Головна Новини Політика внутрішня політика "Зе! Зміни" в 2020 році: експерти оцінили плюси й мінуси планів команди Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

"Зе! Зміни" в 2020 році: експерти оцінили плюси й мінуси планів команди Зеленського

Експерти проаналізували топ змін для 2020 року в Україні, який опублікувала «Зе!команда»

3 січня 2020, 12:11 comments9435
Поділіться публікацією:
"Зе! Зміни" в 2020 році: експерти оцінили плюси й мінуси планів команди Зеленського

У "Зе!команді" розповіли, які приємні зміни чекають на українців у новому, 2020-му, році. Експерти висловили виданню "Коментарі" думки стосовно того, чи позитивні ці зміни так, як намагається представити чинна влада.

Серед змін, опублікованих на офіційній сторінці Команди Зеленського в Facebook, названі:

- зростання мінімальної зарплати (до 4723 грн);

- скасування недоторканності нардепів;

- початок роботи програми з підтримки малого і середнього підприємництва (з 1 лютого);

- початок функціонування нового Виборчого кодексу;

- можливість воїнам-добровольцям отримати статус учасника бойових дій за спрощеною процедурою;

пільговикам — в будь-який час подати заяву про перехід на готівкову грошову форму виплат на житлово-комунальні послуги;

всім українцям — вибирати постачальника газу на вигідних для себе умовах, а вчителям середньої школи зі стажем не більше 10 років — отримувати грошову допомогу у розмірі 21 тис. грн.

Експерт вказав на підводні камені прийдешніх змін

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат підкреслює, що підвищення мінімальної зарплати, при уявному на перший погляд позитивному ефекті, в умовах слаборозвинутої економіки, позначиться на рівні інфляції.

"Домогосподарства одразу пустять додаткові доходи на товари першої необхідності, тим самим різко збільшивши споживчий попит, що, в свою чергу, вплине на ціни, підвищивши їх, — пояснює Гарнат. — Профільним міністерствам необхідно задуматися над поліпшенням бізнес клімату для малих і середніх компаній, при позитивному зростанні якого, рівень зарплат почне рости природним чином".

Скасування депутатської недоторканності в умовах, коли парламент, в основному, складений з несуб'єктних осіб, які піддаються зовнішньому впливу, призведе лише до посилення такого впливу — за рахунок появи можливості тиску на депутатів через силові структури, упевнений експерт.

"У Програмі підтримки малого та середнього бізнесу, каменем спотикання буде питання позитивної фінансово-кредитної репутації, а також забезпечення кредиту, які, в переважній більшості трапляється, що відсутні в нових малих компаніях (стартапах), — продовжує Гарнат. — Така проблема існує в Україні вже не перший рік, власне, з моменту крайньої банківської кризи, і виникла у зв'язку з вимушеним посиленням банками умови для одержання кредитування".

Так звана "Монетизація пільг", коли пільговики можуть отримати від держави кошти в готівковій або безготівковій формі, має великий ризик, пов'язаний з тим, що при низькій платоспроможності більшості пільговиків, отримані гроші можуть бути витрачені нецільовим чином. При цьому, підкреслює координатор ГІ "Рух бізнесу України", отримані квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу (вже без пільг), збільшать заборгованість перед постачальниками цих послуг.

"У країні потрібно робити умови для створення нових робочих місць, де громадяни зможуть достатньо заробляти і мати можливість оплачувати свої поточні витрати", — упевнений економічний експерт.

А от можливість самостійного вибору громадянами постачальника газу, на думку Андрія Гарната, варто розглядати як позитивне нововведення, яке, при належному технічному забезпеченні такої можливості вибору, призведе до зниження ціни для кінцевого покупця — внаслідок появи на ринку здорової конкуренції.

Експерт пояснив важливість різниці між "процесом" і "результатом"

Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос прокоментував перераховані Зе-командою позитивні моменти рядками з лєрмонтовского "Бородіно":

Смешались в кучу кони, люди,

И залпы тысячи орудий

Слились в протяжный вой…

"Мінімальна зарплата, добровольці, субсидії, виборчий кодекс, недоторканність депутатів.... Ну — майже Лєрмонтов. Безсистемні старання влади назвати всі свої дії перемогою, зібрати всі результати в одну корзину і представити одночасно — ніякого позитивного результату в середньостроковій, не кажучи вже про довгостроковій, навіть по-українській практиці (рік-два), перспективі не дадуть, — впевнений Кривоніс. — Це підходить для віршика на новорічному святі, коли в одній строфі збираємо все".

На думку експерта, переплутано те, що є процесом і результатом.

"Для більшості громадян результат – це підвищення оплати праці, нові процеси участі у виборах, отримання довідок, дозволів, нових статусів за спрощеними технологіями, а не факт прийняття закону, — пояснює Андрій Кривонос. — Прийняття закону для громадян – це порожній звук до моменту змін в реальному житті. Не вірять і не повинні вірити, поки не отримають послуги по-новому, зарплату по-новому, побачать новий бюлетень. До тих пір результати закону не коштують дорожче паперу, на якому він надрукований (а так як ми прагнемо до електронного оголошення – то взагалі нічого)".

Експерт впевнений, що досягнення слід ділити на галузі – соціальна сфера (зарплата, соціальні виплати), політичний устрій (сюди і недоторканність, і новий виборчий кодекс), регламент відносин держави і громадян (порядок отримання пільг, довідок, статусів і іншого). І не змішувати їх між собою.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що експерти оцінили новорічне привітання Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!