Головна Статті Бізнес економіка "VAB Банк" Олега Бахматюка: хто відповість за мільярдні розкрадання
commentss НОВИНИ Всі новини

"VAB Банк" Олега Бахматюка: хто відповість за мільярдні розкрадання

"VAB Банк", Олег Бахматюк і розкрадання мільярдів гривень: чим закінчиться розслідування

14 листопада 2019, 19:27 comments4495
Поділіться публікацією:
"VAB Банк" Олега Бахматюка: хто відповість за мільярдні розкрадання

Українцям надовго запам'ятаються 2014-2016 роки як період, який практично поховав їх віру у банківську систему країни, коли третина банків України лопнули, залишивши без десятків і сотень мільярдів гривень мільйони своїх вкладників. Однак не тільки об'єктивні причини були виною. За версією правоохоронців, як мінімум в діяльності ряду банків і їх власників, що призвели до втрати мільярдів гривень, проглядалися корисливі інтереси.

Зокрема, таку впевненість у Національному антикорупційному бюро (НАБУ) висловлюють щодо "VAB Банку", який належав одному з найбільших українських підприємців, власнику агрохолдингу "UkrLandFarming" Олегу Бахматюку.

"VAB Банк" Олега Бахматюка: мільярд на вісьмох

Пізно ввечері 11 листопада інформаційний простір облетіла новина про затримання співробітниками НАБУ голови правління "Райффайзен Банку Аваль", раніше першого заступника голови НБУ Олександра Писарука.

Те, що трапилося важко було назвати тривіальним подією, адже був затриманий голова не тільки іноземного, але й одного з найбільших банків в Україні (5-й за розмірами активів за підсумками першого півріччя 2019 року). Утім, претензій до банківської установи, яку новий голова правління очолив всього з 3 жовтня, у НАБУ не було – мова йшла про період роботи Писарука в 2014-2015 роках в НБУ.

Як повідомив екс-нардеп, журналіст Сергій Лещенко, Писаруку інкримінували допомогу в розкраданні 1,2 млрд грн. стабілізаційного кредиту від Нацбанку "VAB Банку" Олега Бахматюка. Останній отримав кредит під заставу, сума якого була набагато меншою отриманого стабілізаційного кредиту, який пізніше був виведений з банку.

У той же вечір на своїй сторінці в Facebook НАБУ підтвердило факт арештів у справі "VAB Банку", оголосивши про затримання 7 фігурантів справи – колишніх і теперішніх працівників НБУ, "VAB Банку" і компаній, афільованих з кінцевими бенефіціарами банку. Всі затримані проходили як підозрювані у справі про розкрадання 1,2 млрд грн. стабілізаційного кредиту НБУ рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 191 КК України "Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем".

Пізніше, в ніч на 12 листопада Сергій Лещенко повідомив, що Олександра Писарука відпустили співробітники НАБУ до рішення суду про вибір запобіжного заходу.

12 листопада НАБУ повідомило, що підозра про розкрадання 1,2 млрд грн. кредиту НБУ були оголошені вже 8 особам, а 13 листопада їх було вже 10, останніми стали екс-голова правління і колишній власник "VAB Банку" Олег Бахматюк, вже залишив територію України. Тому повідомлення про підозру НАБУ довелося відправляти олігарху поштою.

"VAB Банк" Олега Бахматюка: сумнівна слава вічного боржника

Підозрюваний у розкраданні мільярдного кредиту НБУ з власного банку Олег Бахматюк особа безперечно яскрава і помітна у вітчизняних бізнес-колах, правда, якщо спочатку у нього була репутація найбільшого українського агробізнесмена, після 2014 року він здобув сумнівну славу вічного боржника.

Прийшовши в АПК з газового бізнесу з 2003 року Олег Бахматюк створив найпотужнішу агроімперію в особі спершу холдингу "Авангард", перейменованого потім в "UkrLandFarming". До 2013 року компанія володіла найбільшим земельним банком в країні, який обчислювався в 670 тис. га.

Як і більшість "нормальних" українських олігархів своє стрімке зростання Бахматюк фінансував за рахунок банківських кредитів і знову ж, як і інші вітчизняні магнати, це фінансування йшло за рахунок кредитів від двох банків, які  належали бізнесменові – "VAB Банку" і "Фінансова ініціатива".

