Головна Статті Бізнес фінанси Курс гривні в Україні: літні танці від девальвації до ревальвації
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс гривні в Україні: літні танці від девальвації до ревальвації

Курс національної валюти у будь-якій країні залишається традиційним маркером, який вказує на стан вітчизняної економіки.

29 липня 2019, 17:03 comments9261
Поділіться публікацією:
Курс гривні в Україні: літні танці від девальвації до ревальвації

Літо-2019 порадувало зміцненням курсу гривні на тлі американської валюти, але і економічні експерти, і багато українців не поспішають радіти такій тенденції, так як вже восени курс валют може значно змінитися.

Курс гривні в Україні: короткострокова девальвація

Початок літа запам'ятався українцям численними пропозиціями в сфері економіки, які звучали з вуст чиновників і не тільки. Однією із найбільш яскравих заяв стала пропозицію олігарха Ігоря Коломойського оголосити технічний дефолт. Також стривожила суспільство новина про девальвацію національної валюти, коли з 28 травня по 4 червня гривня відношенню до долара подешевшала на 90 копійок – до 27,2 грн./1 дол. по курсу НБУ.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса пов'язує обидві ці події заявивши, що пропозиція Коломойського викликала паніку на ринку українських цінних паперів, зірвала розміщення нових облігацій внутрішньої позики і підірвала довіру до вже розміщених.

У свою чергу, економічний експерт Олексій Кущ називав причиною девальвації фінансову політику держави у високій обліковій ставці і норми резервування, а також міжнародний спекулятивний фінансовий капітал, набуває короткострокові облігації держпозики за високою ставкою. Через цю ситуацію на ринку виник дефіцит гривні, яку не пустив на ринок НБУ, що укупі з неминучим виводом коштів після виплати за облігаціями зовнішніх позик доларами і призвело до зростання курсу долара.

Яке б пояснення не виявилося вірним, вже з 5 червня гривня почала зміцнювати свої позиції, подорожчавши на 20 копійок на міжбанку – з 27,10 грн. до 26,90 грн. за долар, а офіційний курс НБУ на 6 червня виріс на 27 копійок – з 27,20 грн. до 26,93 грн. за долар.

Курс гривні в Україні: переоцінений долар йде вниз

Всупереч багатьом побоюванням, дострокові парламентські вибори нітрохи не послабили позиції гривні, навпаки, національна валюта поступово, але впевнено зміцнювалася з початку червня. Через місяць, 5 липня, курс гривні до долара виріс до позначки нижче 26 гривень за 1 долар – 25,87 грн./дол.

Зміцнення позицій гривні поступово тривало протягом місяця, і до кінця липня українська валюта відвоювала ще більше 30 копійок, встановивши співвідношення на рівні 25,50 грн. за 1 долар за курсом НБУ.

Здешевлення долара в липні не стало несподіванкою, багато в чому ставши відображенням світової тенденції, що мала об'єктивний характер і визнаної у світі. Так, президент США Дональд Трамп поскаржився на занадто високий світовий курс долара, що перешкоджає американському експорту.

Позицію американського президента у своїй аналітичній доповіді МВФ підтримав, зазначивши, що завищений курс долара США в середньому на 6-12%, у той час як курс євро навпаки недооцінений, наприклад, для Німеччини на 8-18%.

Як пояснили "Коментарям" вітчизняні економісти, такі публічні заяви були викликані високим числом доларів, які перебувають в обігу, не забезпечених американськими товарами. Наслідком цього, за прогнозами експертів, може стати найсильніший удар по світовій економіці у випадку кризи.

Тим не менш, гривня серйозно зміцнила свої позиції протягом липня, що, на думку економічного експерта Олександра Охріменка, є досить традиційною тенденцією, пов'язаною з річним зниженням економічної активності й імпорту. Втім, влітку 2018 року дана тенденція не спрацювала – офіційний курс гривні від НБУ впав більш ніж на 2 гривні – з 26,10 грн. до 28,30 грн. за долар.

