаю, хто забув, що ця дивна і незрозуміла “денацифікація” була однією із цілей так-званої “спецоперації” Кремля. Співпадіння — не думаю.

 

Разом з тим, потрібно відзначити, що Україна саме в часи протидії повномасштабному нападу зі сторони РФ, почала максимально активно боротися з гібридним загрозам, в тому числі, “руськомірським впливом” через релігійні організації, перш за все, УПЦ (МП).

 

20 серпня Верховна Рада схвалила законопроект №8371, який забороняє діяльність в Україні Російської православної церкви і релігійних організацій, афілійованих з нею. Закон, серед іншого, передбачає, що РПЦ не може бути власником, учасником юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

 

Українські правоохоронні органи неодноразово повідомляли про затримання чи повідомлення підозри священникам УПЦ (МП). За даними голови Служби безпеки України Василя Малюка, станом на квітень 2023 року, кримінальні провадження були відкриті стосовно 61 священнослужителя УПЦ (МП), а суди уже винесли низку вироків щодо деяких кліриків, які «стали на бік ворога».

 

"Україна вдарила по цьому злу, ухваливши рішення про заборону церков, пов’язаних з Росією. Цей крок — прямий удар по російській нацистській пропагандистській машині, яка намагається знищити українську державність зсередини. Президент Зеленський чітко заявив: Україна не дозволить жодним російським інструментам підривати демократичні інституції країни. Заборона російських церков — це лише початок", — говориться в матеріалі видання "Подробиці".

 

І якщо продивитись цю картину (“Вплив”) уже через призму нашого досвіду боротьби з російською агентурою, вона починає грати навіть більш яскравими барвами і розкривається більш тонко.

 

Документальний фільм «Вплив» («The Impact», США, 2024) став справжнім інформаційним вибухом, піднявши тему, яка до цього рідко обговорювалася у широких колах, — поширення нацистських ідей в сучасній росії та їх використання для виправдання військової агресії проти України. У центрі цього впливу — антикультові організації, які діють як приховані інструменти поширення пропаганди та маніпуляції масами. Фільм ретельно досліджує, як нацистська риторика, яка здалася б давно в минулому, знайшла місце в сучасній політиці росії та стала основою для ідеологічної підтримки війни.

 

В огляді фільму для “EU Reporter” наводиться приклад того, як російська православна церква (РПЦ) просуває нацистські наративи, активно підтримує націоналістичні настрої та виправдовуючи агресивну політику росії щодо України. Ця релігійна організація, яка традиційно мала значний вплив на суспільство, тепер виступає провідником антидемократичних ідей, просуваючи їх під виглядом релігійних цінностей. Також, звертається увага на діяльність організації «РАЦИРС» (російська асоціація центрів з вивчення релігій і сект), яка працює у тісній співпраці з РПЦ та ФСБ для поширення зауважених ідеологій.

 

“Агенти «РАЦИРС» не тільки маніпулюють громадською думкою в росії, але і впливають на суспільно-політичне життя України. Важливо зазначити, що їхня діяльність розглядається як частина ширшої стратегії зі знищення демократії не тільки в Україні, але й в усьому світі”, -- зазначено у статті видання “ФАКТИ” (https://fakty.ua/443419-dokumentalnyj-film-vliyanie-issleduet-nacistskie-idei-v-sovremennoj-rossii-i-ih-rol-v-vojne-protiv-ukrainy-video ).

 

Показовим є те, що кримінальне розслідування діяльності мережі антикультових організацій вже розпочалося на рівні Європейського Союзу, про це повідомило видання “ЦЕНЗОР.НЕТ” (https://censor.net/ua/video_news/3510267/vplyv_revolyutsiyinyyi_dokumentalnyyi_film_pro_scho_tse_kino ).

 

Політики і аналітики ЄС бачать в цьому глобальну загрозу для демократії. І подібні дії росії викликають серйозне занепокоєння.

 

«Цей фільм пропонує потужну лінзу, через яку можна зрозуміти складну взаємодію релігії, політики та пропаганди. Як такий, він має стати каталізатором громадського обговорення та міжнародної підтримки зусиль України у боротьбі з таким втручанням», — пише “EU Reporter”.

 

"Подробиці" повідомляють, що "РАЦИРС", створена у 2006 році, є провідною зброєю Росії для захоплення впливу і посилення нацистських наративів.

 

"Ця організація діє під маскою релігійної боротьби з культами, однак насправді має одну мету — знищення демократії. Її агенти інтегровані у владні структури та медіа України, використовуючи ті ж методи пропаганди і маніпуляцій, що й нацисти в часи Другої світової війни", — зазначено в матеріалі видання "Подробиці" (https://society.comments.ua/ua/news/developments/zmi-dokumentalniy-film-vpliv-vikrivae-neonacistsku-zmovu-rosii-v-yakiy-diyut-rpc-i-racirs-741847.html ).


 Отже, ті хто ще не бачив цього фільму, це можна зробити за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=yZpdWz2Um3Q 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!