За підрахунками ЗМІ тільки один з банків бізнесмена — "Фінансова ініціатива", видав кредитів фірмам, пов'язаним з власником на загальну суму 15,6 млрд грн., при цьому він кредитував громадян всього на 2 млн грн., хоча активно залучав вклади населення під завищені, в порівнянні з іншими банками, відсотки.

Зрештою, різка зміна ситуації в економічній та банківській сферах країни в 2014 році різко вдарило по бізнесмену і вже до літа 2015 року обидва банку Олега Бахматюка були визнані банкрутами. За фінустановами бізнесмена залишився борг перед Фондом гарантування вкладів (за неповернені вклади фізосіб) і НБУ (за стабілізаційні кредити) на загальну суму близько 38 млрд грн. З цієї суми, втім, сам бізнесмен "визнавав" лише 20,5 млрд грн. і влаштував по цього приводу особисту війну з тодішньою головою НБУ Валерією Гонтарєвої, звинувачуючи її в особистих перешкоди по реструктуризації боргів "VAB Банку" і "Фінансова ініціатива".

Ще близько 1,7 млрд дол. заборгував агрохолдинг Олега Бахматюка "UkrLandFarming", що вкупі з його особистим станом, оцінюваним українським Forbes в 2018 році в 138 млн дол., робив агробізнесмена фактично "вічним боржником".

"VAB Банк" Олега Бахматюка: банківські ігрища агробарона

Шлях до дій, які НАБУ кваліфікують як змову з метою розкрадання 1,2 млрд грн. коштів НБУ, почався навесні 2014 року, коли вкладники у всій банківській системи країни кинулися забирати свої внески. Виявилося, що банки Бахматюка були повністю готові розраховуватися за своїми зобов'язаннями і депозити сотням тисячам вкладників просто перестали видавати.

Восени на проблеми того ж "VAB Банку" звернув увагу НБУ і почав здійснювати рефінансування банків агробарона для їх фінансової стабілізації, що вилилося в заборгованість перед бізнесмена центральним банком в 8,6 млрд грн.

За версії НАБУ в жовтні 2014 року ПАТ "Віейбі Банк" як віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. В порушення вимог для отримання стабілізаційного кредиту – відсутність програми фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення протягом строку користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо, правління НБУ надало банку Олега Бахматюка кредит в 1,2 млрд грн.

В заставу отриманого від Нацбанку кредиту "VAB Банк" передав 73 об'єкта нерухомості сукупною вартістю 1,8 млрд грн. Однак, згідно висновків експертизи, проведеної під час досудового слідства, реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн грн., тобто мала місце підробка звітів про оцінку з завищенням останньої майже в 25 разів.

Однак ні завищена вартість, про яку за версією НАБУ посадові особи НБУ знали, ні факт неповернення "VAB Банком" колишнього кредиту в 3 млрд грн. не стали перешкодою для видачі фінустанові агробарона чергового кредиту в 1,2 млрд грн. В результаті обидва кредиту виявилися невиплаченими, благо вже через 40 днів, у листопаді 2014 року "VAB Банк" був визнаний неплатоспроможним і була введена Тимчасова адміністрація.

За версією НАБУ кошти кредиту виводилися з банку трьома шляхами:

1) виведення коштів в офшори – 680 млн грн. були переведені кіпрській фірмі Quickom Limited, якою володіє особисто Бахматюк і яка також є власником того самого банку Олега Бахматюка "Фінансова ініціатива";
2) повернення депозитів фірмам з орбіти Олега Бахматюка – таким чином 376 млн грн. "пішли" фірмам "
Світанок" і "Тростянецький м'ясокомбінат";
3) видача безпроцентних позик ряду юридичних та фізичних осіб – ще 368 млн грн.

"VAB Банк" Олега Бахматюка: політичний "дах" вже не врятує

Втім, восени 2014 року Олег Бахматюк все ж зробив помилку, уклавши договір з НБУ особистого поручительства за кредитами рефінансування, взятими його банками. Оскільки борги погашені не були, з 2015 року почалося судове протистояння між НБУ та Олегом Бахматюком з приводу боргів останнього, а Печерський районний суд столиці виявився завалений позовами від НБУ на стягнення заборгованості з олігарха.

Також в ході протистояння Валерія Гонтарєва звинуватила агробарона в отриманні зв'язаними з ним компаніями кредитів від банків олігарха на суму 28 млрд грн., що сам Бахматюк люто заперечив.

