Головна Статті Бізнес економіка Тютюновий ринок України: які перспективи чекають на вітчизняних курців
commentss НОВИНИ Всі новини

Тютюновий ринок України: які перспективи чекають на вітчизняних курців

Тютюновий ринок України може кардинально змінитися найближчим часом

30 жовтня 2019, 12:48 comments6439
Поділіться публікацією:
Тютюновий ринок України: які перспективи чекають на вітчизняних курців

Майже місяць вітчизняних виробників тютюнових виробів, як і весь бізнес, турбують фіскальні ініціативи нової влади, закладені в багато законопроектів, які вносяться до парламенту. Але крім фіскальних народні депутати вносять в Верховну Раду й інші законопроекти, які стосуються регулювання національного тютюнового ринку, що вже встигло викликати з боку виробників погрози піти з українського ринку.

Що відбувається і чого варто очікувати вітчизняним споживачам розбиралися "Коментарі".

Тютюновий ринок України: правки від Дубинського та інших

За сигарети депутати Верховної Ради IX скликання взялися вже у перший день роботи. Ще 29 серпня був зареєстрований законопроект №1168, який пропонував посилити адміністративну відповідальність за куріння в громадських місцях. Народний депутат Дмитро Шпенов пропонував збільшити штрафи у 3-6 разів, піднявши розмір штрафу з 51-170 грн. до 340-680 грн., а при повторному порушенні – зі 170-340 до 680-1020 грн. Однак за 2 місяці документ так і не потрапив до сесійної зали.

У вересні авторський колектив запропонував внести зміни в ряд законів України, спрямованих на захист українців від шкідливого впливу тютюну. Пропоновані зміни пред'являли нові вимоги до тютюнових виробів і правил їх обороту, в тому числі розширювали перелік виробів, які підпадали під поняття "тютюнові", куди увійшли і електронні сигарети. Але, як і попередній законопроект, цей також поки не потрапив до сесійної зали на голосування.

Справжню "славу", нехай і недобру, заслужила третя спроба регулювання тютюнового ринку, започаткована в законопроекті №1049, який зовсім не торкався тютюнових виробів, а був покликаний внести зміни до порядку роботи єдиного рахунку для внеску податків, зборів та єдиного соціального внеску. У першому читанні законопроект без особливих проблем був прийнятий 13 вересня, до другого ж читання парламентарії повинні були подати свої правки та пропозиції.

3 жовтня під час розгляду законопроекту і поправок до нього народні депутати України від партії "Слуга народу" Олександр Дубинський та Олександр Юрченко на засіданні комітету ВР з питань податкової політики несподівано запропонували нову поправку. Нардепи запропонували зобов'язати компанії-виробники тютюнових виробів продавати свою продукцію оптом не дорожче 80% від її максимальної роздрібної ціни. Решта 20%, у співвідношенні 7% і 13%, ділилися між компаніями — оптовими і роздрібними продавцями сигарет.

Згідно зі стенограмою засідання комітету, народний депутат Олександр Дубинський аргументував свою правку прагненням позбавити монополії на ринку оптової торгівлі тютюновими виробами компанію "Тедіс Україна", яка раніше називалася "Мегаполіс-Україна". За час свого існування компанію звинувачували у зв'язках з російським ФСБ та ухиленні від сплати податків на суму в 2,3 млрд грн. у 2016 році.

Народний депутат із групи "За майбутнє" Ігор Палиця, в цілому підтримав пропозицію Олександра Дубинського і запропонував дану норму зробити тимчасовою та зайнятися питанням руйнування монополії "Тедіса" за допомогою Антимонопольного комітету України (АМКУ). Голова комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев запропонував ввести поправку як тимчасову до 2021 року і рекомендувати документ до прийняття в другому читанні. Чомусь ні голову, ні членів комітету не збентежила спроба регулювання тютюнового ринку, внесена в законопроект, який стосувався єдиного соціального внеску.

Природно, запропонована поправка викликала невдоволення учасників ринку.

Тютюновий ринок України: битва за поправку Дубинського

Друге читання, за результатами якого законопроект №1049 мав бути проголосований остаточно, відбулося 4 жовтня. Ще до остаточного рішення професійна Асоціація, що представляє інтереси учасників тютюнового ринку "Укртютюн", в прес-релізі закликала відхилити запропоновану поправку.

Свою позицію в Асоціації пояснили порушенням регламенту при внесенні поправки до законопроекту, який ніяк не стосується тютюнового ринку. До того ж його прийняття не узгоджується зі статтями Цивільного кодексу і є антиконкурентною і, крім того, призведе до зростання обсягів нелегальної торгівлі тютюновими виробами і зростання цін на легально реалізуються сигарети.

Однак вмовляння учасників ринку виявилися марними – законопроект №1049 був прийнятий у другому читанні і в цілому 255 голосами "за".

Тютюновий ринок України: виробники прагнуть реваншу

Незважаючи на те, що запропонована поправка була прийнята, в учасників ринку залишається шанс на реванш. Оскільки поки прийнятий Верховною Радою законопроект не підписаний президентом, вступити в дію "поправка Дубинського" не може. Не рахуючи того, що глава держави може і зовсім накласти президентське вето на документ.

