Головна Статті Бізнес економіка «Золотий» імбир і овочі під розпродаж: що відбувається з цінами перед Великоднем
commentss НОВИНИ Всі новини

«Золотий» імбир і овочі під розпродаж: що відбувається з цінами перед Великоднем

"Коментарі" пройшлися разом з експертами по супермаркетах і дізналися, що відбувається з цінами на найбільш затребувані продукти харчування перед Великоднем

17 квітня 2020, 12:20 comments4537
Поділіться публікацією:
«Золотий» імбир і овочі під розпродаж: що відбувається з цінами перед Великоднем

У незвичних життєвих умовах, продиктованих карантином, дивним чином поводять себе і ціни на продукти харчування. Поки лимон, часник і імбир зі зрозумілих причин "пробивають" цінові стелі, традиційно дорогі для нинішньої пори року свіжі помідори і огірки дешевшають. У чому причини цінових аномалій – розбиралися журналісти "Коментарів".

"Золотий набір": вірусологи хапаються за голову

Важко сказати, який фахівець першим озвучив зміст "золотого противірусного набору", але факт залишається фактом: попит на імбир, часник і лимони і, відповідно, ціни на них злетіли до небес у всьому світі.

Сьогодні лимони в українських супермаркетах продаються за ціною від 80 грн за кілограм, часник – від 150 грн, корінь імбиру – від 250 грн, і здавати позиції вони не збираються.

Наразі вірусологи, медики, дієтологи та інші фахівці в один голос намагаються донести до населення, що ці продукти від вірусу не врятують, а щоб зміцнити імунітет, потрібно вести здоровий спосіб життя в цілому. Але світ вже не зупинити. Вся планета стурбована тим, "що б таке з'їсти, щоб не захворіти".

"Причин зростання цін на часник, імбир і лимон можна назвати безліч: і коливання курсу, і обмеження експорту в Туреччині, і закриття ринків, але головна причина – це ажіотажний попит, причому одночасно мало не в усьому світі", – зазначив у бесіді з "Коментарями" експерт з роздрібної торгівлі Андрій Куценко.

Фахівці пояснюють: якщо якогось товару, умовно кажучи, продавалося в світі 100 тисяч тонн в місяць, а зараз його потреба – 300 тисяч тонн, то 200 тисяч тонн фізично ніде взяти. І ринок намагається відрегулювати цей попит зростанням цін. Зрозуміло, що виробники почнуть нарощувати виробництво, але побачити результати їхніх зусиль ми зможемо лише в наступному сезоні.

Овочі та фрукти в небувалій доступності

Зворотну тенденцію демонструють інші овочі і фрукти, ціни на які поповзли вниз. Зокрема, за даними оптового ринку "Шувар", почали стрімко дешевшати цибуля і картопля, які були лідерами подорожчання на початку карантину.

Експерти нагадують, що оголошений карантин спровокував ажіотажний попит на продукти, в тому числі і овочі борщового набору. І якщо моркві, буряку і капусті вдалося утримати цінники, оскільки цієї продукції було в надлишку в сховищах українських фермерів, то з картоплею і цибулею ситуація розвивалася за іншим сценарієм.

Справа в тому, пояснює керівник департаменту "Аналітика ринку "Шувар" Тетяна Гетьман, картоплю країна імпортувала весь сезон, тому зростання попиту на тлі падіння гривні спровокував зростання цінників. Схожа ситуація спостерігалася і з цибулею: до середини березня ми її активно експортували, а після введення карантину були змушені купувати в Європі, оскільки залишків у сховищах виявилося недостатньо. Сьогодні українські трейдери продовжують імпортувати картоплю і цибулю, попит на них знизився, відповідно і ціни просіли.

Знижуються ціни на огірки, помідори, зелень, гриби. Огірки по 30 грн за кілограм і помідори по 35-40 – коли ще таке було в квітні?

"Ціни на українські тепличні продукти знижуються через те, що фермери сьогодні віддають свою продукцію дешевше собівартості, – зазначає голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Традиційно вони продавали свій товар через ринки, а сьогодні виявилися змушені співпрацювати з супермаркетами, і це їм вкрай невигідно. Якщо на ринку вони отримували за свій товар або передплату, або оплату з невеликою відстрочкою платежу, то в магазинах ця відстрочка може становити і 20, і 30, і 40 днів. Сьогодні фермерам нікуди діватись, і вони змушені йти на умови супермаркетів, але як тільки карантин закінчиться, вони відразу ж звідти підуть.