Тим часом у судах виникла заминка, яка була викликана зустрічними позовами фірми Quickom Limited, тієї самої, якій, на думку НАБУ, пішли 680 млн грн. з кредиту НБУ, з вимогою розірвати договори кредитів з Нацбанком. Тим не менш претензії фірми олігарха були відкинуті і в жовтні 2019 року НБУ подав позов до Печерського суду про поновлення стягнення з Олега Бахматюка 8,6 млрд грн. за особистому поручительству, що вже можна було трактувати як якийсь "дзвіночок" бізнесмену.

Не можна сказати, що правоохоронці в цей час діяли – кримінальна виробництво, настільки ефектно заявлене НАБУ 11 листопада, розслідувалася ще з 2016 року, але конкретні результати дало лише 3 роки.

Пояснювалося це, як вважали експерти, близькістю агробарона до вищих ешелонів влади країни, в усякому разі отримання "UkrLandFarming" 507 млн грн. дотацій з держбюджету в 2017 році говорило багато про що. Більше, 809 млн грн., тоді отримав тільки власник "Миронівського хлібопродукту" Юрій Косюк, велика дружба якого з тодішнім президентом Петром Порошенко ніколи не була секретом. Правда вже в 2018 році дотацій фірми Бахматюка не отримали, а сам він різко розкритикував систему агродотаций від держави.

Однак у бізнесмена були й інші козирі в рукаві, одного з яких він позбавився навесні 2019 роки – по скарзі Фонду гарантування вкладів на суддю Господарського суду Києва Любомира Головатюка було подано подання про звільнення з посади. Служителя Феміди у Фонді звинуватили у винесенні рішення про заборону на ліквідацію банку агробарона "Фінансова ініціатива", що не дозволяє почати ліквідацію фінустанови і виплатити вкладникам втрачені кошти.

Зіпсував відносини Бахматюк і з правоохоронцями. Так, у ході прослуховування влітку 2018 року кабінету голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратурою України (САП) Назара Холодницкого, останнього запідозрили в незаконній передачі Національної поліції розслідування справи за фактом розкрадання 1,15 млрд грн. компенсації ПДВ агрохолдинг Бахматюка "Авангард". Втім, глава САП тоді втримався в кріслі, але, зрозуміло, отримав стимул допомогти колегам з НАБУ в розслідуванні справ агробарона, щоб довести власну невинність.

Захистити від антикорупціонерів агробарона іншим правоохоронцям не під силу: в лютому 2019 року колишній генпрокурор Юрій Луценко визначив підслідність по "справі "VAB Банк" Національної поліції, що "благополучно" закрили в серпні. Однак вже у вересні новий генпрокурор Руслан Рябошапка скасував рішення Національної поліції і повернув підслідність по справі НАБУ.

"VAB Банк" Олега Бахматюка: що далі

Сам агробарон Олег Бахматюк, якого в НАБУ явно вважають основним вигодонабувачем від схеми зі стабілізаційним кредитом, покинувши межі України, відреагував у характерному для нього стилі. Як і в протистоянні з тоді ще головою НБУ Валерією Гонтарєвої, захисту від якої бізнесмен просив у у листі президента Петра Порошенка, так і тепер агробарон звернувся до нового главі держави Володимиру Зеленському.

Як і у своєму листі колишньому президенту агробарон заявив про тиск на нього і свавілля з боку НАБУ і ГПУ заявляє про готовність погасити свої борги 8,5 млрд грн. по реструктуризації, якої йому чомусь не дають і заявляє про готовність відстоювати свою правоту в міжнародних судах.

В коментарі ЗМІ агробарон запропонував виплатити свою заборгованість протягом 8 років: 500 млн грн. одноразово і по 1 мільярду протягом 8 наступних років і стверджує, що не тікав з країни, а просто веде ділові переговори закордоном.

При це, правда, зовсім незрозуміло, що заважало бізнесменові платити свої борги які він визнає й ладен віддати, всі попередні 5 років?

Поки ж Олег Бахматюк намагається привернути до себе увагу президента в судах, вибирається захід заходу для учасників схеми розкрадання кредитів НБУ, на відміну від агробарона вчасно не покинули Україну.

В НАБУ показують зв'язки між учасниками схеми розкрадання державних коштів, а також заявляють, що їх реальна кількість становить близько 15 осіб і деякі вже пішли за прикладом агробізнесмена і покинули Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!