Блог

Алексей Буряченко: Зріджений природний газ. Черговий амбітний проект Росії, який не відбувся

Санкції в дії.

9

comments7824

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Це мав бути надзвичайно амбітний проект в холодній Обській губі (велика бухта Північного Льодовитого океану на Півночі Росії, в гирлі річки Об), який повинен був стати сходинкою в зростаючих амбіціях Кремля стати потужним гравцем у сфері зрідженого природного газу, як і в нафті та газі, які постачаються трубопроводами. Але коли путін розпочав свою війну проти України, проект вартістю $21 млрд., відомий як Arctic LNG 2, який вже реалізовувався повним ходом: було пробурено десятки свердловин, побудовано аеропорт і замовлено більшість обладнання, був поставлений під сумнів та на паузу.

 

А всьому «виною» санкції ЄС, які забороняють продавати в Росію обладнання для зрідження газу. Зауважу, що на 25 травня Південнокорейська верф Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering (DSME) розірвала контракт на будівництво трьох LNG-танкерів на замовлення «Совкомфлоту» для проекту Arctic LNG 2 найбільшої російської приватної газової компанії «Новатек». Нагадаю, що DSME побудувала для «Новатек» весь флот для проекту «Ямал ЗПГ», тобто 15 танкерів Arc7.

 

Зауважу, що контракт був розірваний на підставі того, що російська сторона порушила строки платежу. «Совкомфлот» не зміг розрахуватися за замовлення,  через проблеми з проведенням платежів, які виникли після того, як компанія потрапила під санкції США, ЄС та Великої Британії через війну в Україні. Зазначу, вартість контракту становила $872 млн. за три судна. Але, росія «знайшла вихід» побудувати танкери на російській верфі «Звєзда» в кооперації з південнокорейською верф’ю Samsung Heavy Industries (SHI). Але враховуючи, що в Росії LNG-танкери ніколи не будувалися і те, що ЄС ввів проти російського суднобудування технологічні санкції, заборонивши постачання практично всієї номенклатури обладнання то визиває великий скепсис щодо будівництва, не говорячи вже про вчасну здачу ЗПГ-танкерів для Arctic LNG 2.

 

В свою чергу, п’ять китайських компаній, також призупинили виробництво модулів для проекту Arctic LNG 2 [South China Morning Post]. «Новатек» розраховував на обладнання від китайських компаній Bomesc Offshore Engineering, Cosco Shipping Heavy Industry, Penglai Jutal Offshore Engineering, Wison Offshore Engineering та Qingdao McDermott Wuchuan. Але через санкції ЄС компанії отримали повідомлення припинити роботу з Arctic LNG 2, до 27 травня. Хоча формально Китай не приєднався до санкцій, які Захід ввів після вторгнення в Україну, насправді компанії КНР побоюються вторинних заходів ЄС та США, а Пекін рекомендує їм не лізти на рожон.

 

Що за проект Arctic LNG 2? Проект компанії «Новатек» з видобутку природного газу та виробництва зрідженого природного газу на Гиданському півострові. Arctic LNG 2 складається з трьох технологічних ліній ЗПГ, кожна з потужністю 6,6 мільйонів тон на рік, що становить 19,8 мільйонів тон. Очікувалося, що перша лінія буде введена в експлуатацію у 2023 році, а наступні лінії – у 2024 та 2025 році. Якби проект реалізувався б то, враховуючи 17,5 мільйонами тон «Ямал ЗПГ», на «Новатек», припадало б від 5% до 8% світового виробництва ЗПГ за допомогою двох арктичних мегапроектів.

 

Отже, росія отримала сильний удар по своїм амбітним планам відносно заміщення трубопровідного газу зрідженим. Як зауважують експерти, у кращому випадку, лише одне з трьох запланованих об’єктів зрідження на Arctic LNG 2, можливо, буде завершено, але сумнівів більше ніж перспектив, як до прикладу з Північним потоком-2, який повинен вже був проходити сертифікацію. Якби ж не амбітні плани путіна… 

 

ЗПГ фактично є проксі для енергетичних амбіцій Росії. Він швидко зростає, в основному тому, що охолоджену рідину можна транспортувати по всьому світу на кораблях, що дозволило б Росії, чий газ зараз доставляється в основному трубопроводами, досягати будь-якого ринку з відповідним терміналом.  Так, ЗПГ знаходиться в «зародковому стані» в росії, але Кремль намагався змагатися зі світовими лідерами -- Катаром, Австралією та США. Вони планували заробити на своїх величезних газових ресурсах і відносинах з Exxon Mobil і Shell, а також TotalEnergies, які володіли 10% Arctic LNG 2. Зауважу, ці компанії є великими гравцями в сфері ЗПГ (імпорт ЗПГ зростав близько на 7% на рік). Отже, зараз такі амбіції розбиті. Наразі аналітики S&P Global оцінюють, що до кінця десятиліття Росія, ймовірно, матиме лише половину потужностей ЗПГ, на які вона розраховувала. І це не факт, враховуючи, що війна в Україні триває, і наслідки для росії до кінця не визначені.Зауважу, проект Exxon Mobil зі зрідженого газу на острові Сахалін на Сході Росії було призупинено, і компанія Shell заявила, що вийде з першого російського заводу ЗПГ, на Сахаліні.

 

Чому для росії важливим є проект із ХПГ? Росія стає гравцем на ринку скрапленого газу на рівні із Катаром, Австралією і США, а враховуючи газ, який постачається через трубопроводи -- це вже зовсім інший розклад в енергетичному світовому секторі, враховуючи «персональну політичну» вартість російського газу. І так, як ми зараз бачимо наслідки залежності Європи від російського газу так згодом ми побачили б наслідки залежності від російського скрапленого газу але уже зовсім в інших масштабах, які б не обмежувалися одним континентом. Адже така енергетична політика, філософія росії дуже добре вписується в її амбіції бути в елітному клубі потужних геополітичних гравців.

 

Оскільки, питання санкцій накладених на росію виходять далеко за межі ЗПГ, а також через широкий спектр енергетичних ресурсів, Росія найближчі роки, буде змушена відступити від своїх амбітних планів відносно скрапленого газу. Також, майбутнє зростання експорту нафти та газу, які протягом десятиліть були основою економіки росії -- зараз є глибоко невизначеним. Адже, зауважу, ударні хвилі від України поширюються навіть на ядерну енергетику. Так, на початку травня Фінляндія припинила угоду з росією щодо будівництва реактора вартістю €7 млрд ($7,4 млрд).

 

Тому, санкції, як зауважує і Президент України Володимир Зеленський, є потужною важливою, інколи, важкою зброєю, яка позбавляє росію її вкрай амбітних планів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!