Блог

Оленка Клочко: Жінки-операторки БПЛА: перемога над гендерною нерівністю чи тривожний дзвінок?

На днях стало відомо, що в Україні є ініціатива з формування жіночого добровольчого підрозділу БПЛА.

0

comments1986

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



На днях стало відомо, що в Україні є ініціатива з формування жіночого добровольчого підрозділу БПЛА, про це повідомив командир роти ударних дронів "Орден Сантьяго" і засновник Центру підтримки аеророзвідки Ігор Луценко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, набір до підрозділу відбуватиметься на конкурсних засадах: на кандидаток очікують різноманітні тестування та перевірки. "Робота з (відносно) складними системами, що потребує технічної грамотності, уважності та акуратності, базових інженерних навичок і творчого тактичного мислення", - розповів Луценко.

Однак подібна ініціатива виникла не від хорошого життя, на чому наголошує і сам Ігор Луценко: "Звісно, те що українцям і українкам доводиться воювати — це погано. Але те, що з’являються ініціативи, щоб створити максимально комфортні умови військової служби для усіх категорій добровольців — це добре. На жаль, у ворога велика перевага у живій силі, тому не слід нехтувати будь-якими ідеями, котрі дозволяють скоротити цей розрив".

Стає очевидно, що переживання про гендерну нерівність не стоять на порядку денному: коли на кону доля нашої країни, влада змушена розглядати будь-які варіанти, чи то брутальна мобілізаційна робота, чи то примусове повернення на батьківщину придатних до військової служби українців, чи то активна участь жінок у бойових діях.

Оскільки не всі посади в ЗСУ передбачають безпосередню участь у бойових діях, існує тенденція заміщення жінками на подібних посадах чоловіків, з подальшим відправленням останніх на фронт. Наприклад, Канада візьметься за підготовку жінок-саперів для розмінування територій. З одного боку, це відповідає політиці України, яка прагне до інтеграції та інклюзивності, з іншого - за цим стоїть величезне горе людських втрат...

Багато наших захисників уже віддали своє життя за Україну, на їхні місця приходять захисниці. У результаті серйозних втрат закрите маскулінне військове суспільство перетворюється на рівноправне. Чи добре це з точки зору боротьби за права жінок? Однозначно. Але питання, чи не занадто це висока плата за подібні зміни...



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!