Головна Статті Бізнес економіка Скандали навколо «Київенерго»: чому виникають неоднозначні ситуації з поставками тепло - та електроенергії
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандали навколо «Київенерго»: чому виникають неоднозначні ситуації з поставками тепло - та електроенергії

Скандали навколо "Київенерго" не вщухають не перший рік

5 лютого 2020, 10:05 comments4979
Поділіться публікацією:
Скандали навколо «Київенерго»: чому виникають неоднозначні ситуації з поставками тепло - та електроенергії

Скандали у комунальній сфері в Україні давно вже стали звичним явищем. У Києві в цьому питанні відзначилося ПАТ "Київенерго". Чому так відбувається, розбиралися "Коментарі".

Скандали навколо "Київенерго": від Черновецького і Хмельницького до Кличка і Ахметова

Свій початок в підприємство "Київенерго" бере в 2006 році, коли Київська міська рада з подачі тодішнього мера Леоніда Черновецького спільно з офшорними компаніями "Densec Limited" і "Zarova Limited" створили ЗАТ "Киевэнергохолдиг" (КЕХ) для координації роботи компаній "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал", в який були передані 12,73% акцій "Київенерго". За офшорними компаніями стояли тодішні сірі кардинали Києва Василь Хмельницький і Андрій Іванов, яким важливо було отримати вплив на компанії-постачальники комунальних послуг у столиці.

Акції "Київенерго" потрапили в статутний фонд іншої структури – ТОВ "Київські енергосистеми", а пізніше і зовсім перекочували в руки Ріната Ахметова, поклавши початок поглинання "Київенерго". В грудні 2011 року через ПАТ "ДТЕК" олігарх контролював майже 72% компанії, а після покупки влітку 2017 року ще 25% зосередив у своїх руках до 97% акцій ПАТ.

Влада не очікувала такої монополізації. Так, в липні 2014 року прокуратура відкрила справу про відчуження 12,73% акцій компанії, а рік потому балотуючись у мери Києва нардеп Борислав Береза обіцяв повернути "Київенерго" у муніципальну власність.

Пропозиція опонента по-своєму реалізував міський голова Києва Віталій Кличко, який неодноразово публічно висловлював невдоволення роботою "Київенерго", а в 2016 році заявив конкрктно, що підприємство буде відсторонено від поставок тепло — і електроенергії киянам. Приблизно тоді ж стало відомо, що поставками тепло — і електроенергії киянам займеться інша підприємство – КП "Київтеплоенерго", створене ще в 2006 році.

Скандали навколо "Київенерго": 100 гривень за опалення квадратного метра

Пропозиція мера вже в 2016 році напевно отримало підтримку киян, незадоволених діями монополіста.

У листопаді того ж року спалахнув скандал через платіжок на опалення: всього за 2 тижні осіннього місяця багатьом киянам нарахували від 1000 до 2200 гривень при площі житла в 60 квадратних метрів.

Голова наглядової ради "Київенерго" Іван Плачков заявив, що це "системна помилка з-за того, що підприємство змушене обробляти мільйони договорів з киянами". Простіше кажучи, жителям 650 житлових будинків опалення нарахували не по будинковим лічильників, а за нормами споживання з-за того, що співробітники "Київенерго" не змогли отримати доступ до лічильників.

Такі пояснення явно не задовольнили представників влади. Тодішній віце-прем'єр-міністр України з соціальних питань Павло Розенко заявив, що в Києві припинена розсилка платіжок за централізоване опалення. На той час прем'єр-міністр Володимир Гройсман та зовсім доручив провести перевірку і розслідувати ситуацію з неправильними платіжками.

Однак не встиг скандал забутися, як у січні 2017 року з'явилася нова "рекордна" платіжка, в якій за опалення 88 "квадратів" нарахували 8000 гривень.

У "Київенерго" відреагували на цю інформацію і провели перевірку заявленого факту, зазначивши, що мова йде про будинок на вулиці Кирилівській, в якому є шість квартир загальною опалювальною площею 397,8 кв. м і вбудоване (комерційне) приміщення, де розташована приватна клініка опалювальною площею 201,9 кв. м.

