Головна Статті Бізнес економіка Транзит газу через територію України: чого чекати від нових переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Транзит газу через територію України: чого чекати від нових переговорів

Єврокомісія пропонує Росії і Україні укласти новий довгостроковий транзитний контракт терміном на 10 років з гарантованим обсягом прокачування газу по українській ГТС. Росія пропонує продовжити контракт на рік на діючих умовах

14 вересня 2019, 13:39 comments6757
Поділіться публікацією:
Транзит газу через територію України: чого чекати від нових переговорів

Тристороння зустріч з газу у форматі Росія-ЄС-Україна на рівні міністрів енергетики відбудеться 19 вересня. Головною темою переговорів стане обговорення умов поставок і транзиту російського газу до ЄС через територію України до 2020 року, тобто після завершення чинного транзитного контракту.

Експерти вважають, що голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв і виконавчий директор компанії Юрій Вітренко спеціально нагнітають ситуацію перед зустріччю.

Транзит газу: "не російський" газ в Україні

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський зазначає, що ніхто не відмовлявся купувати газ безпосередньо у РФ – є рішення Стокгольмського арбітражу про зобов'язання Газпрому продавати 5 млрд кубів в рік за ціною хаба.

"Але це за зазначеними контрактами, а якими будуть нові – ніхто сказати не може. І я поки не почув позиції української сторони з цього питання. Підступ є завжди на будь-яких переговорах. Кожна зі сторін намагається виторгувати для себе найбільш прийнятні умови. В даному випадку ми говоримо про те, що Росії, перш за все, треба зняти з порядку денного українське питання. Причому, його загострення буде також вважатися рішенням, оскільки криза призведе до пошуку нових форматів. При купівлі "європейського" газу вигоду мав "Нафтогаз". Компанія так і не уклала жодного довгострокового контракту, що дозволило б зробити ціноутворення всередині країни більш прогнозованим. Вона не виводила середньозважену ціну в межах країни, а формувала пропозиції, виходячи з котирувань на газових хабах, тобто, по суті, спекулятивних індикаторів. До цих же індикаторів прив'язувалися і ціни на газ для населення, що призвело до зростання заборгованості і погіршення соціально-економічної ситуації в країні. Чим можуть завершитися 19 вересня переговори щодо транзиту? Судячи з ультимативності заяв Вітренко, українська сторона налаштована на пошук компромісу. Отже, я не очікую позитивного результату переговорів", – заявляє Землянський.

На даний момент, в результаті використання фіктивного логістичного плеча, українська промисловість купує газ у Європі, внаслідок чого наша промисловість, в першу чергу, хімічна, втрачає конкурентоспроможність, відзначає економіст Олексій Кущ.

"Це зовсім не означає, що потрібно кидатися в іншу крайність і спокушатися знижками в РФ, за якими завжди стоїть пакет політичних вимог. Як показала практика, успішно виторговувати газові преференції у Росії може тільки Китай. Єдиний вихід – це створення газового хаба в Україні та перенесення вузлів комерційного обліку із західного на східний кордон. Це дозволить, з одного боку, інтегрувати нашу ГТС і ПСГ в загальноєвропейський енергетичний ринок, а з іншого – повністю виключити політичну складову з газових переговорів, включаючи вимоги Москви відмовитися від компенсації відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу (газові переговори в такій моделі будуть вести не наші політики і "менеджери", а європейські газові трейдери, які наповнюють наш хаб газом). Тема знижок апріорі токсична, так як немає чіткої бази, від якої потрібно "скидати" ціну, а будь-яке формульне рішення буде суб'єктивне і контрверсійне за наслідками. Якщо економіка ЄС зануриться в рецесію, то на тлі глобального потепління, скорочення енергоспоживання та збільшення питомої ваги альтернативних джерел, ринок формуватимуть покупці, а не продавці, і підписання довгострокового контракту для України невигідне. З іншого боку, нам потрібні довгограючі напрямки поставок і вирішувати цю дилему може лише ефективна ринкова модель (хаб), коли можна купити рівно стільки, скільки тобі потрібно і за мінімальною ринковою ціною. Частковий блек-аут з Opal максимально цьому сприяє, адже рішення європейського суду юстиції показало, що в ЄС більше не мають наміру давати Газпрому відстрочки з виконанням ключових вимог третього енергопакету в частині диверсифікації джерел поставок. Якщо наші чиновники не зможуть розгорнути цю ситуацію на свою сторону на тристоронніх газових переговорах 19 вересня і задовольняться підписанням разового газового пакету на сезон 2019/2020, означає поняття "зрада" – це не стійкий фейсбучний мем, а символ управлінської деменції на самому верху", – заявляє Кущ.

Транзит газу через територію України: успіх переговорів під сумнівом

Економіст Олександр Дудчак зазначає, що насилу вірить в успішність майбутніх переговорів. "Схоже на те, що Київ продовжує політику і тактику Петра Порошенка. І така поведінка ніяк не відповідає інтересам українських споживачів газу, як, втім, європейських. Замість того, щоб спробувати знайти взаємоприйнятні рішення, Україна продовжує шантажувати своїх російських опонентів завідомо неприйнятними для них умовами. Росія вустами глави Газпрому Олексія Міллера запропонувала продавати газ Україні безпосередньо, так ще і з 25% знижки. Але Україна від такої пропозиції поки що відмовляється – не хочуть відмовлятися від "моди", заведеною Петром Порошенком, і визнати, що торгує з агресором. Хоча багато інші товарів, як і раніше закуповуються в РФ. І нова влада поки що чомусь дотримується такої ж позиції", – говорить Дудчак.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що екс-президент Петро Порошенко категорично відмовлявся купувати газ у Росії зі своїх "патріотичних" міркувань. "Але зараз в Україні і новий президент, і новий міністр енергетики і вугільної промисловості, які не настільки категоричні в цьому питанні. У всякому разі, я від міністра не чув чогось на кшталт "агресивного російського газу". Так що, можливо, йому й справді вдасться поміняти людей екс-президента і знайти компроміс у багатостраждальному газовому питанні", – зазначає Охріменко.

Екс-нардеп Олексій Журавко стверджує, що насправді Україна купує російський газ, а людей в нашій країні обманюють. "Реверсу ніякого немає, він існує тільки на папері. У центральному офісі просто бардак, конвеєр для відмивання грошей. Таке відчуття, ніби наші керівники живуть лише одним днем. У них принцип "Після нас – хоч трава не рости!" Без транзиту російського газу в Європу через Україну нам прийде повний кінець. А ми входимо в зиму. У нас на сьогоднішній день так і газу не вистачає. І те, що в українських ЗМІ пишуть, що закачали 17 млрд кубометрів газу, то ми ледве-ледве виходимо на закачування 13,8 млрд кубометрів. Наше керівництво сподівається на теплу зиму і на те, що європейські партнери "нагнуть" Росію, і транзит буде продовжуватися", – прогнозує Журавко.


Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук зазначає, що газові переговори з РФ будуть складними, але Україна підготувалася.

"Сьогодні провели нараду з керівниками НАК "Нафтогаз" і переконалися, що держава добре підготувалася до зими... Звичайно, попереду складні переговори з Росією", – сказав Гончарук на прес-брифінгу після засідання Кабінету міністрів у середу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!