Головна Статті Бізнес економіка Ринок алкоголю в Україні: що зміниться після ліквідації державної монополії
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок алкоголю в Україні: що зміниться після ліквідації державної монополії

Ситуація на ринку алкоголю в Україні може істотно змінитися з 1 липня 2020 року. Яких змін варто очікувати, розбиралися «Коментарі»

24 березня 2020, 13:37 comments18447
Поділіться публікацією:
Ринок алкоголю в Україні: що зміниться після ліквідації державної монополії



Ринок алкоголю в Україні формально є одним з найбільш регульованих у країні – до недавнього часу зберігалася державна монополія на спирт, ліцензування виробництва та торгівлю спиртними напоями, мінімальні ціни на ринку і окремі податки і збори. На справі ж свої функції держава виконувала минулого року досить "прохолодно" а з літа планується ще сильніше його дерегулювати.

Ринок алкоголю в Україні: спирт відтепер буде приватним

Одним із найважливіших засобом впливу на ринок для держави була монополія на виробництво етилового спирту, поряд з ліцензуванням діяльності з виробництва й торгівлі алкоголем. Проте вже з 1 червня ситуація зміниться.

3 грудня Верховна Рада прийняла, а 11 грудня президент Володимир Зеленський підписав законопроект №2300 "Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального" щодо лібералізації діяльності в сфері виробництва спирту етилового".

Документ передбачає з 1 червня 2020 року скасування державної монополії на спирт, виробництвом якого зможе зайнятися будь-який суб'єкт господарської діяльності. Для виробництва досить ліцензії, отриманої за умови наявності відеоспостереження за процесом його виробництва і відпустки.

Як показав проведений минулого року технічний аудит 83 українських держпідприємств здатних виробляти спирт, реально працювали лише 40. У 2020 році уряд планує приватизувати 36 спиртових заводів.

Дія державної монополії не поширювалося на виробництво коньячних і плодових спиртів.

Ринок алкоголю в Україні: скільки коштує ліцензія

Варто зазначити, що вітчизняне законодавство максимально стимулює саме виробництво алкоголю, що, з урахуванням державної монополії на етиловий спирт, виглядає як якийсь спосіб розширити збут своєї продукції.

Законом України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального" встановлюється порядок ліцензування виробництва та реалізації алкогольної продукції.

Так, отримати ліцензію на виробництво алкоголю можна при наявності:

- копії статуту або інших установчих документів;
- атестата виробництва;
- декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства (для малих виробництв виноробної продукції);
- договору з акредитованою лабораторією (у разі відсутності власної акредитованої лабораторії) з перевірки якості та безпеки вин виноградних, вин плодово-ягідних та / або напоїв медових;
- документів, що підтверджують право власності або інші підстави володіння та / або користування приміщеннями та обладнанням, що забезпечують технологічний цикл виробництва алкогольних напоїв;
- квитанції, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію з відміткою банку.

Вартість ліцензії на виробництво алкоголю на 5 років становить 3900 грн, з яких 780 грн необхідно платити щорічно в місцевий бюджет – заплатити всю суму відразу не дозволяється.

Термін отримання ліцензії – близько 30 календарних днів.

Перелік документів для отримання ліцензії, скажімо, на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, їх перелік з 2015 року входить і пиво, куди менше:

- заява на отримання ліцензії, який містить такі дані, як вид діяльності, тобто роздрібна торгівля алкоголем або тютюном, адресу місця торгівлі, перелік РРО (касовий апарат) і інформацію про них;
- копію платіжного доручення, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

До речі, ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем обійдеться набагато дорожче ліцензії на виробництво – 8000 грн в рік за кожен РРО. Втім, якщо мова йде про ліцензії на торгівлю в селі або селищі, тоді вартість складе 500 та 250 грн. відповідно. Крім того, площа місця торгівлі має становити не менше 20 квадратних метрів і якщо підприємець переносить місце торгівлі за іншою адресою, то йому доведеться отримувати нову ліцензію.

Документи необхідні для отримання ліцензій на право оптової торгівлі алкогольними напоями включають в себе:

- копію виписки з ЄДРПОУ;
- копію договору на оренду приміщення, де буде здійснюватися діяльність, або документ, що підтверджує право власності на зазначене приміщення;
- платіжне доручення (з печаткою банку) про сплату за ліцензію до державного бюджету.

Вартість ліцензії на оптову торгівлю алкоголем, крім сидру та перрі, становить 500 тис. грн, якщо ж мова йде про торгівлю пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік за ліцензію потрібно буде викласти всього 30 тис. грн.

Вітчизняне законодавство накладає штраф за виробництво або торгівлю алкогольною продукцією без ліцензії, у розмірі 200% від вартості вилученої партії алкоголю, але не менше:

- 17 тис. грн для торгівлі без ліцензії;
- 85 тис. грн для виробництва алкогольних напоїв без ліцензії.

