Головна Статті Політика внутрішня політика «Справа Порошенко»: яка доля чекає п'ятого президента України
commentss НОВИНИ Всі новини

«Справа Порошенко»: яка доля чекає п'ятого президента України

Передостанній тиждень осені почався із резонансної новини про підозру, підготовлену ДБР щодо п'ятого президента України Петра Порошенка, у скоєнні злочину

20 листопада 2019, 13:16 comments6228
Поділіться публікацією:
«Справа Порошенко»: яка доля чекає п'ятого президента України

У Державному Бюро розслідувань (ДБР) повідомили, що направлено підозру в Генеральну прокуратуру України (ГПУ) щодо можливого неправомірного впливу на проведення конкурсу з відбору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя у березні-травні 2019 року. Екс-главі держави інкримінували можливе вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 109 і ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Також в ГПУ направили проект подання до Верховної Ради України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності п'ятого президента України, який є діючим народним депутатом України.

"Справа Порошенко": півроку полювання на екс-президента

18 листопада стало логічним завершенням своєрідного "полювання", розпочатого за Петром Порошенком, як тільки він втратив свій президентський статус. Першою і як виявилося згодом, основною "ластівкою" став екс-перший заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов, який через 2 дні після свого повернення в Україну, 21 травня, подав заяву в ГБР з проханням відкрити кримінальне виробництво проти колишнього глави держави.

На думку Портнова екс-президент був причетний до державної зради, спроби захоплення державної влади та перевищення влади та службових повноважень. До 24 травня список претензій поповнився ще двома заявами в ГБР і звинуваченнями у відмиванні коштів, легалізації незаконних доходів і несплаті податків, незаконне захоплення телеканалу "Прямий", а по одній із заяв Бюро відкрило кримінальне провадження.

Активність Андрія Портнова на ґрунті боротьби з екс-президентом і відкриття за його заявами виробництв навіть породило хвилю припущень, що або нова влада використовує екс-заступника глави АП часів Януковича для боротьби з екс-президентом, або навіть Портнов контролює ДБР. Зрештою, адвокат екс-президента заявив, що проти Андрія Портнова відкрито кримінальне провадження за статтею 383 Кримінального кодексу України "завідомо неправдиві повідомлення про злочин".

У кінці жовтня ДБР розслідувало вже 13 кримінальних проваджень, у яких фігурував Петро Порошенко і частина з них, якщо не всі, були відкриті за заявами Андрія Портнова. Втім, незважаючи на значну кількість претензій до екс-президента жодного разу на допит він так і не з'явився, встановивши рекорд за неявку до середини листопада – 15 проігнорованих запрошень на допит в ГБР, користуючись своїм статусом народного депутата України.

Були питання до екс-президента і у Генеральної прокуратури – генпрокурор Руслан Рябошапка зазначив, що Петро Порошенко проходить за багатьма кримінальними провадженнями, і як свідок, і як підозрюваний. Окремо генпрокурор підкреслив, що ряд цих виробництв не порушені за заявами Андрія Портнова.

У результаті направлення в прокуратуру підозри і подання про зняття депутатської недоторканності стали логічним завершенням "полювання" на екс-президента і глухого кута, в який вона зайшла.

"Справа Порошенко": від племінника дружини і зброї до підозри

Незважаючи на те, що офіційні документи за справами Порошенко і з'явилися 18 листопада, перші по-справжньому активні дії правоохоронці почали ще 16 листопада. Тоді в інформаційному просторі з'явилося повідомлення про викрадення невідомими голови "Укрексімбанку" Олександра Гриценко.

Втім, трохи пізніше на сайті СБУ з'явилося повідомлення, що банкір був затриманий співробітниками служби безпеки за дорученням ГПУ за підозрою у скоєнні ряду злочинів, кваліфікованих як створення злочинної організації, привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем та відмивання грошей, отриманих злочинним шляхом. Конкретно ж у провину Олександру Гриценко ставили виведення з-під арешту майна одного з медіа-холдингів. У ЗМІ з'явилася інформація, що найімовірніше мова йде про Український медіа-холдинг, придбаний олігархом часів Януковича Сергієм Курченко у Бориса Ложкіна, майбутнього глави Адміністрації президента Петра Порошенко. У всякому разі, саме цей медіа-холдинг і обставини операції з його продажу є джерелом багатьох скандалів і кримінальних виробництв.

