Блог

Ігор Гуськов: Як російський найманець продав власну нирку і душу та поховав живу матір

За 8 років російської агресії ми майже звикли до сотень історій про російських найманців – наркоманів, алкоголіків та злочинців усього спектру кримінального кодексу Росії. Однак, в процесі роботи у полі зору «Українського центру аналітики і безпеки» все ж потрапляють нові трагікомічні випадки, що варті публічності. Наприклад, історія челябінського «іхтамнета» Дениса Сяткіна з позивним «Якут».

0

comments5453

Ігор Гуськов

Керівник аналітичної групи Українського центру аналітики і безпеки

Генерал-майор, кандидат юридичних наук, керівник аналітичного напряму Українського центру аналітики і безпеки

Вперше ім’я цього найманця пролунало в липні 2014 року, коли Служба безпеки України оголосила його у розшук. Слідчі СБУ задокументували, що Сяткін-«Якут» приймав активну участь в окупації Криму та особисто знімав Український державний прапор з будівлі міськвиконкому в Сімферополі. 20 червня 2014 року після спеціального навчання на тренувальній базі спецслужб Росії у Ростові під керівництвом офіцера ФСБ капітана Олександра Обера група Сяткіна-«Якута» таємно перетнула державний кордон України у Слов’янському районі Донецької області у складі колони російської військової техніки з 5 танків, 7 БМП і кількох вантажних автомобілів, а згодом здійснила ряд збройних нападів на позиції ЗС України. 

Знову в українському інформаційному просторі Сяткін-«Якут» з’явився  наприкінці 2017 року, коли став одним із фігурантів спеціального розслідування ГО «Європростір» “Крим: тероризм на експорт”. В якості доповнення, зазначимо, що українським журналістам О.Батуріну, Д.Лісунову та В.Мінському вдалося викрити одну з тренувальних баз російської військової розвідки, де готувалося поповнення для так званої групи «Вагнер» для участі в бойових діях в Сирії і Лівії. До речі, одним із організаторів тренувального процесу є Дмитро Іванцов - колишній офіцер сил спеціальних операцій ВМС України, ЦСО «А» СБУ та Управління держаної охорони України, особистий охоронець Віктора Януковича, який у лютому 2014 року «евакуював» награбоване президентом-втікачем майно з Києва до Криму. 

Наступні три роки про Сяткіна-«Якута» не було жодних відомостей, допоки в інтернеті не почали з’являтися дивні пропозиції з посиланням на номер телефону +79782274501. Так, у лютому 2020 року на російському онлайн-сервісі для донорів «AllDonors.ru» було розміщено відразу два оголошення: про продаж власної нирки за 20 млн рублів та … «умудрённой опытом, пережившей достаточно много разнообразнейших соблазнов, уставшей от бедности и несправедливости души нормальных размеров и состояния по аукционной цене в 2 млн руб». Продавцем виступив якийсь «ветеран боевых действий из Симферополя» у віці 47 років. 


 

 


Те, що це був Денис Сяткін, стало зрозуміло у грудні 2020 року, коли відразу у декількох групах російських найманців у соцмережі «в контакті» почали лунати заклики з посиланням на той самий телефон «помочь в беде  нашему брату Денису Сяткину, позывной Якут, бойцу батальона «Степь», у которого умерла мама и необходимо собрать деньги на гроб»


 

Убогість та нікчемність «защитника русской весны» розкрились у всій красі. Ще вчора «Якут» самовдоволено творив зло на українській землі, а сьогодні змушений жебрачити, не гребуючи обдурюванням своїх поплічників. Адже виявилося, що мати Сяткіна … жива і здорова.

У грудні 2021 року батьки цього російського найманця-невдахи – 84-річний Володимир Сяткін та 81-річна Тамара Сяткіна стали героями спеціального сюжету місцевого телебачення Нагайбаксього району Челябінської області. Привід для телезйомок - нагородження В.Сяткіна «премиею Законодательного Собрания Челябинской области «Общественное признание» за большую работу по патриотическому воспитанию подрастающего поколения, совместно с активистами ветеранского движения». 


 

Як з’ясувалося, батько і мати Сяткіна-«Якута» і досі, не зважаючи на достатньо похилий вік, активно опікуються «патріотичним» вихованням колег свого сина з ПВК «Вагнер», демонструючи власну турботу на фото у соціальних мережах (другий справа на фото з трьома нагородними «вагнеровськими хрестами» Віктор Сарафанніков, М-0608). Окрім Сяткіна та Сарафаннікова, найманцями «Вагнера» з того ж Нагайбакського району Челябінської області є Дмитро Батурін, М-1732,  та Дмитро Московкін, особистий номер в діапазоні номерів М-2663:М-2718


 

Впевнені, що історія пройдисвіта «Якута» на цьому не закінчиться та його наздожене «вдячність» від ошуканих поплічників з числа тих, кого Москва за влучним зізнанням соратника російського керманича Владислава Суркова «экспортирует для утилизации на чужую территорию». Для нас це має другорядне значення. Більш важливим є те, що УЦАБ у результаті опрацювання «пригод» Сяткіна ідентифікував ще 11 раніше невідомих членів ПВК «Вагнера» з числа мешканців окупованого Криму, а загалом список цієї категорії найманців вже налічує 85 осіб. Прийде час і усі вони займуть місце на лавах підсудних в українському суді, якщо до того часу не загинуть за російські амбіції в пустелях Сирії чи джунглях Африки.  



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!