Головна Статті Бізнес економіка Держбюджет-2019: плакали бюджетні гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Держбюджет-2019: плакали бюджетні гроші

Влада відзвітувала про провал виконання бюджету-2019. Експерти розповіли про причини та можливі наслідки

7 листопада 2019, 12:49 comments3775
Поділіться публікацією:
Держбюджет-2019: плакали бюджетні гроші

Поки у парламенті готуються до розгляду у другому читанні державного бюджету на 2020 рік, який глава уряду Олексій Гончарук встиг назвати "першим бюджетом розвитку і безпеки людей", влада відзвітувала про провал виконання бюджету-2019 за підсумками 10 місяців. При плані надходжень у січні-жовтні 857,92 млрд грн. реально в держскарбницю надійшло лише 810,74 млрд грн. За один тільки жовтень недовиконання склало 7,84 млрд грн.

Провал у зборі доходів держбюджету став вже не першим у цьому році, що дозволяє говорити про виразної тенденції.

Держбюджет-2019: провал за провалом

В протягом всього 2019 року яскраво проглядається тенденція на недовиконання державного бюджету за доходами, що вже за підсумками першого кварталу держскарбниця недорахувалася 10,9 млрд грн. доходів, за підсумками першого півріччя ця сума зросла до 26,5 млрд грн.

До осені ситуація продовжила збільшуватися і за підсумками серпня бюджет недоотримав 8,7 млрд грн. доходів за серпень або 32 млрд грн. за підсумками 8 місяців за даними Державної казначейської служби. Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан і зовсім оцінив невиконання бюджету в 46,2 млрд грн. з яких 30,8 млрд грн. – невиконання плану по доходах, 17,7 млрд грн. – за державних запозичень, 6 млрд грн. – з приватизації держмайна. За підсумками ж 9 місяців голова Рахункової палати називав вже 78,4 млрд грн. збитків.

Втім, у самому Міністерстві фінансів хоча і визнали невиконання бюджету, оцінили його масштаби куди скромніше: за даними Мінфіну за 8 місяців 2019 року доходи загального фонду держбюджету виконано на 95,1% від плану – надійшли 594,1 млрд грн. В зрештою, дефіцит загального фонду держбюджету склав 2,9 млрд грн., а витрати за цей період були профінансовані державою на 91,4% або 599,2 млрд грн.

Тим не менш, у відомстві Оксани Маркарової уточнили, що через ряд негативних тенденцій в економіці країни, бюджет може бути не виконаний і в майбутні місяці. І як виявилося, не дарма побоювалися.

Держбюджет-2019: міцна гривня, великий бізнес і зовнішній ринок

У жовтні, звітуючи про чергове невиконання держбюджету, цього разу за 9 місяців, Міністерство фінансів констатувало, що незважаючи на зростання доходів за рядом статей, в цілому в загальний фонд Держбюджету вдалося зібрати лише 94,6% від плану або 650,8 млрд грн.

Своєрідними "винними" у недовиконанні бюджету у відомстві Оксани Маркарової назвали великий бізнес, зовнішньоекономічну ситуацію і ревальвацію гривні.

Так, план по доходах від ПДВ від експортерів з урахуванням подальшої її компенсації був виконаний лише на 88,8% – вчинили всього 60,1 млрд грн., що в Мінфіні пояснили високими темпами компенсації ПДВ за підсумками перевірки заявок, зроблених у 2018 році.

Серйозно "просіли" доходи від продажу підакцизних товарів, які склали 44,4 млрд грн. або 79,5% від плану. Причиною цього в Міністерстві фінансів назвали зниження реалізації тютюнових виробів, на ринку яких спалахнув конфлікт через прийняття парламентом законопроекту №1049 з поправкою, що обмежує торговельну націнку при оптовій торгівлі для компаній-виробників.

Однак найболючіше по дефіциту держскарбниці вдарила ревальвація гривні, чий середній обмінний курс за підсумками 9 місяців склав 26,4 грн. за 1 долар при плані 28,2 грн. Так, в результаті у тому числі більш низький, у порівнянні з прогнозом, курсу гривні укупі з падінням ціни на імпортний природний газ план надходжень за доходами від рентної плати за надра був виконаний лише на 81,3%. На провал доходів по цій статті також вплинули через зниження ціни на газ всередині України і менший, у порівнянні з запланованим, обсяг газовидобутку ПАТ "Укргазвидобування".

