Головна Новини Політика внутрішня політика Чи «профан» Гончарук і хто злив в мережу «прослушку»: експерти розповіли про ймовірність відставок у Кабміні та причетність Коломойського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи «профан» Гончарук і хто злив в мережу «прослушку»: експерти розповіли про ймовірність відставок у Кабміні та причетність Коломойського

На думку експертів, ситуація з «прослушкою» є продуманою психологічної операцією не тільки проти прем'єр-міністра Гончарука, а й проти фінансового блоку уряду й керівництва Нацбанку України

16 січня 2020, 11:26 comments7588
Поділіться публікацією:
Чи «профан» Гончарук і хто злив в мережу «прослушку»: експерти розповіли про ймовірність відставок у Кабміні та причетність Коломойського

На засіданні фракції "Слуг народу" вчора ввечері обговорювали появу на каналі Youtube записів під назвою "Як обдурити президента", на яких нібито прем'єр-міністр України Олексій Гончарук називає себе "повним профаном" в економіці та невтішно відзивається про президента Володимира Зеленского. Експерти спрогнозували виданню "Коментарі", чи може це спровокувати відставку голови уряду, кому це вигідно і — якщо не це, то що (і чому) може спонукати президента змінити Кабмін.

"Ми стали свідками досить продуманої психологічної операції"

Політтехнолог Олег Постернак зазначає: "Як і раніше передбачалося, атаки на представників влади будуть посилюватися і стануть більш витонченими. Фактично ми стали свідками досить продуманої психологічної операції, і прошу зауважити — спрямованої не тільки проти прем'єр-міністра Гончарука, але і проти фінансового блоку уряду та керівництва Нацбанку України".

Експерт нагадав, що старому керівнику Мінфіну (Оксана Маркарова) й адміністрації НБУ вдалося зберегти свій вплив і посади в новій архітектурі влади, не без допомоги міжнародних кредиторів. Але центральна фігура скандалу, звичайно, молодий прем'єр Гончарук.

"Розрахунок операції був наступний: показати Зеленському наявність кола "змовників", більше число яких мають пряме відношення до влади Порошенка, вдарити у найбільш хворе місце будь-якого президента — самолюбство, професійну зарозумілість й марнославство, спровокувати емоційну відставку прем'єра і запустити процес створення нової урядової конфігурації з урахуванням трохи зміненого неформального розкладу сил у Раді, — пояснює Постернак. — Очевидно, що найбільш зацікавленим у цьому процесі є Коломойський і його депутатська група".

Однак така картина розуміння здається політтехнологу занадто простою. Тут, на його думку, може бути більш складна апаратна гра.

"Можливо, депгруппу Коломойського, що активно підіймала питання відставки Гончарука на засіданні фракції 15 січня і знаходиться з ним в негласному протистоянні, просто використовували як публічних стейкхолдерів процесу, — розмірковує Постернак. — І програмована мета — зовсім не відставка, а посилення залежності Гончарука від Офісу президента".

Гончарук зручний Зеленському, але ключовий фактор — нівеляція та знецінення його політичних амбіцій (власне, головна фабула операції — як раз виставити його "нікчемою", тим самим знецінити і знищити репутаційно), припускає експерт.

"Не секрет, що Гончарук останні місяці вів активну комунікативну персональну стратегію, — продовжує Постернак. — Наприклад, також активно світився нарівні з президентом після катастрофи в Ірані українського літака. Його щотижневі блоги "Чашка прем'єра", спроби сформувати в Раді персональну депутатську групу, в основному з колишніх колег по BRDO та інших громадських структур, конфлікт з тією ж Верещук, яка змушена була піти з посади представника Кабміну в Раді, оскільки не знайшла спільної мови з прем'єром Гончаруком. І багато інших конфліктних моментів".

Тому, припускає політтехнолог, конструювання даної операції, швидше за все, відбувалося в Офісі президента.

"Питання тепер лише в тому, хто злив запис в інет і направив журналістів, блогерів і медійників, — зазначає Постернак. — Втім, ще одна цікава деталь. Друга частина запису була злита через кілька годин після першої. Мабуть, це сталося вже після зустрічі Гончарука з Зеленським, коли могло бути зрозуміло, що відставка не відбудеться. Але потрібна була тоді деталь, яка дозволила б трохи дискредитувати запис. Тоді ж Юлія Ковалів — заступник керівника Офісу президента, заявила, що це не її голос на другій частині аудіозаписів. Другий епізод, який хіба що представляє економічний і фінансовий блок в повному непрофесійному негліже, і був запущений в тому числі для того, щоб Ковалів його оскаржила. Це типовий відхідний маневр для Офісу після поступливості та каяття прем'єра перед президентом. Але підкреслю, що це лише одна з акуратних версій. Принаймні, має право бути".

"Очевидно, будуть "розгойдувати" тему відставки"

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов вважає очевидним, що проти Гончарука ведеться кампанія з боку групи Коломойського. Але очевидним же називає і те, що успіхів у цього уряді немає, зате є масштабні провали: падіння зростання промвиробництва, нарощування державного боргу та заборгованостей із бюджетних виплат. Як наслідок — зростання соціального невдоволення, падіння рейтингів президента, уряду, парламенту.

"Ходили слухи, що відставку Гончарука планують на весну. Але злиті аудіозаписи, швидше за все, прискорять процес, — говорить Леонов. – Хоч, якщо чесно, нічого протиправного там не було. І ніяких секретів. Очевидно, що нова влада (і Кабмін, і президент) не розбирається в питаннях економіки і державного управління. В цьому місяці, після катастрофи українського літака в Ірані, ми переконалися, що нова структура влади не здатна захистити інтереси України. Тепер виявляється, вони не можуть захистити навіть себе. Кричущий факт, коли на зустрічі представників Кабміну і НБУ йде прослуховування. І дивно, що СБУ оперативно не відреагувала на "злиті" запису. Все це доводить, що держсистема — у ступорі".

За словами експерта, такі речі, безумовно, неприємні главі держави. Адже вони дисонують з настроями в Офісі президента, де Зеленського називають ледь не одним з найвидатніших представників сучасної політики.

"Окремі люди партії влади воюють один з іншим. Але за все, що відбувається несе персональну відповідальність саме президент. І будь-який скандал в тій чи іншій мірі б'є по ньому, — упевнений Леонов. – Очевидно, що будуть "розгойдувати" тему відставки. Але поки що, схоже, в Офісі президента на це не підуть. Потрібна нова кандидатура, згода щодо міністрів (відставка прем'єра автоматично тягне за собою відставку всього Кабміну). Це і так складна процедура, яку буде ще важче провести в нинішніх умовах, коли в парламенті є проблеми навіть з монобільшістю. А апетити тих, хто готовий "підставити плече", тепер багаторазово зростуть".

Раніше "Коментарі" писали, що прем'єр-міністр Олексій Гончарук відреагував на публікації "прослушки" в мережі та записав відеозвернення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!