Після невдалого поводження "Укртютюна" зробили свій хід виробники тютюнових виробів і він виявився більш ніж красномовним – корпорація British American Tobaсco (ВАТ) оголосила про тимчасове закриття свого підприємства "В. А. Т. – Прилуки" у Чернігівській області. Як підкреслив генеральний директор заводу Артем Скрипка у сюжеті місцевого телеканалу, після прийняття поправки виробництво сигарет стало просто нерентабельним. За його словами, через обмеження націнки для виробників сигарет вони змушені або закривати виробництва, або підвищувати відпускну вартість сигарет, що може викликати зниження обсягів реалізації.

Інші виробники тютюнових виробів в Україні – Philip Morris (РМ) і JTI – також заявили про можливе закриття своїх підприємств. Своєрідний "шантаж" вдався – 23 жовтня представники тютюнової компанії "British American Tobacco Україна" зустрілися з прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком та членами Кабміну. За результатами зустрічі компанія розповсюдила прес-реліз, у якому заявила, що на зустрічі мав місце плідний і конструктивний діалог, а прем'єр-міністр бажає вирішити проблему. ЗМІ трактували зустріч як підтримку позиції виробників з боку глави уряду і його бажання скасувати скандальну поправку.

Ще у ході засідання Комітету ВР з питань фінансів і податкової політики Олександр Дубинський зазначив, що монополія ТОВ "Тедіс" вигідна і самим виробникам тютюнових виробів, які використовують її як засіб для мінімізації податків. У свою чергу інший член Комітету, народний депутат Андрій Журжій підкреслив, що виробники тютюнової продукції воліють мати справу з "Тедісом", а не продавати безпосередньо торговельним мережам. До того ж, як підкреслив нардеп, співвласниками "Тедіса" є двоє з чотирьох виробників тютюнових виробів.

Тютюновий ринок України: що далі

Поки сторони взяли тайм-аут, залишивши остаточне рішення за президентом.

В користь виробників сигарет кажуть податкові надходження від виробництва – 47 млрд грн. за підсумками 2018 року, що дозволяє підприємствам входити в десятку найбільших платників податків країни:

- "British American Tobacco Україна" сплативши 16,05 млрд грн. увійшло в трійку найбільших платників податків;
Philip Morris (РМ) з 14,8 млрд грн. зайняв п'яте місце.

Якщо виробники тютюнових виробів виконають свою погрозу і закриють виробництва в Україні, це обернеться десятками мільярдів гривень, втрачених бюджетами та ігнорувати думку таких великих платників податків повністю, як мінімум, самовпевнено.

Втім, повністю без сигарет українці зрозуміло не залишаться. Так, за прогнозом "Укртютюна", частка нелегальних сигарет на національному ринку тютюнових виробів може зрости з 8% до 20%, при тому що і нинішні 8% еквівалентні втратою бюджетом 5 млрд грн. щорічно. У компанії "Філіп Морріс Україна" спрогнозували стрибок тіньового сектору на ринку до 60%. Це може статися, у тому числі, за рахунок сигарет, які виробляються на тимчасово підконтрольних територіях Донбасу, вже надходять в Україну, в тому числі для подальшої їх контрабанди в Європу.

З іншого боку, у поправки знайшлися прихильники. Ще на засіданні Комітету заступник голови АМКУ Андрій Холодів підкреслив, що "Тедіс" щодня регулює роздрібну маржу для 50 тисяч торгових точок і АМКУ нічого не може зробити з цим вже 10 років. "Поправка Дубинського" дасть можливість оптовим покупцям отримати прямі контракти з виробниками, підкреслив чиновник.

Крім того, запропоновані нардепами від "Слуги народу" поправки торкнуться не всіх виробників тютюнових виробів. Наприклад, виробник сигарилл в особі Львівської тютюнової фабрики випаде зі сфери дії законопроекту.

Усе це ставить перед президентом та народними депутатами питання – чи варто впроваджувати в дію поправку або ж спробувати відіграти все назад? Останнє, власне, можливо здійснити двома способами:

- накласти президентське вето;
— скасувати прийнятий законопроект, благо у ВР вже є проект Постанови що передбачає це і запропонований ще 7 жовтня нардепом від "Солідарності" Олексієм Гончаренком.

Тютюновий ринок України: наскільки подорожчають сигарети

Якщо виробники сигарет поки не впевнені, чи будуть вони продовжувати роботу в Україні, вітчизняні споживачі можуть бути впевнені в одному – сигарети в 2020 році точно подорожчають. Залишається лише відкритим питання – наскільки саме.

В асоціації "Укртютюн" стверджують, що в разі набуття чинності законопроекту №1049 зростання цін на сигарети може скласти майже 13 грн. на одній пачці:

- на 18% або 7 гривень за рахунок поправки в законопроекті №1049;
— 6 гривень до ціні пачки додасть зростання на 20% акцизів, пропоноване в проекті Держбюджету на 2020 рік.


Якщо ж пропоновані законопроектом №1210 зростання акцизів на сигарети в 2,5 рази будуть затверджені у Податковому Кодексі, мінімальна ціна пачки сигарет і зовсім може скласти близько 80 грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!