Головна Статті Бізнес економіка Кінець нафтової війні: переможці, переможені і можливі наслідки угоди ОПЕК+
commentss НОВИНИ Всі новини

Кінець нафтової війні: переможці, переможені і можливі наслідки угоди ОПЕК+

Країни ОПЕК+ уклали угоду з метою зупинити падіння світових цін на нафту. Росія вважає нові домовленості успіхом, але, швидше за все, Москва робить хорошу міну при поганій грі, а справжнім вигодоодержувачем угоди стане президент США Дональд Трамп

16 квітня 2020, 15:05 comments5869
Поділіться публікацією:
Кінець нафтової війні: переможці, переможені і можливі наслідки угоди ОПЕК+

Країни ОПЕК+ домовилися скоротити обсяги видобутку нафти на 19 млн барелів до травня 2022 р. Таке рішення прийняли з метою зупинити зниження світових цін на чорне золото. Новим домовленостям передував місяць гострих суперечностей між Москвою і Ер-Ріядом. У відповідь на небажання Росії скоротити видобуток на 1,5 млн барелів на місяць, Саудівська Аравія і ряд країн Перської затоки різко наростили виробництво нафти з початку весни. Наприкінці березня ціна на нафту марки Brent опустилася нижче 22 доларів за барель, у той час як ціна на нафту марки Urals опустилася до 13 дол. за барель (вперше з 1999 р.). Журналісти "Коментарів" розбиралися в деталях досягнуті домовленості та їх наслідках.

Умови нової угоди ОПЕК+

У зв'язку з карантином і забороною на проведення зустрічей та масових заходів, переговори у форматі ОПЕК+ проходили в режимі відеоконференції з 9 по 12 квітня. Учасниками домовленості є 10 країн-членів ОПЕК+ (Саудівська Аравія, Ангола, Конго, Кувейт, Екваторіальна Гвінея, ОАЕ, Алжир, Габон, Ірак, Нігерія) і 10 нафтовидобувних країн (Росія, Азербайджан, Мексика, Бахрейн, Малайзія, Оман, Казахстан, Судан, Бруней, Південний Судан). Вони не входять в ОПЕК+, але погоджують обсяги видобутку з учасниками. Формат ОПЕК+ існує з 2016 р. Скоротити видобуток нафти зобов'язалися країни Великої двадцятки, які не беруть участі в ОПЕК+. З країн-учасниць ОПЕК+ в угоді не беруть участь Іран і Венесуела, які скоротили видобуток чорного золота під впливом американських санкцій, а також Лівія, де йде громадянська війна.

Згідно з домовленостями, в травні і червні добовий видобуток нафти повинен скоротитися на 23%, до 9,7 мільйонів барелів. З липня по грудень 2020 р. обсяг видобутку скоротиться на 8 мільйонів барелів. З січня до травня 2021-2022 р. видобуток вуглеводнів знизиться до 6 мільйонів барелів на добу. Саудівська Аравія скоротить обсяги видобутку на 2,5 мільйона барелів на добу. Ірак знизить видобуток на мільйон барелів, а інші 9 учасників ОПЕК+ – на 4 мільйони барелів. Росія скоротить обсяги видобутку нафти на стільки, на скільки скоротила Саудівська Аравія. США можуть знизити видобуток чорного золота на 3 мільйони барелів на добу. Канада і Бразилія уріжуть виробництво на мільйон барелів на добу кожна. Влада Норвегії також вирішила скоротити обсяги видобутку, але поки не афішує наскільки. Оновлена угода ОПЕК+ може бути достроково розірвана, в залежності від ситуації на світовому нафтовому ринку.

Угода ОПЕК+: Наслідки для нафтового ринку

Немає однозначної думки щодо ефективності нових домовленостей. Американські бізнес-експерти Клер Даффі і Джилл Дісіс применшують значення домовленостей, оскільки плановане зниження видобутку складе всього лише 10% від світового обсягу поставок нафти. На думку аналітиків, не враховується зниження попиту на нафту у зв'язку з пандемією коронавіруса. Профіцит нафти на світовому ринку збільшився з 3 до 20 мільйонів барелів, не тільки через збільшення Саудівською Аравією обсягів видобутку, але і у зв'язку зі зниженням споживання пального через скасування транспортного сполучення, закриття промислових виробництв на час карантину.

На думку аналітика Кліффорда Краусса, попит на нафту в світі знизився на 35% і скорочення видобутку на 9,7 мільйонів на добу недостатньо для стабілізації світових цін. Експерт вважає, що ціни на нафту будуть нижче 40 дол. за барель в найближчому майбутньому і не піднімуться до 100 дол. Аналітик банку Goldman Sachs Джеффрі Хеллі назвав угоду "історично несуттєвою", оскільки скорочення видобутку в обумовлених обсягах не дозволить розвантажити переповнені нафтосховища. В результаті кризи, потужності нафтобаз по всьому світу переповнені, а для зберігання надлишків чорного золота використовують навіть танкери.

