Головна Новини Бізнес економіка ТОП-5 проблем на ринку праці України
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-5 проблем на ринку праці України

В Україні ринок праці страждає не стільки через коронавірус, скільки внаслідок низки довготривалих проблем, зокрема йдеться про старіння та скорочення населення – на 10 працівників у нашій державі припадає 11 пенсіонерів

28 травня 2020, 16:25 comments5503
Поділіться публікацією:
ТОП-5 проблем на ринку праці України

Більшість проблем українського ринку праці пов’язані не з коронавірусом, заявив глава Національного банк України Яків Смолій в рамках щорічної дослідницької конференції "Ринок праці та монетарна політика". Про це повідомляють "Коментарі".

По-перше, розповів Смолій, роками однією із системних проблем української економіки була невідповідність навичок шукачів роботи тим вимогам, які встановлюють роботодавці.

"Згідно з результатами опитування бізнесу, ще наприкінці минулого року третина підприємств зазначала брак робочої сили серед ключових факторів, які обмежують виробництво. Частково саме тому, зважаючи на значний попит бізнесу на робочу силу, рівень безробіття у 2019 році був доволі високим", — сказав він.

Смолій зазначив, що не останню роль в цьому відіграє те, що українська система освіти не встигає за змінами сучасного ринку праці, які відбуваються у зв’язку з глобалізацією і технологічним прогресом.

"В результаті, за оцінками Держстату, в Україні близько третини працівників із вищою освітою працювали за професією, що не потребує такої. Це один із найвищих показників у Європі", — заявив глава НБУ.

По-друге, негативним фактором названа низька продуктивність праці.

"Продуктивність праці, попри зростання упродовж останніх 15 років, все ще залишається низькою. Згідно з рейтингом МОП, за цим показником ми перебуваємо в другій сотні серед країн світу, — повідомив Смолій. — В 2019 році продуктивність праці в Україні була нижчою не тільки порівняно з країнами ЄС, а й з деякими пострадянськими державами".

По-третє, не менш серйозною проблемою для ринку праці України є скорочення та старіння населення.

"Україна займає 12 місце у світі за темпами скорочення населення, за даними Світового банку. Загалом на 10 працюючих в Україні припадає 11 пенсіонерів, — повідомили у НБУ. – Як наслідок, Пенсійний фонд потребує постійних доклад із державного бюджету. Це відволікає державні кошти від інвестиційних витрат на освіту та зумовлює нижчі темпи зростання потенційного ВВП".

Смолій додав, що високе навантаження на працюючих ще більше посилює високий рівень неформальної зайнятості. Так, у 2019 році кожен 5-ий працівник в Україні був зайняти неформально.

"За прогнозами МОП, у 2024 році навантаження на працездатне населення з боку людей на утриманні зросте, порівняно з 2019 роком, на 6%", — зазначили в НБУ.

По-четверте, проблематичною є трудова міграція. Як повідомили під час конференції, точних даних про число українських заробітчан за кордоном немає. Однак, за різними оцінками, їх кількість досягає близько 3 млн осіб, частина з них – вирушають на сезонні роботи.

"В минулому році за кордоном одночасно перебувало в середньому близько 2,5 млн наших громадян" – такі оцінки має НБУ.

Смолій додав, що трудова міграція для України б’є не лише по ринку праці, а й робить економіку залежною від грошових переказів. За його словами, наша країна займає 12 місце у світі за абсолютною сумою грошових переказів та входить у топ-15 за їх співвідношенням до ВВП, окрім острівних країн.

По-п’яте, у ході конференції був зазначений низький рівень участі жінок у робочій силі.

"В Україні порівняно з Європою недостатньо залучено жінок у робочій силі. Якщо рівень участі чоловіків у робочій силі серед населення 15-ти років і старше становить 65%, то жінок – 49%", — заявив глава Нацбанку.

Зокрема це пов’язано з ускладненим доступом до послуг із догляду за дітьми та низькою поширеністю дистанційних форм зайнятості.

Як повідомлялося, у Нацбанку розповіли, коли рівень безробіття в Україні досягне піку, а коли – піде на спад.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!