Головна Статті Політика внутрішня політика Корупція в Дніпрі: чи понесуть покарання винні у розкраданні бюджетних коштів
commentss НОВИНИ Всі новини

Корупція в Дніпрі: чи понесуть покарання винні у розкраданні бюджетних коштів

Корупція в Дніпрі привертає увагу своєю масштабністю і безкарністю

29 січня 2020, 19:03 comments11790
Поділіться публікацією:
















Корупція в Дніпрі: чи понесуть покарання винні у розкраданні бюджетних коштів

Дніпро є одним з найбільших промислово розвинених міст України. Бюджет міста на 2020 рік становить близько 13 млрд грн., з яких понад 3 млрд грн. передбачені на сферу ЖКГ. Але увагу до себе місто приваблює не цими цифрами, а обсягом корупції, в тому числі і в сфері ЖХГ.

Корупція в Дніпрі: не головний корупціонер

Дніпро у певному сенсі є унікальним для України великим містом – незважаючи на кількість корупційних скандалів і  кримінальних виробництв, які відкриваються по них, поки ні в одному з них в якості підозрюваного не фігурує міський голова Борис Філатов, чим вигідно відрізняється від тієї ж Одеси. Градоначальник останньої Геннадій Труханов є фігурантом мінімум 5 кримінальних справ. Під прицілом силовиків був і мер Харкова Геннадій Кернес.

Тим не менше, не можна сказати, що дніпровський градоначальник "чистий" перед законом – влітку 2019 року Національне Антикорупційної Бюро України (НАБУ) відкрило щодо Філатова кримінальне провадження. Меру інкримінують порушення статті 366-1 Кримінального кодексу "Декларування недостовірної інформації". Як з'ясувало Національне агентство з протидії корупції (НАПК) в деклараціях про активи за 2016-2017 роки мер не вказав інформацію про земельну ділянку, мотоцикл, судно і орендовану земельну ділянку, а також про будинок дружини і вказав недостовірну інформацію про джерело і розмір свого доходу і дружини. Сукупно за 2 роки порушень набралося на 1 млн грн.

Втім, даним порушенням важко здивувати вітчизняних чиновників, але визнання винним у цій статті градоначальника може позбавити його посади мера і перешкодити спробі переобратися на місцевих виборах.

Втім, поки Борис Філатов продовжує виконувати звичні публічно-представницькі функції, скандалити з депутатами міськради і користувачами соцмереж, а також рекламувати всіма способами себе коханого. На рекламу своєї діяльності ЗМІ, до речі, мерія Дніпра з початку 2018 року до осені 2019 року примудрилася витратити 55 млн грн.

Однак подібні потужні піар-зусилля явно не надто допомагають Борису Філатову, над яким з перемогою Володимира Зеленського на президентських виборах і посиленням позицій олігарха Ігоря Коломойського, явно згустилися хмари.

Корупція в Дніпрі: скандальний міст

Перший випуск свого відеоблогу "Запитай Філатова" влітку 2019 року дніпровський градоначальник присвятив викриттю колишнього члена своєї команди і завершив побажанням, щоб сім'я колишнього секретаря міськради В'ячеслава Мішалова, перш за все батько, бізнесмен Дмитро Мішалов, опинилися за ґратами. Колишня друга людина у міськраді Мішалов-молодший не залишився в боргу, запропонувавши не випускати мера Дніпра з України, щоб той не втік.

Конфлікт удостоївся освітлення на телеканалі "1+1", який пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським, з якими, в свою чергу, дніпровський градоначальник посварився ще за часів президента Петра Порошенка. Причиною тому – одіозність фігури колишнього секретаря Дніпровського міськради В'ячеслава Мішалова, який залишив посаду в 2017 році, але все вже вважається "головним корупціонером" Дніпра.

"Спусковим гачком" для конфлікту мера і екс-секретаря міськради став новий міст у місті, тривалий ремонт якого з 2017 року "прославив" Дніпро в цілому ряді сфер, в тому числі і кримінальній. Так, у липні у ході свого візиту в місто президент Володимир Зеленський посперечався з Борисом Філатовим про те, що якщо тривалий ремонт не завершать до Дня міста, 14 вересня, то градоначальник повинен піти у відставку.

Стимул спрацював і міст відкрили вчасно, щоправда, роботи на ньому ще не були закінчені, але головні проблеми з мостом залишилися, цього разу кримінальні. До 2019 року навколо його ремонту виріс вже цілий розсип кримінальних проваджень про розкрадання бюджетних коштів.

Вже у лютому 2018 року Дніпропетровська обласна прокуратура повідомила директорів компаній генпідрядника і субпідрядника ремонту Нового мосту в Дніпрі про підозру у крадіжці бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Мова йшла про аванс у 73 млн грн., з яких за формою були закриті тільки 70 млн, а також будівельники "заощадили" на якості. Разом порядку 10 млн грн. були виведені через підставні фірми. В цілому ж ремонт мосту обійшовся в 250 млн грн., хоча початковий кошторис обмежувався 177 млн грн.


Пікантності ситуації надавав той факт, що переможцем тендеру на ремонт мосту, який відбувся ще в листопаді 2016 року, було ТОВ "Завод Майстер-Профі". Вже тоді ЗМІ звернули увагу на те, що компанія входила в орбіту впливу Дмитра Мішалова – батька секретаря міськради, власника групи компаній "Майстер буд" і великого будівельного магната Дніпра. Однак чомусь владу Дніпра це не збентежило, що дозволило фірмі отримати в 2016-2018 року з бюджету близько 229 млн грн.