На підприємстві заявили, що виявили серйозні факти порушень теплопостачання, про яких компанія поінформувала міська влада і Національну комісію з держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЭКП). Наприклад, компанія виявила ознаки опалення підвального приміщення та добудованих мешканцями будинку мансард і балконів і порадила мешканцям стежити за сусідами, щоб ті не користувалися теплом, за яке доведеться платити іншим.

Вже влітку 2017 року кияни висловлювали невдоволення за платіжки на гарячу воду, якої не було більше 3 місяців. На підприємстві знову звинуватили в тому, що трапилося... мешканців, оскільки жителі Печерського району, які не передали показання лічильників гарячої води, отримали платіжки з розрахунком за середнє споживання води в місяць. "Надалі такі квитанції отримають усі мешканці столиці, не надали дані", – додали на підприємстві.

Однак все це виявилося дитячими витівками в порівняно з 2018 роком, коли з-за конфлікту "Київенерго" та столичної влади Київ ледь не зустрів опалювальний сезон з холодними батареями.

Скандали навколо "Київенерго": у боротьбі за ринок тепла

Змінити постачальника тепло — і електроенергії Віталію Кличку було не так вже складно, всього-то було не продовжити договір оренди міського майна у вигляді тих же ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, який закінчувався у квітні 2018 року. І 24 квітня 2018 року Київська міська рада прийняла рішення № 517/4581 про закінчення укладеного з ПАТ "Київенерго" Договору про реалізацію проекту управління та реформування енергетичного комплексу р. Києва від 27.09.2001 р.

Також у рішенні було зазначено, що майно, яке перебуває у комунальній власності територіальної громади р. Києва (котельні, теплові мережі, теплові пункти, лічильники і інше допоміжне майно) переходять в експлуатацію КП "Київтеплоенерго" з 1 травня 2018 року.

Вже в травні в столиці знову почалися перебої з постачанням гарячої води, і, як з'ясувалося в кінці місяця, це було пов'язано з заборгованістю "Київенерго". Більше того, НАК "Нафтогаз" відмовився від підписання договори поставки газу з КП "Київтеплоенерго" оскільки його цікавив питання боргів ПАТ "Київенерго" за куплений у НАК перш за природний газ. Мова йшла ні багато ні мало про 3,8 млрд грн.

У ПАТ "Київенерго" борг визнали, але зазначили, що повернути борг не можуть через що утворилася перед ними дебіторської заборгованості в 4,8 млрд грн. з яких 1,2 мільярда їм має держава та влада Києва по субсидіях та за різницю в тарифах.

Влітку КП "Київтеплоенерго" звернулося до Господарський суд Києва з проханням визнати підписаний договір з НАК "Нафтогаз України" на постачання газу. А трохи пізніше КМДА купили для потреб столиці близько 18 млн кубометрів газу у ПРАТ "Видобувна компанія "Укрнафтобуріння", що не відбилося на тарифі на опалення для киян, але дозволило заробити КП "Київтеплоенерго". Цьому передувало повідомлення НАК "Нафтогаз" про компроміс з мерією, знайденому завдяки допомозі тодішнього президента Петра Порошенка: КМДА закупила природний газ у приватної компанії для забезпечення тимчасових потреб столичних ТЕЦ поки що не буде вирішено питання про правонаступництво на пільговий газ. Передбачалося, що даний питання буде світовим рішенням в суді.

Останнє було досягнуто у вересні, коли Київміськрада частково визнав борги перед "Нафтогазом", 2,6 млрд. грн. з 3,8 млрд., на виплату яких Кабмін навіть виділив додаткову субвенцію в 730 млн грн.

"Бонусом" для КМДА стало отримання права вимоги боргів столичних споживачів перед ПАТ "Київенерго" яким зайнявся новий постачальник послуг – КП "Київтеплоенерго", отримав право з 2020 року нараховувати на суму боргу штрафні санкції, зазначені в договорі з "Київенерго" або ж 3% річних.

Також у березні 2018 року функції з розподілення та постачання електроенергії в столиці були передані ПАТ "ДТЕК Київські Електромережі".

