Блог

Софія Київська: Золоту пальмову гілку в Каннах отримав фільм, що маніфестує безкарність русні

Повний переспів стрічки переможця 77-го Канського кінофестивалю за 26 секунд. *для тих, хто хоч трохи в курсі російського контексту

0

comments2117

Софія Київська

Digital Marketing & PR

Свідома Київська!

Фільм “Анора” американcького режисера Sean Baker триває більш ніж дві години (138хв).

Кінокритики пишуть про переспівування попелюшки, але завершується все Стокгольмським синдромом замість Happy End-y.

Сценарій картини міг би бути згенерованим штучним інтентелектом. Сценаристу достатньо було б зробити запит продублювати у повнометражному форматі відео, що набрали максимальну кількість переглядів на платформі YouTube. Звісно до зразків для натхнення б увійшли стріми популярних підліткових ігор та кліпи Моргенштерна. До чого тут російський епатажний репер? Все просто, хочете подивитись на прототип головного героя Івана — подивіться ранні кліпи Моргена. Навіть Ані візуально схожа на колишню дружину Ділару, а от щоб дізнатись фінал достатньо переглянути останній сінгл. Аби ви не витрачали дурно час, я вже зробила це, вклавшись у 26 секунд, включаючи заставку: 


Так про що ж фільм і чому він гарантовано стане касовим? Розгортання історії вибудовано на відвертому еротичному контенті, у порівнянні з якими згадані вище кліпи — зразок цнотливості, адже кінозал з віковим обмеженням на вхід, дозволяє значно більш відверті формати ніж YouTube. Так само з ненормативною лексикою, якою герої просто розмовляють. У рамках фестивалю фільм був титрований французькою мовою, якою довелось перекладати для локального глядача не лише англійську, адже дія розгортається в Нью-Йорку та Лас-Вегасі, а й російську, якою герої розмовляють більшу частину стрічки. Мат не запікували, адже довелось б увімкнути суцільну сирену.

Український глядач побачить сильно більше ніж європейський, для якого це комендія про пришелепкувату русню та збочення багатіїв. Для українок присутнє часткове пояснення трагедії Бучі, з відсутністю у частини населення остраху на початку 2022, адже ми трохи вірили у міфи про честь офіцера і не розуміли справжню небезпеку ворога. Поясненням стає та сама обручка з діамантом у 4 карати, яку головний герой дарує дівчині на початку їх роману. І так це справляє враження, поки з героїні її не знімуть, що є прямим порушенням закону, адже навіть при розлученні даровані коштовності не є спільно нажитим майном, але повернемось до сюжету.

Фільм маніфестує безкарність та відсутність закону там де є гроші. У росіян все ще є гроші. Як би не було прикро, але ключову фразу сценарист вкладає у вуста матері Галини (Дар’ї Екамасової), що прилітає “виправляти” ситуацію в Штати на власному Falcon-і. “Мій син не перед ким тут вибачатись не буде!” 

А скільки ще синів не збираються вибачатись за Бородянку, Бучу, Каховку, Маріуполь, Харків? — цей перелік можна почати, та не можна завершити. Головний герой лишається безкарним, як власне і всі злочини русні, бо там де є гроші не діє закон та знімають санкції.

Можливо я побачила трохи більше міжрядкового змісту ніж закладав режисер? А може фільм створено, як елемент пропаганди?!

Знаєте, у мене питання не до акторів, які між іншим непогано зіграли. Операторська робота і режисура монтажа теж на висоті. І не до продюсера, — звідки гроші? Я маю питання до жюрі! Мене цікавлять критерії, якими керувались судді Ebru Ceylan, Lily Gladstone, Eva Green, Nadine Labaki, Juan Antonio Bayona, Pierfrancesco Favino, Hirokazu Kore-Eda, Omar Sy!

Зазначу, Канни — це місто, яке однозначно підтримує Україну. Перше місто у Франції звідки був відправлений гумунітарний конвой в перші дні повномаштабної. Мер Канн, Давід Ліснар — першим серед французьких політиків відвідав Україну під час війни, продовжує здійснювати регулярні візити та на власні очі бачив зруйновані міста, адже був не лише у Львові та Києві, але й у прифронтових регіонах та звільнених від окупантів містах. Не просто так у Каннах заборонено проводити тижні російської культури.

Прем’єра фільму “Анора” відбулась у Каннах, і саме тут фільм досяг успіху, а російські актори зірвали шквал овацій на червоній доріжці Канського Палацу Фестивалів. Якщо спільнота промовчить зараз, цей фільм має шанс на Оскар, принаймі точно буде номінованим. 

Що скажете? Дивитись чи ні? Ні! 

Режисер Sean Baker з найвищою нагородою PALME D'OR 2024

Але ж ви точно подиветесь…



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!