Що стосується імпортних фруктів, то, кажуть експерти, стабілізації і навіть зниженню цін на них сприяє стабілізація курсу.

Птиця та яйця: ринок заповнений вщерть

Небувало низькі ціни встановилися на продукцію птахофабрик. Куряче філе часто можна купити по акції нижче 80 грн за кілограм, крила – по 36 грн, яйця продаються від 12,90 грн за десяток. Це в середньому в півтора рази дешевше, ніж перед Великоднем в минулому році.

"Такі низькі ціни також пояснюються тим, що виробники продають свою продукцію нижче собівартості, – говорить Дорошенко. – Це пов'язано із закриттям експорту, у зв'язку з чим ринок з надлишком наповнений продукцією птахофабрик. Днями з'явилася інформація про те, що Ізраїль прийняв перший український літак з яйцями, але що таке один літак? Це крапля в морі. Тож вибір у виробників невеликий: або продати сьогодні нижче собівартості, або місяць зберігати, а потім або викидати, або продати за зовсім вже викидними цінами. Але можна не сумніватися: після карантину ціни тут же зростуть".

М'ясо: на карантині не популярне

Що стосується зниження цін на м'ясо, то, кажуть експерти, воно обумовлене падінням попиту, чому сприяли дві основні причини. Перша – щорічна: зараз спостерігається традиційне зниження купівлі м'яса в період посту. Друга – карантинна: в умовах, коли грошей стає все менше, українці намагаються перейти від м'яса до більш дешевих продуктів.

"В останні роки в пост споживання м'яса і без всякого карантину значно знижувалося, але в цьому році до звичайних передпасхальних умов додалася бідність, що посилюється, – говорить Олексій Дорошенко. – Люди побоюються, що грошей до кінця карантину їм не вистачить, особливо враховуючи, що незрозуміло, коли він закінчиться, і переходять на більш дешеві продукти – бакалію, консерви, хліб".

Слова експерта побічно підтверджуються дослідженням, проведеним компанією Research & Branding Group. За даними дослідження, сьогодні багато українців опинилися в складному фінансовому становищі: 41% наших співгромадян не мають жодних заощаджень, а кожному третьому наявних заощаджень вистачить не більше ніж на місяць проживання. У той же час, за оцінками респондентів, один день харчування для середньостатистичної української сім'ї обходиться 294 гривні, а місяць проживання – у більш ніж 9 тис. грн.

В Україні зниження цін на багато продуктів зумовлене низькою купівельною спроможністю, резюмував аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак. До низьких зарплат сьогодні додалася повна невизначеність їх виплат, тому українці купують все менше, і виробники змушені знижувати ціни. Тож в цілому в динаміці ситуація для населення складається вигідна.

Хліб і крупи: в умовах підвищеного попиту

Враховуючи все вищесказане, зниження цін на найдешевші продукти – хліб, макаронні вироби, крупи – очікувати не доводиться, оскільки на них спостерігається підвищений попит.

"Українці звикли їсти багато хліба, багато хто полюбляють бутерброди, причому не тільки з ковбасою і сиром, але і з варенням, до того ж хліб – це найбільш бюджетний вид їжі, що в умовах карантину та загальної фінансової невизначеності виходить на перший план, – каже Андрій Куценко. – До такої ж бюджетної їжі відносяться і макарони, ціни на які значно стійкіші до криз, ніж ціни на інші гарніри – на ті ж картоплю та гречку".

Олексій Дорошенко погоджується: чекати зниження цін на хліб і макаронні вироби не варто через зростаючий попит, який, у свою чергу, викликаний тим, що люди, умовно кажучи, перейшли з м'яса і ковбаси на хліб і макарони.

У той же час економіст Владислав Банків вважає, що знизити ціни на соціальні продукти цілком реально – було б бажання.

"Якщо звільнити оборот від податків, роздрібні ціни знизяться на 30-40%, – говорить Банків. – Але мета уряду не зробити доступнішими, а зібрати більше податків, тож все залишиться як є".

Як раніше писали "Коментарі", в Україні за місяць значно погіршилися споживчі настрої.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!