Головна Статті Бізнес економіка Будівельна комбінація Микитася: що означає його вихід із бізнесу і яка доля очікує «Укрбуд»
commentss НОВИНИ Всі новини

Будівельна комбінація Микитася: що означає його вихід із бізнесу і яка доля очікує «Укрбуд»

Вплив забудовника, мільйонера і президента «Укрбуду» Максима Микитася на столичний ландшафт складно переоцінити. У розмовній мові киян навіть з'явився окремий термін – «микитаськи», яким позначають численні новобудови, що ростуть уздовж обох берегів Дніпра завдяки бурхливій діяльності його компанії

5 жовтня 2019, 15:23 comments7902
Поділіться публікацією:
Будівельна комбінація Микитася: що означає його вихід із бізнесу і яка доля очікує «Укрбуд»

Прийшовши в будівельний бізнес Києва ще за часів "правління" регіоналів, Микитась Максим, незважаючи на фігурування в цілому десятку антикорупційних справ, увесь цей час примудрявся залишатися на плаву. Співпраця з "угрупуванням Януковича" звинувачення у "гречкосійстві", махінації земельними ресурсами та у будівельних аферах (на зразок скандалу з ЖК "Сонячна Рів'єра") зовсім не завадили йому спочатку зайняти місце в кріслі Київради під прапорами партії "Удар" Віталія Кличко, а потім відбути каденцію в якості депутата ВРУ. Втім, часи змінюються і новій владі такий цінний кадр, а також його головний актив можуть опинитися не.

Хмари на президентом "Укрбуду"

Першим "дзвіночком" для президента "Укрбуду" став програш на позачергових депутатських виборах до рідному чернігівському 206 окрузі, де переміг Антон Поляків з партії "Слуга народу". У попередню парламентську кампанію Микитась, тільки за офіційними даними, витратив на вибори майже 2 млн грн., не рахуючи витрат на щедру "засівання" округу "листами громадської підтримки" по 500 грн. за підпис. Тоді гроші і негласне сприяння Блоку Петра Порошенка зробили свою справу, проте цього разу без підтримки з центру" депутатський мандат дістався іншому мажоритарнику.

Можливо "проліт" повз Верховної Ради і не був би таким знаковим, якщо б не підвищений інтерес до особистості Микитася з боку антикорупційних органів, які нещодавно повідомили його про підозру в організації заволодіння чужим майном. Зокрема, екс-нардеп в компанії з екс-командувачем Нацгвардії, головою компанії-забудовниці і оцінювачем підозрюється у створенні злочинної схеми з метою заволодіння нерухомістю Національної гвардії України і заподіянні тим самим збитків державі в розмірі 81,6 млн грн.

Вся справа закручена навколо 50 квартир та 30 паркомісць, які Нацгвардія повинна була отримати в обмін на передачу під забудову 1 га землі в Печерському районі Києва. Свої квартири силовики отримали (і навіть більше – цілих 65), але в зовсім іншій, і, що особливо важливо, у більш бюджетній за вартістю квадратних метрів частині міста – у районі станції метро "Червоний хутір" на Лівому березі Дніпра. Значна різниця в ціні, а також згода на нерівноцінний обмін замовника в особі голови НГУ викликали підозри у НАБУ і САП.

Антикорупціонери явно не квапилися: хоча сторони вдарили по руках у 2016-2017 роках, розслідування почалося в кінці 2017 і тільки навесні нинішнього року принесло хоч якісь плоди. У середині травня підозри про вчинення злочину були пред'явлені гендиректору компанії "Укрбуд Девелопмент" Олегу Майбороді (був відразу відпущений під заставу в 1,5 млн грн), оцінювачу і звільненому напередодні керівнику НГУ Юрію Аллерову. Останній був на тиждень поміщений у СІЗО, а потім випущений під заставу в 4,8 млн гривень. Про президента "Укрбуду" Максима Микитася борці з корупцією згадали тільки в жовтні. Спочатку САП наполягала на його арешті з альтернативою внесення застави в 300 млн грн., але в результаті сторони зійшлися на 5,5 млн грн. із зобов'язанням носити електронний браслет.

У тому, що гроші на відкуп від цього й інших звинувачень у людини, що входить у ТОП-100 багатих людей України, знайдуться, сумнівів немає. Набагато цікавіша доля його головного активу – корпорації "Укрбуд", продаж якої "непублічним інвесторам" майже збігся з активізацією роботи антикорупційних органів.

Загадкові нові власники "Укрбуду"

Близькі стосунки Максима Микитася з мером Києва Віталієм Кличком позитивно впливали на умови ведення бізнесу для "Укрбуду". Досі корпорація контролювала близько 30% ринку столичних девелоперів, а афілійовані з нею компанії без проблем отримували потрібні земельні ділянки і розігрували між собою "потішні" тендери. У зв'язку з цим достатньо згадати конкурси на реконструкцію "втомленого" Шулявського мосту і 3 млрд грн., освоєні на будівництві корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії та реконструкції гімназії №59. У всіх трьох випадках торги були з легкістю розіграні між двома компаніями Микитася – ТОВ "Спецбуд-Плюс" та ТОВ "Північно-українським будівельним альянсом".