Скандали навколо "Київенерго": столичний досвід для Одеси

3 червня 2019 року стало відомо про новий кадрове призначення в компанії "Одесаобленерго", новим головою правління якої став Олександр Фоменко, який раніше очолював "ДТЕК Київські електромережі". Перед тим як очолити компанію, що займається електропостачанням столиці, новий топ-менеджер протягом 6 років, з 23 січня 2012 року, керував ПАТ "Київенерго".

Народився в 1976 році в Донецьку Олександр Фоменко народився в 1976 році в Донецьку, отримав дві вищі освіти, технічне і економічне, а також закінчив Вищу школу менеджменту Санкт-Петербурзького державного університету.

Свою трудову діяльність майбутній топ-менеджер почав в 2000 році з роботи інженером служби релейного захисту та автоматики ВАТ "Донецкобленерго" і незабаром опинився в структурах майбутнього ДТЕК, звідки з тих пір і не йшов. Вже через 10 років він очолив ПАТ "Дніпрообленерго" де встиг навіть побувати депутатом обласної ради і вже через 2 роки опинився в Києві, в якості генерального директора ПАТ "Київенерго".

Біографія Олександра Фоменка загалом досить чиста в особистісному плані і в скандалах практично не замішаний. Так, у 2005 році при призначенні його головою правління ПАТ "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" у 2005 році, працівники підприємства пікетували прокуратуру, вимагаючи розібратися зі зміною керівництва, яка нібито тим самим порушила статут компанії. У свою чергу, нові члени правління звинуватили своїх попередників у фінансових порушеннях: фальсифікації фінансових звітів і розпродаж власності без погодження з спостережною радою.

Регулярні скандали, пов'язані з діяльністю ПАТ "Київенерго" кинули деяку тінь і на самого Олександра Фоменка як главу компанії. Приміром, у квітні 2016 року депутати Київської міської ради Максим Конобас і Наталія Приходько звернулися до ПАТ "Київенерго" з скаргами на підприємство-монополіст. Тоді мова йшла про відключення співробітниками ПАТ театру "Дивний замок" від електропостачання і опломбування щитка без пояснення причин. Також, на столичній Оболоні співробітники компанії не повідомляли мешканців будинків про зняття показів теплолічильників, хоча самі жителі призначили подібних уповноважених, зобов'язаних бути присутнім при запису даних.

Були в депутатів претензії і за "перекладання" заборгованості боржників на плечі сумлінних платників.

Більш масштабним питанням виявилася доля списаного майна, що належить місту, але орендованого ПАТ "Київенерго" та одержує дозволи депутатів столиці на його продаж. Так, ще в 2015 році на складах підприємства накопичилося до 8 тис. тонн металобрухту із прийшов в непридатність устаткування вартістю не менше 20 млн грн., і обранці киян намагалися зрозуміти, як відбувається його реалізація і куди діваються гроші.

У всіх цих випадках депутати висловлювали невдоволення позицією керівництва ПАТ "Київенерго", приховувала, на їх думку, інформацію від киян і просто відмовлялися звітувати про свою діяльності перед міськрадою і мешканцями столиці.

Опинившись влітку 2019 року в Одесі голова правління "Одесаобленерго", купленого Рінатом Ахметовим за 70 млн дол. у січні того ж року, Фоменко пообіцяв знизити в регіоні аварійність, а також зберегти кращі напрацювання "Одесаобленерго", доповнити їх практиками ДТЕК і європейським досвідом.

Вже у жовтні "Одесаобленерго" реконструювала за 77 млн грн. підстанцію "Ювілейна", що має зробити електропостачання центру міста більш надійним і знизити кількість аварійних відключень. Також "Одесаобленерго" встановила у всіх відділеннях та абонентських дільницях Одеської області бокси, в які можна опустити бланк з номером особового рахунку та показаннями лічильника.

Що ж, одеситам залишається сподіватися, що Олександр Фоменко продовжить свою роботу, не вдаючись в їх місті досвід, використовувався в ПАТ "Київенерго".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!