Головна Новини Політика внутрішня політика Чи підпише Зеленський прохання Гончарука про відставку і чого чекати далі: експерти дали прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи підпише Зеленський прохання Гончарука про відставку і чого чекати далі: експерти дали прогноз

Експерти проаналізували новину про заяву Гончарука щодо відставки й припустили, як можуть розвиватися події далі

17 січня 2020, 10:54 comments9137
Поділіться публікацією:
Чи підпише Зеленський прохання Гончарука про відставку і чого чекати далі: експерти дали прогноз

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук подав прохання про відставку після злитих в мережу аудіозаписів, які наробили чимало шуму. Глава держави має намір розглянути це прохання найближчим часом (можливо, передасть його в парламент, не підписуючи). Експерти розповіли виданню "Коментарі", яким може бути подальший розвиток подій.

"Стосунки між прем'єром і президентом останнім час не були безхмарними"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко наголошує, що відносини між прем'єром і президентом останнім часом не були безхмарними. І це, за словами експерта, констатували багато людей.

"Злиті записи, на яких Гончарук заявляв про економічної некомпетентності себе і президента, це швидше привод, а не справжня причина відставки. Адже питань до Гончарука і Ко накопичилося чимало, — зазначає Бондаренко. – Думаю, відставка буде прийнята найближчим часом. І, швидше за все, будуть шукати більш досвідченого наступника на заміну. Вже навіть називалися прізвища ймовірних кандидатів: Тігіпко, Аваков, Хорошковський".

Експерт нагадує, що відставка прем'єра автоматично тягне за собою відставку Кабміну.

"Але тут є колізія. Адже парламентом підтримана програма дій уряду, що дає Кабміну імунітет на рік, — наголошує Бондаренко. – Тобто, члени уряду можуть заявити: нехай прем'єр йде, а ми залишимося. Але, швидше за все, підуть усі".

"Прохання про відставку буде задоволене"

Політичний аналітик Сергій Лозовський впевнений, що прохання про відставку буде задоволено.

"До речі, Гоначарук був першою фігурою в уряді, але не найбільш одіозною особистістю. Там є ще Бородянський, Милованов, — зазначає Лозовський. — Не факт, що відставка Гончарука спричинить відставку всього Кабміну. Тим більше, що запасних гравців особливо немає. До речі, вчора стало відомо, що заяву про відставку написала міністр розвитку громад територій України Альона Бабак... Схоже почався, "листопад" у Кабміні. Навряд чи знайдеться хтось в Україні, хто про це пошкодує".

Аналітик вважає, що найкращим варіантом для України був би відхід всієї дійсної влади, не тільки уряду.

"До цього, думаю, все йде. Чи прийде вже незабаром", — резюмує Лозовський.

"Дивно, що цей Кабмін так довго тримається"
Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що рішення про те, чи залишати одного Гончарука або весь уряд (юридично має імунітет на рік після затвердження програми) може прийняти Верховна Рада.

"До речі, по тому, як формувалась програма урядів, є інсайдерська інформація з декількох міністерств, що багато макропоказників буквально за ніч до презентації змінювалися кілька разів, — говорить Богуш. – Тобто, вся програма написана "на коліні". В уряду немає в реальності стратегії, програми, в Кабміні немає професійних кадрів. Деякі міністерства навіть ще не сформовані толком. Багато людей, що прийшли в Кабмін, не володіють необхідним досвідом – ні життєвим, ні державного управління. От чесно – дивно, що цей Кабмін так довго тримається. Багато в чому за рахунок позитивних тенденцій, залишених попередниками. Хоча промвиробництво вже катастрофічно падає швидко. І всі негативні процеси, які запустив цей уряд, ведуть до дефолту".

Богуш вважає, що президент повинен усвідомити, яку допустив помилку, зібравши випадкових людей в уряді.

"У Зеленського повинні бути потужні радники в економіці – шановні люди в експертному середовищі, аполітичні, які порадили б, що робити, як рятувати економіку країни, — зазначає політтехнолог. — Треба залучати професіоналів. Адже практично неможливо назвати міністерство, яке б не "провалилося". Загнати Україну в смартфон не вийшло. Реальність значно складніша. Тикаючи на кнопочки на екрані ситуацію в країні не вирівняти. Ми бачимо жорсткий перерозподіл потоків. Ну і, звичайно, товариство "підірвала" інформація про величезні прибавки, які нарахували собі представники уряду".

При цьому вся відповідальність лежить на президентові Зеленскому, на рейтингу якого (а більше на рейтингу серіалу "Слуга народу") ми отримали таку владу, яку отримали, вважає Богуш.

"Думаю, наступний уряд ще буде мати від народу "кредит довіри Зеленського". Але частина виборців сумнівається, що "голий король", який не розуміє нічого в економіці, та його оточення можуть щось змінити на краще. Не для себе. Для країни", — зазначає експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що прем'єр-міністр Гончарук звернувся до українців і розповів про рішення піти у відставку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!