Олексій Кущ називає причиною ревальвації гривні унікальну ситуацію, що склалася на фінансовому ринку України завдяки політиці НБУ і Мінфіну України, які створили сприятливі умови для приходу в Україну міжнародного спекулятивного фінансового капіталу. Останній набуває облігації держпозики під найвищі у світі відсотки – до 20% річних, що разом з високою обліковою ставкою 17% веде до дефіциту гривні і надлишку доларів. Підсумок політики, як стверджує економіст – курс гривні до долара 25,5 грн., а в довгостроковій перспективі і зовсім ризик обвалення боргової піраміди ОВДП.

Курс гривні в Україні: скільки буде знижуватися

Вітчизняні експерти розділилися у своїх прогнозних оцінках курсу гривні до долара протягом літа.

Так, економіст Тарас Козак вважає, що курс долара по відношенню до гривні зараз не може спрогнозувати ніхто – ні президент, ні НБУ, а існуючий сьогодні курс 25,5 грн. за 1 долар може впасти до 25 грн. й значно нижче, наприклад, до 20 грн. за долар.

"Іноземцям подобаються наші гривневі ОВДП. Цього тижня таких паперів куплено ще на 200 млн дол., ці кошти, мабуть, теж з-за кордону. Поки тільки припливають портфельні інвестиції. Втім, Захід досить позитивно оцінює результати парламентських виборів. Тому хороша майбутня коаліція і призначення технократичного уряду цілком можуть відкрити шлюзи для довгоочікуваних багатомільярдних прямих інвестицій з-за кордону. Долар може провалитися навіть до 20 грн. за дол.", – пише експерт на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

За думку Тараса Козака, буде потрібно близько місяця для того щоб стала зрозумілою майбутня доля обмінного курсу гривні до долара.

Як розповів "Коментарям" Олександр Охріменко, особисто він вважає, що ревальвація гривні вже фактично досягла свого піку, і національна валюта до осені зміцниться в кращому випадку на 10-20 копійок – до 25,30 грн. за 1 дол.

Курс гривні в Україні: традиційна девальвація восени

Дещо розрізняються думки вітчизняних експертів і щодо курсу гривні до долара восени.

Так, на думку Олександра Охріменка українцям не варто очікувати несподіванок від гривні восени – національна валюта по відношенню до долара неминуче впаде, як це буває, власне, кожну осінь. Цьому сприятимуть два основні фактори – необхідність виплат за зовнішніми боргами 1,7 млрд дол. і традиційне зростання попиту на імпортні товари.

"Восени імпортерам знадобляться долари на покупку смартфонів, автомобілів, державі необхідно буде проводити закупівлі вугілля, газу та інших енергоносіїв на зимовий сезон. Все це призведе до зростання попиту на долар, а значить і обмінного курсу", – прогнозує експерт в інтерв'ю для видання "Коментарі".

Меншою мірою, за словами експерта, на девальвацію може вплинути позиція фінансових спекулянтів, якщо останні захочуть погасити гривневі ОВДП і скупити валюту, що призведе до дефіциту долара. Втім, даний фактор експерт не вважає критичним, так як компенсувати його може валюта, яка надходить в країну від українських "заробітчан".

При цьому на курс навряд чи вплинуть інші фактори, наприклад, політичний у вигляді виборів або формування уряду і проблеми з укладенням договору про транзит російського газу, оскільки кошти від транзиту, за словами експерта, вкладаються в сам газопровід і не надходять на фінансовий ринок.

Виходячи з традиційних факторів впливу на обмінний курс, Охріменко вважає, що останній залишиться в традиційному діапазоні 26-28 грн. за 1 дол. до кінця року як це триває з 2017 року.

Більш оптимістичний у своїх оцінках в блозі для "Нового часу" Сергій Фурса. За його словами Україна стала для іноземців вигідним місцем для вкладення грошей, поки тільки на ринку облігацій, але результати виборів, що дозволяють президентові створити абсолютну вертикаль влади, дають надію інвесторам. За словами експерта "інвестори чекають, що під таку справу можна швидко провести структурні реформи і прискорити співпрацю з МВФ".

За умови збереження існуючої ситуації в позитивному настрої інвесторів і їх очікувань, Україну може очікувати надходження нових сотень мільйонів доларів, перш за все, на ринок гривневих облігацій внутрішньої держпозики. У свою чергу надходження валюти дозволить і далі, якщо не зміцнювати гривню, то хоча б тримати її стабільною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!