Головна Статті Політика внутрішня політика Кличко vs Богдан: до чого призведе протистояння київського градоначальника з командою президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Кличко vs Богдан: до чого призведе протистояння київського градоначальника з командою президента

Після інавгурації президента України Володимира Зеленського над міським головою Києва Віталієм Кличком стали згущатися хмари. Явним конфлікт став після того, як глава Офісу президента Андрій Богдан направив до Кабміну подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА.

5 серпня 2019, 11:57 comments4445
Поділіться публікацією:
Кличко vs Богдан: до чого призведе протистояння київського градоначальника з командою президента

Кличко vs Богдан:

Київ – унікальне для України місто не тільки завдяки статусу столиці, у нього також унікальний і юридичний статус. У місті існують дві управлінські структури, одна з яких називається Київська міська рада та представляє собою юридичну гілку столичної влади, а інша є виконавчою гілкою та іменується Київською державною міською адміністрацією (КМДА). Кожна з цих структур має своїх керівників – голову для столичної міськради і очільника КМДА.

У 1999-2006 рр. обидві посади обіймав Олександр Омельченко, а у 2006-2010 рр. – Леонід Черновецький.

У часи президентства Віктора Януковича до статусу Києва були внесені законодавчі зміни, які дозволяли президенту призначати голову КМДА. Янукович призначив тоді на пост глави КМДА Олександра Попова, а міський голова Леонід Черновецький поступово позбувся влади, подав у відставку, а виконувачем обов'язки голови Київміськради з 2012 року стала його секретар Галина Герега.

Нарешті, у червні 2014 року, після перемоги Віталія Кличка на виборах міського голови, екс-президент Петро Порошенко призначив його керівником КМДА.

Вже 21 червня мер столиці Віталій Кличко в інтерв'ю порадив новому президенту не повторювати помилок Віктора Януковича і не призначати іншу людину на посаду очільника КМДА, оскільки це може знищити самоврядування в Києві і створити двовладдя, шкідливе для столиці.

Пікантності ситуації додавав той факт, що на роль майбутнього глави КМДА у ЗМІ активно "сватали" генерального продюсера "1+1" Олександра Ткаченка, хоча, в ході того інтерв'ю Віталій Кличко обвинувачував канал у необ'єктивності і брехні, спрямованій проти нього при освітленні його діяльності на посаді мера. Зрештою, 26 липня брати Клички подали позов до суду проти "1+1".

Кличко vs Богдан: від Ткаченка до Богдана

Застереження мера столиці явно не подіяли на плани президента, і в хід поступово пішла більш "важка" артилерія.

Спочатку під стінами Адміністрації президента відбулася нечисленна акція з вимогою звільнити столичного градоначальника, а 11 липня відбулася зустріч Віталія Кличка і президента Володимира Зеленського, за підсумками якої столичний градоначальник підтвердив, що глава держави має намір призначити на посаду керівника КМДА "свою людину".

"Говорили спокійно. Президент підтвердив чутки, які ходять давно, про поділ повноважень в управлінні столицею. Голова КМДА – його вертикаль і він збирається туди призначити свою людину. Спасибі, що пообіцяв попередити, що я не дізнаюся із преси, коли саме це станеться", – заявив мер у відеокоментарі, розміщеному на його сторінці в Facebook.


Втім, тут же мер знову застеріг президента від вчинення "помилки Януковича", тим самим давши зрозуміти, що не має наміру здаватися.

Після деякою перепочинку боротьба за владу в столиці перейшла в більш жарку і відкриту фазу. Спочатку мер Віталій Кличко отримав повістку на допит в Державне бюро розслідувань по справі про земельні махінації. Останню було порушено за ініціативою Марини Паринової, партнера екс-керівника Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

24 липня шеф-редактор видання "Обозреватель" журналіст Орест Сохач розмістив на своїй сторінці в Facebook фото листи з Офісу президента до Кабміну з проханням внести подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. Підписаний документ був главою Офісу президента Андрієм Богданом.


В Офісі Президента України назвали цей лист "нагадуванням" того, що голови місцевих адміністрацій призначаються на час повноважень президента України і тільки на голову КМДА Віталія Кличка не було підготовлено відповідне подання. Заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка закликав "не політизувати" дане питання.

Пізніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтвердив законність вимог Офісу президента, заявивши, що відповідно до Конституції україни голови місцевих адміністрацій складають свої повноваження перед новообраним главою держави і пообіцяв розглянути це питання найближчим часом. Однак, незабаром голова Кабміну пішов у відпустку, тим самим фактично підтримав столичного градоначальника.

Втім, у президента, схоже, не надто розраховували на прем'єр-міністра і вже 30 червня сам керівник Офісу президента Андрій Богдан у ході брифінгу перед журналістами звернувся до мера столиці.

У своїй промові Богдан звинуватив мера у втраті контролю над столицею, в якій влада перейшла до "смотрящих", з якими мер змушений домовлятися для прийняття рішень в міськраді і нібито навіть сам зізнався в цьому. Як заявив керівник Офісу президента, він не менш 6 разів просив мера відмовитися від інституту "смотрящих", а також повідав про надходження йому пропозицій ділити "чорний нал" від Києва до розмірів 40 млн дол. в обмін на відмову від намірів звільнити Кличка з посади голови КМДА.

Сам столичний градоначальник того ж дня дав відповідь на заяви Богдана, назвавши їх "маячнею і наслідком некомпетентності", а також обізвав його "брехливим непрофесіоналом". Також мер висловив співчуття таким рівнем глави Офісу президента, на який дивляться західні партнери.