Хоча Генпрокуратура і вимагала арешту банкіра або застави в 100 млн грн., суд відпустив Гриценко під заставу в 3 млн грн.

Пікантності справі додав той факт, що Олександра Гриценко називають племінником Марини Порошенко, дружини п'ятого президента України Петра Порошенка.

Цікаво, що за 4 дні до затримання голови "Укрексімбанку" все той же Андрій Портнов у своєму Telegram-каналі повідомив, що Вищий антикорупційний суд зобов'язав ДБР відкрити кримінальне провадження за фактом розкрадання 34,3 млн грн. з військової фірми "Прогрес". За словами Портнова ці кошти "були виведені на британський офшор Linway Management LLP за допомогою державного "Укрексімбанку" очолюваного родичем Вашої дружини". 14 листопада до списку цих заяв додалися звинувачення у виведенні через "Укрексімбанк" ще 26 млн грн.

Спочатку затримання Олександра Гриценка викликало схвалення у Андрія Портнова, пізніше переросло в розчарування, коли виявилося, що затримання банкіра не було пов'язане з розкраданням коштів з оборонної промисловості, в яких екс-заступник глави АП звинувачував Петра Порошенка і його оточення.

"Справа Порошенко": президент відповість за правосуддя

Незважаючи на заявлену велику кількість кримінальних виробництв відносно Петра Порошенка, підозру було підготовлено по справі, яка не передбачає розкрадань, у яких найбільше звинувачують екс-главу держави опоненти. Мова йде про призначення членів Вищої ради правосуддя навесні 2019 року, здійсненого без необхідного в таких випадках конкурсу.

Заяву, на підставі якої в ГБР відкрили дане кримінальне провадження, в кінці травня подав все той же Андрій Портнов, назвавши це "узурпацією судової влади".

Суть претензій до Петра Порошенка зводилася до його дій у період 8-13 травня.

Згідно з вітчизняним законодавством, президент має право призначати двох суддів Вищої ради правосуддя після проходження стадії конкурсу з відбором, спеціальною перевіркою та іншими процедурами. Пройшли кандидати всі необхідні процедури – невідомо, але вже у квітні Окружний адміністративний суд Києва призупинив хід конкурсу через порушення при його проведенні.

Проте 8 травня, фактично вже допрацьовує на посту президента України останні дні, Петро Порошенко видав Указ №203, в якому змінив правила проведення конкурсу з добору кандидатів до Вищої ради правосуддя, що давали право глави держави призначати останніх, у разі якщо Конкурсна комісія не може прийняти своє рішення. Вибирати свої квоти у ВСП президент міг з числа тих кандидатів, які пройшли попередні відбори конкурсу. А вже 13 травня Петро Порошенко своїми указами №217 і 218 призначив членами Вищої ради правосуддя Андрія Василенка та Михайла Ісакова.

За версією слідства, тим самим п'ятий президент України порушив вітчизняне законодавство, оскільки прийняттям Указу №203 по суті повністю скасував конкурс, що є прямим порушенням законодавства. До того ж, на момент появи указів про призначення членів Вищої ради правосуддя документ, що дав президенту право на це призначення, не був ніде опублікований, тобто не вступив у законну силу.

"Справа Порошенко": що далі

Як повідомляли "Коментарі", експерти дещо розійшлися в оцінці судових перспектив "справ Порошенка". Так, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов і експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що поки екс-президенту навряд чи щось загрожує, але ситуація в майбутньому може і змінитися.

Політолог, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микита Трачук вважає, що вирок своєму попереднику – в інтересах нинішнього глави держави Володимира Зеленського і може благотворно позначитися на його рейтингу.

Тим часом у самого екс-президента підозру ДБР висміяли, заявивши, що з неї "навіть кури сміються". Прес-служба політика також звинуватила Держбюро розслідувань у виконанні "російського замовлення", підкресливши, що тим самим глава Бюро Роман Труба "з останніх сил чіпляється за крісло, яке швидко вислизає". Також у прес-службі додали, що 15 листопада Шевченківський районний суд зобов'язав ДБР закрити це кримінальне виробництво.

Нарешті, сам екс-президент терміново повернувся з Туреччини, заявивши, що вірить у власну невинність, підкресливши, що спроба налякати його команду, що бореться за європейське майбутнє України у опонентів – команди екс-президента Віктора Януковича – не пройде.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!