Втім, небо над "Укрбудом" не таке вже й безхмарне. Влада змінилася і колишній мер міста явно не влаштовує Зе-Команду. Ще влітку серед столичних девелоперів поповзли чутки про те, що для корпорації настали не найкращі часи. Чутки виявилися підтверджені статистикою: за підсумками першого півріччя 2019 року було здано всього 136 житлових квартир лише в одному із 26 споруджуваних житлових комплексів. Для порівняння, з липня по грудень минулого року "Укрбуд" здав більше тисячі квартир, посівши третє місце серед київських забудовників. Уповільнення темпів будівництва житлових будинків не стало секретом і для їх потенційних мешканців, які вже давно бурхливо обговорюють у соцмережах припинення робіт на таких об'єктах як ЖК Арт Хаус, Урбан Парк, Академ Парк, Злагода, Твін Хаус, тощо. Крім того, деякі фахівці заговорили про наявність у корпорації безлічі проблемних боргів, які по суті перетворили її на "великий фінансовий міхур". Для зведення однієї секції 24-поверхівки необхідно близько 8-10 млн дол. Моментально продавати квартири у забудовника не виходить, тому для продовження вже початого будівництва потрібно починати нове.

У корпорації увесь цей час запевняли, що все в порядку і невелике річне призупинення робіт по деяким об'єктам пов'язане зі стабілізацією курсу гривні та передвиборною метушнею, яка відлякує потенційного покупця. "Серпанок" над тим, що відбувається в вересні трохи розвіяв сам президент "Укрбуду" Максим Микитась, який офіційно підтвердив продаж активу групі інвесторів, які побажали залишитися в тіні. Він підкреслив, що операції передувала довга підготовка і тепер компанія працюватиме у звичайному режимі.


Чотири сценарії для "Укрбуду"

Експерти висувають одразу кілька версій щодо можливих кандидатур покупців, але майже всі вони (за винятком версії, що екс-нардеп просто переоформив підприємство на підставних осіб) так чи інакше зав'язані на новому главі Офісу президента Андрієві Богдану і його близькому оточенні (наприклад, главі компанії Saga Development Андрію Вавриші), або на одному із власників групи "Приват" Ігорю Коломойському (на даний момент його інтереси серед столичних девелоперів представлені СК "Роял Хаус", очолюваною екс-директором "Аеробуду" Романом Дьоміним). Обіг будівництва в Києві становить близько 1,5-2 млрд дол. на рік, тому логічно припустити, що, швидше за все, цей ринок хтось вирішив шляхом покупки або банального віджиму підім'яти під себе.

Якщо з потенційними покупцями корпорації все більш-менш зрозуміло, то подальші сценарії розвитку подій можуть бути абсолютно різними і безпосередньо залежними від контролю з боку мера міста, Кабміну і Верховної Ради.

Райдужно-оптимістичний сценарій. Як заявляє глава корпорації Олег Майборода, вже найближчим часом його підлеглі будуть нарощувати темпи будівництва, незважаючи на досить непростий процес входження нових інвесторів і змін структури власності. До кінця поточного року в експлуатацію будуть введені п'ять об'єктів, а в першому півріччі 2020 – ще шість. Небувалу швидкість будівництва обіцяють і у зведенні багатостраждального Шулявського шляхопроводу, будівництво якого планується закінчити якраз до Нового року, що вже саме по собі говорить про причетність цієї події до чогось незвичайного. Особливо з урахуванням того, що відповідно до тендерної документації, будівництво споруди вже запізнюється як мінімум на 4 місяці. І це не кажучи про вартість проекту, ризикує незабаром перевалити за 1 млрд грн.

Помірно-оптимістичний сценарій. Директор по продажам Svitlo Park Олександр Панфілов вважає, що динаміка будівництва зможе відновитися не раніше, ніж за рік. Швидше за все, на деякі об'єкти "Укрбуду" на правах партнерів або нових господарів зайдуть інші девелопери. Однак цінова ситуація залишатиметься відносно стабільною і коливатиметься в межах 1-2%. Головною проблемою в цих умовах експерти називають не стільки сам факт зміни власника, скільки те, що особистості покупців до цих пір невідомі, а це, саме собою викликає недовіру і відтік потенційних покупців. З'являються різні домисли і чутки, у поширенні яких кровно зацікавлені інші забудовники для підвищення попиту до власних проектів.

Сценарій часткової заморозки об'єктів. Економіст Олексій Кущ і ряд інших експертів не виключають можливості "точкових дефолтів" і заморозки будівництва окремих проектів на невизначений термін. Обширна географія столичних покинутих будівництв, розташованих десятиліттями (ЖК "Еліта-Центр" і "Будинку Войцеховського" – на жаль, не єдині приклади) свідчить про те, що такий варіант не варто скидати з рахунків.

Сценарій "Похорон Укрбуду". Четвертий, найбільш похмурий сценарій передбачає повну ліквідацію корпорації з попереднім висновком ліквідних активів. Такий малоймовірний, але, тим не менш, можливий хід подій здатний "покласти" весь столичний ринок первинної нерухомості і обвалити ціни на житло. Втім, поки передумов для "будівельного апокаліпсису" явно не спостерігається.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!