Остання фраза явно була кинута мером невипадково, так як вже 31 липня на своїй сторінці у соцмережах мер виставив спільне фото з екс-мером Нью-Йорка Рудольфом Джуліані, особистим адвокатом президента США Дональда Трампа, явно натякаючи на тих найбільш "західних партнерів", які дивляться на Богдана. Ще через день, 1 серпня, Віталій Кличко подав заяву в НАБУ з вимогою відкрити кримінальну виробництво за заявою Андрія Богдана про спробу дати йому хабара.


Втім, незважаючи на активний захист з боку мера і спростування заяв Андрія Богдана, у ЗМІ давно обговорюють зв'язки Віталія Кличка зі столичними забудовниками Максимом Микитасем і Столаром Вадимом, а також суми тендерів, виграних їх фірмами.

Кличко vs Богдан: знімуть, але не заради киян

Експерти досить одностайні у своїх оцінках – прагнення президентської команди як мінімум посилити свій контроль над столицею викликані бажанням закріпити свій успіх на парламентських виборах і для цього у них є як юридичні підстави, так і невдоволення частини киян діяльністю нинішнього градоначальника.

Разом з тим, спосіб, за допомогою якого ця зміна здійснюється, викликає у експертів побоювання.

Так, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала назвав спробу президентської команди зняти Віталія Кличка політичною доцільністю замість виборів.

Політолог Олексій Якубін вважає, що таким чином команда президента Володимира Зеленського хоче, як переможці, отримати все.

Що ж стосується конкретних перспектив протистояння між мером столиці і президентською командою, експерти оцінюють їх по-різному, але кажуть, що в стратегіях обох сторін немає спроб залучити на свою сторону киян і поліпшити життя городян.

Олексій Якубін вважає, що помилка Віталія Кличка полягає в тому, що він намагається використовувати у своїй стратегії захисту підтримку американських лобістів в особі Рудольфа Джуліані замість звернення до киян. Однак і в Офісі президента також не намагаються пояснити необхідність звільнення Кличка з посади голови КМДА обіцянками покращити життя киян.

Що стосується подальшого розвитку ситуації, то, на думку експертів, це залежить від позиції самого Віталія Кличка. Як вважає Олексій Якубін, у разі збереження нинішньої стратегії захисту з боку мера – обмежитися реакцією на заяви з боку Офісу президента, шансів зберегти обидва своїх посту мера трохи – у кращому випадку 2 тижні, до повернення з відпустки прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Сильним ходом з боку мера, на думку експертів, могла б стати пропозиція провести дострокові вибори міського голови.

За словами провідного аналітика Міжнародного інформаційно — аналітичного Центру "Розвиток України" Олександри Решмеділової, на даний момент немає кандидата, який би зміг впевнено перемогти на виборах мера від "Слуги народу" і це може дозволити укласти компроміс на умовах певного розділу посад голови КМДА та міського голови Києва на влаштовують сторони умовах. Наприклад, головою КМДА за словами Решмеділової, міг би стати Володимир Кличко.


У випадку, якщо Віталій Кличко перестане бути главою КМДА, він цілком може втратити будь-який вплив у столиці – останнє буде залежати багато в чому від позиції депутатів Київської міської ради.

З іншого боку, Олександра Решмеділова не виключає того, що західне лобі може підтримати столичного градоначальника, тим більше що Рудольф Джуліані виступав проти призначення Андрія Богдана головою Офісу президента України. Знайдуться недоброзичливці у Богдана і серед груп впливу в самій президентській команді, що може навіть призвести до його відставки з поста глави Офісу президента і переведенню на іншу посаду, наприклад, в Генеральну прокуратуру.

Кличко vs Богдан: замість одних "смотрящих" прийдуть інші

Також експерти не виключають того, що всі звільнення Віталія Кличка і битва за столицю закінчиться простою зміною "смотрящих".

"Давайте не забувати, що київський бюджет в доларовому еквіваленті – близько 2 млрд дол. Це найбільший серед міст в Україні бюджет", – нагадує Олексій Якубін.

У ЗМІ давно заявляють про кандидатуру Андрія Вавриша – колишнього заступника начальника Головного управління (пізніше Департаменту) містобудування і архітектури КМДА, де він працював з 2010 по 2015 роки. З 2016 року екс-чиновник пішов у бізнес, ставши засновником компанії Riverside Development, пізніше перейменованої в SAGA Development, також займається будівництвом у столиці.

Журналісти програми "Наші гроші" з'ясували, що Андрій Вавриш, який презентував проект Офісу президента, є другом Андрія Богдана. У червні він засвітився у скандальній незаконній забудові житловими будинками земельної ділянки заводу "Арсенал", що знаходиться в користуванні ГПУ.

Іншою фігурою, яка постійно згадується у ролі можливого голови КМДА, є генеральний продюсер телеканалу "1+1" Олександр Ткаченко. Останній не виключив подібний варіант розвитку події, заявивши, що спочатку у нього таких планів не було, але "ситуація є".

Кличко vs Богдан: псевдозаява про псевдовідставку

Ввечері 1 серпня на сайті "Українська правда" з'явилося фото, нібито заяви голови Офісу президента Андрія Богдана з проханням відправити його у відставку, з формулюванням "за власним бажанням з моменту настання бажання".

Однак в самому Офісі президента назвали фото "нісенітницею", а заступник керівника Офісу президента України Руслан Рябошапка припустив, що цю інформацію про нібито відставку Богдана "спеціально розганяють в ЗМІ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!