Іншої точки зору дотримується глава відділу аналітики норвезької консалтингової фірми Rystad Energy Магнус Нисвин. На його думку, нова угода ОПЕК+ принесе тимчасове полегшення для енергетичного сектору та світової економіки. Кліффорд Краусс не сумнівається, що угода поліпшить стан справ в економіках країн Близького Сходу і Африки, великих нафтових компаніях, які є місцем роботи для 10 млн людей. Новина про те, що Саудівська Аравія і Росія нарешті домовилися вплинула на подорожчання ф'ючерсів на нафту марки Brent на 4% (майже до 33 дол.), на американську нафту на 5% (майже до 24 дол.).

Угода ОПЕК : переможці і переможені

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав нову угоду ОПЕК+ вигідною як для виробників, так і для споживачів. Тим не менш, політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі розглядає її як перемогу США і Саудівської Аравії в нафтовій суперечці з Росією. Експерт вважає, що викликана аравійцями нафтова криза змусила Кремль погодитися на ще більше скорочення обсягів видобутку нафти (на 2,5 млн барелів), ніж від неї вимагали на засіданні ОПЕК+ 6 березня (1,5 млн барелів). Росія повертається до обсягів видобутку 17-річної давнини.

Вочевидь, компанії "Роснафта" доведеться відмовитися від планів щодо збільшення видобутку нафти на 300 тис. барелів на добу. У 2019-21 рр. компанія планувала ввести в експлуатацію Эргинське, Західно-Эргинське, Чапровське і Новоендирське родовища. Запаси нових родовищ "Роснафти" становлять 7 млн тонн.

Інша російська фірма, "Газпром нафта", відкрила в січні 2020 р. два нові родовища – Ягідне і Рощинське з запасами нафти 2 млн тонн і  планувала приступити до їхньої розробки протягом найближчих двох років. У 2020 р. "Газпром нафта" планувала видобути 8,5 млн тонн чорного золота. Москва розглядає американських виробників сланцевої нафти в якості конкурентів на міжнародних ринках, і тому планувала наростити обсяги виробництва. Ось тільки поправки в плани російських нафтовиків внесли аравійці, які зацікавлені потіснити російські компанії на ринку Європи і Китаю.

Умови угоди не вигідні для Мексики, яка під час переговорів ОПЕК+ виявляли незговірливість і відмовилася скоротити обсяги видобутку нафти на 400 тисяч барелів. Через кризу мексиканська нафта знецінилася на 80%. Однак, досягнуті домовленості йдуть в розріз з планами президента Лопеса Обрадора збільшити обсяги видобутку нафти та повернути свою країну в обойму найбільш впливових гравців на світовому ринку. З 2004 по 2018 роки обсяг видобутку в Мексиці скоротився з 3,6 до 1,7 мільйонів барелів на добу. Тому мексиканський лідер погодився скоротити видобуток не більше ніж на 100 тисяч барелів на добу. Кухалейшвілі вважає, що недавнє засідання ОПЕК+ продемонструвало залежність Мексики від США. Трамп нав'язав Обрадору свою "допомогу".

Штати зобов'язалися частково взяти на себе частку Мексики і скоротити видобуток ще на 250 тис. барелів нафти, в обмін на те, що мексиканці повернуть американцям борг, коли у них буде можливість. Дані обсяги не істотні для США, які в минулому році стали найбільшим виробником нафти і поставляли на світовий ринок 13 млн барелів на добу. Обрадор, що вважав себе мало не лідера вільного світу, опинився на гачку господаря Овального кабінету. З часом США можуть вимагати від Мексики фінансувати будівництво стіни від нелегальних мігрантів на кордоні або ж ввести імпортні мита на мексиканські товари, скоротити прийом трудових мігрантів, всупереч угоді про зону вільної торгівлі.

Завершення нафтової війни та перспектива зростання цін на енергоносії не вигідні основним покупцям нафти – Європі, Китаю, Індії, Японії, Південній Кореї, Туреччині.

Кухалейшвілі вважає, що нові домовленості вигідні не стільки американським нафтовим компаніям, яким все одно доведеться скоротити обсяги видобутку нафти, скільки президенту США Дональду Трампу. Адже він зумів переконати російського колегу Володимира Путіна і наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда Салмана перейти від протистояння до діалогу. Йому вдалося заробити собі бали напередодні президентських виборів в листопаді і продемонструвати себе в якості лідера, здатного захистити інтереси американського нафтового бізнесу, яким вигідний зростання цін на енергоносії.

Як раніше повідомляли "Коментарі", ціни на нафту повернулися до зростання після історичної угоди ОПЕК+.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!