Блог

Юлія Ярмаркіна: Зменшення ампутації та збереження життя: Для українських військових створили “Дороговказ пораненого”

Робота над дороговказом тривала 2 роки з перших днів повномасштабного вторгнення.

0

comments2256

Юлія Ярмаркіна

Журналіст

Журналістика - це хобі яке стало роботою, тому я не працюю, а насолоджуюсь.

29 лютого в межах реалізації Національної програми “Врятуй кінцівку” відбулась презентація посібника “Дороговказ пораненого”, створеного фондом “Здоровʼя українського народу”. 

“Дороговказ пораненого” – це посібник зі структурованою та покроковою інструкцією для травмованих військовослужбовців та їх сімей. 



Документ містить базові моменти, які потрібно враховувати військовому на етапі евакуації, стабілізації, госпіталізації та лікування, та які допоможуть зберегти дорогоцінний час та здоровʼя, а також юридичні поради, що допоможуть уникнути фінансових втрат. 

“Сьогодні поранені вимушено знаходяться в ситуації, як склалася. Багато захисників, з якими я спілкувався, зізнаються, що у разі повторного травмування на полі бою б діяли абсолютно інакше. Вони кажуть «Цієї помилки я б точно не зробив». Ми все це враховуємо. Всі тези, що лягли в основу дороговказу - це інсайти “написані кров'ю”. Отримавши велику кількість запитів від травмованих, виникла необхідність доповнити та оптимізувати існуючу інформацію під сучасні реалії та виклики. Спільно з експертами-пораненими та благодійниками і почалося створення посібника”, -  зазначив Сергій Сошинський - президент МБФ “Здоров'я українського народу”.



Станом на зараз існують різні інструкції, рекомендації, порядки, накази, протоколи тощо, які в тій чи в іншій формі мають на меті допомогти пораненому уникнути погіршення стану здоров’я. Однак жоден з перелічених документів не був проаналізований саме пораненими та медичними експертами.

“Є багато недопрацьовок. Ми (поранені військовослужбовці -ред.) їх бачимо, адже пройшли цей шлях. Якщо це виправити - ми допоможемо зберегти сотні, тисячі життів”,- сказав Дмитро Суходольський - ветеран війни, командир взводу, один з авторів “Дороговказу пораненого”.


Команда “Дороговказу пораненого” провела десятки консультацій з військовими та цивільними лікарями, бойовими медиками, ветеранами, безпосередньо з військовими, які отримали поранення та пройшли весь шлях від евакуації до одужання, з резидентами програми “Врятуй кінцівку”, були виявлені основні проблеми з якими стикаються поранені, знайдені шляхи їх вирішення та на основі цієї роботи була сформована оптимальна та найефективніша дорожня карта дій для поранених.


Посібник вже опублікований на сайті МБФ “Здоровʼя українського народу” https://houp.org/uk/dorogovkaz/ та створено спеціальний телеграм-канал “Дороговказ пораненого”, де травмовані зможуть поставити питання і отримати підтримку. 

“Дороговказ пораненого” буде передано у 210 військових частин, з якими співпрацює Нацпрограма “Врятуй кінцівку” та розміщено у всіх ЗМІ, які прагнуть зменшити кількість ампутацій.


Проте і сьогодні робота над дороговказом продовжується, інструкція буде вдосконалюватись з урахуванням нового досвіду лікарів та постраждалих.


Наступним завданням команда авторів документу вважає формування спільноти, куди увійдуть поранені, їх родичі, волонтери, громадські організації, благодійні фонди та всі зацікавлені, зокрема представники військових частин та інших організацій.


В планах створення однойменного мобільного застосунку з  широкими можливостями не тільки отримання інформації та легкого її пошуку, а також спілкування та взаємодопомога учасників спільноти, поранених та їх сімей.

Довідково. Національна програма “Врятуй кінцівку” фонду “Здоров'я українського народу” є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України та фінансує коштовні операції з порятунку кінцівок, які не покриває держава.

Слоган програми - “Не ампутуй, а врятуй”. Фонд активно співпрацює з лікарнями по всій території України. Найбільше операцій зі збереження кінцівок було профінансовано у: Києві, Тернополі, Здолбунові, Рівному, Луцьку, Харкові та Хмельницькому.

Нацпрограму було запущено наприкінці червня 2022 року, за цей час:

• проведено понад 1200 операцій з порятунку кінцівок; 
• прифронтові лікарні та госпіталі забезпечені понад 3 000 апаратами зовнішньої фіксації (АЗФ -ред.); 
• на національних консиліумах вирішені найскладніші в Україні випадки травм кінцівок; 
• створено сотні годин наукових лекцій для лікарів, ортопедів-травматологів задля підвищення якості надання медичних послуг та зменшення кількості медичних помилок, що призводять до ампутацій.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!