Блог

Алексей Буряченко: Зачищення "корупційної іржі": продовження

Корупційні кейси.

2

comments1907

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні не про МСЕК та $6 млн., нехай трохи вщухнуть пристрасті та хайп, там є ще багато цікавого... і ми до нього обов'язково повернемося. А сьогодні не менш резонансна, багатошарова історія про одного київського прокурора Володимира В., який працював у Голосіївській окружній прокуратурі м. Києва, і привласнив більше 4 млн.грн. з речових доказів і перестав ходити на роботу!

 

До слова, кого завжди цікавить судова перспектива подібних справ з прокурорами та суддями -- саме зараз, завершено досудове слідство і вона направлена до суду. Горе-прокурора знайдено та затримано, як повідомляє Главком (https://glavcom.ua/.../kijivskij-prokuror-vkrav-z...) Але, забігаючи наперед скажу, що я не даремно назвав цей кейс "багатошаровим" і після короткого опису цього неординарного злочину, поясню чому.

 

Так, минулого серпня прокурор здійснював процесуальний нагляд по розслідуванню щодо однієї приватної компанії. Під час обшуків він вилучив у підприємця 4 мільйони 242 тисячі гривень у різних валютах. А далі: «Замість передачі грошей на належне збереження, прокурор забрав їх собі. Після цього він перестав ходити на роботу та не з’являвся за адресою, вказаною як фактичне місце проживання», – зауважили у Державному бюро розслідувань. Окрім цього, «Судово-юридична газета» зауважила, що Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) 19 липня 2024 року звільнила прокурора Володимира В. з посади прокурора Голосіївської окружної прокуратури міста Києва. Як зазначено у дисциплінарній скарзі керівника Голосіївської окружної прокуратури столиці, з 5 березня 2024 року прокурор Володимир В. перестав з’являтися на роботі. При цьому, якщо з 23 січня по 4 березня, з 20 по 24 березня, з 25 по 29 березня та з 4 по 7 квітня на Володимира В. ще відкривалися «лікарняні», то в інші дні Володимир В. не приходив на роботу з невідомих причин, про що й були складені відповідні акти (https://sud.ua/.../311280-prokuror-vo-vremya-obyska-izyal...). 

І, правду кажучи, з цим "Володимиром В." усе зрозуміло. Людина, скоріш за все, без моралі та без цінностей, яка вперше побачила такі гроші і "поплила"... Прикро, але, як бачимо, високі заробітні плати нашим антикорупціонерам, особливо тим, які під крилом наших західних партнерів (НАБУ, НАЗК), та суддям далеко не завжди вирішують проблеми, як нам казали наші "грантові" друзі, а іноді буває і навпаки, чим більше отримуєш, тим більше мутнішає розум...

 

А тепер до "багатошаровості" цієї історії. У деяких правоохоронців (умисно не називаю, щоб не було претензій), питання роботи з конфіскованими/вилученими/арештованими активами було під забороною для широкого загалу і не даремно. А перевірки проводилися суто формально і здебільшого тільки з питань "наявності" чи "відсутності" речових доказів на складі, а далі уже ніхто не цікавився, що відбувається. І якщо речові докази у вигляді коштів у банку -- що тут перевіряти? І все... Звичайним виконавцям середньої ланки, ЗАВЖДИ найголовніше просто перекласти відповідальність, а особливо, це стосується матеріальних цінностей. А, насправді, саме з грошима, які передавали в банки і відбувалися найцікавіші процеси...

Це зараз, показово працюють СБУ та ДБР передаючи майно та інші активи в АРМА для реалізації та поповнення воєнного бюджету. До слова, знайшов інформацію, що за пів року ДБР передало активів в АРМА на 8 млрд.! (https://dbr.gov.ua/.../z-pochatku-roku-zavdyaki-roboti...) Але чи всі так працюють? Питання риторичне...

 

З давніх часів маніпуляції з конфіскованими грошима користувалися великою популярністю у правоохоронців і далеко не тільки у них одних. Як саме? Дуже просто. Конфісковані кошти під час обшуків чи, наприклад, рейдів на "валютчиків" клалися на відповідний спецрахунок банку. А далі банк, по неформальній домовленості, їх активно "прокручував" і видавав корупційну маржу тому хто прикривав цю схему. І навіть у разі того, що, припустимо, через суд буде рішення ці кошти повернути, то свою справу вони вже зробили... Ну і абсолютно очевидно, що в таких випадках, чим довше кошти будуть знаходитись на таких рахунках, тим більша корупційна каса. 

 

Висновок. Очевидно, що такі схеми працювали далеко не всюди, і я маю надію, що вони скоріше виключення, аніж система. Але якщо ця інформація знайде своє підтвердження під час перевірок, ці "корупціійні краники" потрібно рішуче закривати! І можливо, скажу крамолу, але і рахунки дуже ресурсних ДП та організацій у військовій царині, також можна перевірити на подібні умисні "затримки в оплаті" чи "перерахунку" коштів... Ця схема дуже давня, але, можливо, про неї ще не всі знають, так що мая справа опублічити та нагадати.

 

P.S. А от прокуратура, відверто кажучи, негативно здивувала такими горе-працівниками, які крадуть речові докази і тікають з мільйонами. Єдине, що дає надію, то це зруйнована кругова порука і що зараз, ні судді, ні прокурори не є недоторканою кастою небожителів. І, глибоко переконаний, що і їх чекають кардинальні системні внутрішні зміни уже найближчим часом. Так далі не можна.

А чесним правоохоронцям -- гарного полювання!

 

Людям зараз дуже потрібні яскраві приклади ефективності та справедливості.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!