На 87% був виконаний план по доходах від надходжень ПДВ на імпорт також частково через ревальвацію гривні, а також:

- звільнення від ПДВ імпортного обладнання для сонячних і вітряних електростанцій, що призводить до не надходженнями 0,6 млрд грн. щомісячно;
— зменшення обсягів розмитненого імпортного природного газу, що призвело до зниження надходжень від НАК "Нафтогаз" майже в 4 рази – до 1,7 млрд грн. з колишніх 6,4 млрд грн.;
— більш повільні, ніж закладаються в бюджет темпи зростання імпорту.

Нарешті, на 80,4% від плану або 32,4 млрд грн. були виконані плани по надходженням до держбюджету частини чистого прибутку та дивідендів, що пояснюється поганим фінансовим станом ряду підприємств, що перерахували менше ніж було дивідендів заплановано. У їх числі "Турбоатом" і "Центренерго".

Також за 9 місяців було здійснено запозичень на загальну суму 351 млрд грн., з них 191 млрд. у гривні, що склало 86,5% від річного плану.

"Дефіцит загального фонду Державного бюджету за дев'ять місяців 2019 року склав 25,8 млрд грн. і був профінансований за рахунок запозичень. Надходження від приватизації становили лише 0,4 млрд грн. або 2,3% від річного плану", – констатують в Мінфіні.

Що стосується витрат, то за даними Міністерства фінансів план по видатках за 9 місяців було виконано на 92,2% від плану або млрд 979 грн., причому за рахунок зміцнення гривні вдалося заощадити на витратах з обслуговування боргів, витративши лише 85% від запланованих коштів. Всього на погашення і обслуговування держборгу були витрачені 298 млрд грн. і 91 млрд грн. відповідно.

Держбюджет-2019: експерти прогнозують дефіцит у 2,6% ВВП

Економічний експерт Олександр Охріменко назвав невиконання бюджету звичним явищем, а головною його причиною – курс долара, знизив надходження до бюджету від ПДВ на імпорт товарів, на думку експерта, головне джерело наповнення українського держбюджету.

За словами експерта основними способами боротися з нестачею коштів на свої витрати у держави всього два: запозичення за допомогою облігацій внутрішньої державної позики і емісія грошових коштів, до якої словами експерта, в Україні вдаються найчастіше.

Економічний експерт Українського інституту майбутнього Данило Монін, констатує погіршення ситуації в бюджетній сфері в останні 2 місяці і прогнозує, що дефіцит держбюджету за підсумками року складе 2,6% ВВП, що вище показників 2015-2018 років.

За прогнозом експерта, дефіцит надходжень до держбюджету складе:

- по ПДВ – 56 млрд грн.;
— з надходжень від акцизів – 5 млрд грн.;
— по рентних платежах – 5 млрд грн.;
— на 2 млрд грн. впали надходження власних доходів бюджетних установ, хоча за словами експерта, в дитячих садках столиці, наприклад, вартість харчування зросла на 40%.

Щодо витрат на думку експерта, то тут є як позитивні, так і негативні очікування. Так, до перших відноситься економія коштів на обслуговування держборгу за рахунок ревальвації гривні – на думку експерта, це 124 млрд грн., а також економія коштів на субсидії – 22 млрд грн. за підсумками 9 місяців, оплаті допомоги на народження дітей тощо – ще близько 10 млрд грн. Ще на 22 млрд грн. менше на думку експерта витратять на економічну діяльність.

Разом з тим зростуть видатки на фінансування Пенсійного фонду, за прогнозом експерта перевищивши бюджет ПФ на 16 млрд грн. і склавши 424 млрд грн. Сукупно на фінансування пенсій буде витрачено близько 10,5% ВВП.

До 6,5% від ВВП, на думку Моніна, зростуть витрати України на безпеку і оборону, що складе новий рекорд, попередній показник в 6% був досягнутий в 2018 році.

Незважаючи на в цілому негативний прогноз виконання бюджету, експерт прогнозує дві позитивні тенденції бюджету-2019:

- зростання доларового ВВП у зв'язку зі зміцненням гривні до 154 млрд дол. або на 18,4% в порівнянні з 130 млрд дол. у 2018 році;
— скорочення рівня державного боргу по відношенню до ВВП до 54,3% замість 60,9% на початку року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!