Ринок алкоголю в Україні: акцизи і мінімальні ціни

Ще одним рівнем, на якому держава здійснює регулювання ринку алкоголю в Україні, є можливість встановлювати акциз на виробництво і продаж підакцизних товарів, до яких відноситься алкоголь, а також встановлення мінімальної роздрібної ціни для алкогольної продукції.

Згідно з Податковим кодексом України, стаття 215 визначає акцизний збір з спирту та алкогольних напоїв в розмірі:

- для спирту етилового – 126,96 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту;
- пиво із солоду – 2,78 грн за 1 літр;
- для звичайних (неіскристих) вин – 0,01 грн за 1 літр;
- для вин ігристих та газованих – 11,65 грн за 1 літр;
- для вина та інших зброджених напоїв – 8,02 грн за 1 літр.

Незважаючи на те, що акциз вважається специфічним податком, який стягується з виробників алкогольних напоїв, насправді його просто вкладають в кінцеву ціну товару, що робить його швидше певним "податком для покупця". В результаті саме споживачі сплачують цей збір за посередництва виробників алкогольних напоїв потрапляє в держбюджет.

Що стосується виробників алкоголю, то їх внесок у держскарбницю виявляється скромніше.

Так, за даними журналу "Рейтинг", виробник алкогольних напоїв ТОВ "Національна горілчана компанія" належить Наталії Бондар і Святославу Нечитайло займає 34 місце в складеному виданням рейтингу "ТОП-100 платників податків України 2019 року". Внесок компанії в держбюджет становить 1,66 млрд грн. На 42 місці знаходиться виробник пива ПАТ "Оболонь" – столичні пивовари поповнили держбюджет на 1,442 млрд грн. "Бронза" і 51 місце в рейтингу у ТОВ "ЛВН Лімітед" за яким приховується більш звична українцям продукція ТМ "NEMIROFF" — 1,166 млрд грн сплачених у 2019 році податків.

Іншим способом регулювання ринку алкогольних напоїв з 2008 року є встановлення Кабміном мінімально рекомендованої роздрібної ціни алкоголю. На думку чиновників це дозволяє "відсікати" від споживачів неякісний фальсифікований алкоголь, який своєю нижчою ціною дає сигнал покупцям про свою погану якість. Втім, українців це не зупиняє.

Очевидно в силу останнього Кабінет міністрів України даним способом не "зловживають" – востаннє КМУ своєю постановою №748 від 5 вересня 2018 року встановив нові мінімальні ціни на алкоголь.

Уряд рекомендував призначати мінімальні оптово-відпускні ціни на горілку з розрахунку на 1 л чистого спирту — 321 грн, а роздрібні — 447 грн. У перекладі на більш звичні обсяги для населення мінімальна ціна 0,5 л горілки склала 89,4 грн, пляшки сухого вина – 42 грн, пляшка кріпленого вина і вермутів – 49 грн, а шампанського – 89 грн. Нові мінімальні ціни набрали чинності з 2 жовтня 2018 року і залишаються незмінними.

Ринок алкоголю в Україні: половина ринку – в тіні

Втім, трирівневий контроль держави над ринком – монополія на спирт, ліцензування, встановлення мінімальної відпускної ціни – самі чиновники визнають неефективним і не сприяє зниженню обсягу "тіньового ринку".

Так, виконуючий обов'язки директора ДП "Укрспирт" Сергій Блискун заявив журналістам, що частка "тіньового ринку алкоголю в Україні становить до 55%, що загрожує втратами для держави 8-10 млрд грн від акцизного збору. У той же час у 2016-2017 роках частка "тіньовиків" не перевищувала 30%.

Про "половині ринку алкоголю в тіні" говорив і міністр Кабміну Олексія Гончарука Дмитро Дубілет в ефірі інформаційно-політичного інтерактивного ток-шоу "Народ проти" на телеканалі ZIK.


Втім, легальні виробники алкоголю також не надто вражають своїми податковими платежами в державний бюджет. Так, якщо на ТОВ "Національна горілчана компанія" припадають 1,66 млрд грн платежів до держскарбниці, то інший платник акцизу, тютюнова компанія ПАТ "Філіп Морріс Україна" віддала у вигляді податків і зборів 17,223 млрд грн, що зробило її треті ТОП-платником податків за рейтингом однойменного журналу. На 7 і 9 місці в цьому рейтингу розташувалися ПАТ "Тютюнова компанія Ст. А. Т. Прилуки" та ПАТ "Джей Ті Інтернешнл".

Щодо того, як відмова від державної монополії на етиловий спирт вплине на вартість горілки, то, на думку в. о. "Укрспирт" Сергія Близуна, хоча ціна спирту і може впасти на 30%, сама горілка навряд чи подешевшає, так як частка спирту в мінімальній ціні горілки у 89,4 грн. за пляшку становить лише 8,2%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!