Корупція в Дніпрі: улюблений син для батька

Втім, насправді ремонт Нового мосту хоча і найскандальніший, але далеко не єдиний тендер "виграний" Мішаловим-старшим. Приміром, ще в 2016 році, з березня по листопад ЗМІ нарахували 466 млн грн. бюджетних коштів за допомогою тендерів перетекших в структури Мішалова-старшого, якщо ж рахувати з 2015 року, то набиралася сума понад 1 млрд грн.

Серед великих перемог структур Дмитра Мішалова на тендерах можна виділити капремонт Набережної Перемоги за 56,11 млн грн., поточний ремонт доріг на 150 млн грн. і 40 млн грн. за проведення Інтернету у школи міста та розробку системи підвищення прозорості міської влади перед городянами.

Однак апетити і протекція секретарем міськради бізнес-інтересів батька стали занадто вже відвертими і навесні 2017 року депутати навіть голосували за відставку Мішалова-молодшого з його посту, правда, невдало. Однак той факт, що колеги В'ячеслава Мішалова по партії "Самопоміч" стали вибачатися перед жителями Дніпра за його поведінку і закликати піти у відставку говорили, що його дні на посаді полічені.

Тим не менш, у своєму кріслі В'ячеславу Мішалову вдалося просидіти до жовтня 2017 року, коли вже прості жителі Дніпра почали збирати голоси за його відставку. Зрештою Мішалов-молодший пішов у відставку 23 жовтня 2017 року, щоправда його корупційний шлейф в Дніпрі помітний досі.

Вже до листопада НАБУ відкрило кримінальне провадження по використанню 69 млн грн. з бюджету на держзакупівлі, в тому числі у структур Мішалова, але це їм явно не нашкодило. Більш того, як не дивно, але структури Дмитра Мішалова в 2018 році отримали новий тендер на ремонт доріг Дніпра на 200 млн грн. Правда цього разу все було складніше – переможець тендеру фірма "Тракція Інфра" виявилася дочірньою компанією "Тракція Україна", 49,9% якої належить фірмі "Келіо", зареєстрованої за однією адресою з однієї з фірм Мішалова-старшого ТОВ "Мезон".

Корупція в Дніпрі: не секретарем єдиним

Хоча імена обох Мішалових для багатьох і стали синонімом "дніпровської" корупції, але їх вплив значно скоротився, так і Дніпро занадто велике місто щоб "їсти" його поодинці.

Іншою корупційною "акулою" Дніпра, у всякому випадку за скандальністю, останніх місяців, став заступник міського голови Михайло Лисенко. У жовтні Дніпропетровська обласна прокуратура повідомила про вручення підозри трьом чиновникам мерії, в тому числі заммеру – підозри в розтраті понад 16,8 млн грн.. бюджетних коштів на паспортизації вулиць в 2018 році. Останню повинна була проводити якась фіктивна фірма, засновники якої живуть в Туреччині і тимчасово непідконтрольній частині Донецької області. Ніяких робіт фірма звичайно ж не виконала.

Цікаво, що на момент оголошення підозри на 16 млн грн. Михайло Лисенко вже був у розшуку у справі про розкрадання 29,5 млн грн. на ремонті все того ж Нового мосту. Як кажуть "наш шибеник скрізь поспів", що було нескладно враховуючи, що Лисенко був також директором департаменту благоустрою та інфраструктури міськради і курирував усі великі проекти з благоустрою.

26 жовтня Михайло Лисенко був затриманий у Харкові прикордонниками, правда відразу ж за нього було внесено заставу в 600 тис. грн. і, що дивно, продовжує працювати на своїй посаді в мерії. Останнє, правда, не здається таким вже дивним, якщо врахувати, що в самому Дніпрі чиновника називають "людиною" Геннадія Корбана, який перебуває в хороших відносинах з мером.


На думку місцевих ЗМІ на міському бюджеті Дніпра заробляють не тільки від "Самопомочі" і мерії, але і "Солідарність" Петра Порошенка. Так, депутат міськради Максим Кучугура, будучи співвласником низки фірм отримав десятки мільйонів гривень на реалізацію "Стратегії розвитку Дніпра на 2017-2021 роки". Вартість програми, прийнятої в 2016 році становила тоді 300 млн грн., але з урахуванням інфляції і різних "додаткових угод", її реалізація безсумнівно обійдеться набагато дорожче.

Корупція в Дніпрі: брати Дубинські, Геннадій Корбан та інші

До 2019 році "корупційна вертикаль" Дніпра набула іншого вигляду, відмінного від часів В'ячеслава Мішалова: якщо раніше син-чиновник допомагав вигравати тендери батьку-бізнесмену, то тепер фаворитами міської влади стали бізнесмени з Кам'янського (ранішк Дніпродзержинськ) Володимир і Леонід Дубинські формально не пов'язані з владою.

Почали бізнес ще в 90-х на ниві ЗМІ, в 2000-х брати переорієнтувалися на сферу ЖКГ спочатку в рідному Кам'янському, а з 2014 року прийшли в Дніпро. Спочатку їх інтереси були зосереджені в області та основні виграні тендери проводилися під егідою ОДА, але поступово позиції братів зміцніли, що стало особливо помітно після відставки з посади секретаря міськради В'ячеслава Мішалова.

За підрахунками журналістів в орбіті впливу братів знаходяться близько 20 фірм так або інакше зайнятих в ЖКГ – вони виконують роботи за замовленням мерії, надають послуги жителям міста, вивозять сміття прибирають автодороги. Сукупний обсяг тендерів, виграних братами за рахунок міського бюджету, за версією журналістів, з 2014 по 2019 роки перевищив 1,5 млрд грн. Серед найбільших з них – березневий тендер 2019 року на прибирання автодоріг на суму понад 400 млн грн. для ТОВ "Екологія-Д" і ТОВ "Інкомеко".

ТОВ "Екологія-Д", до речі, також є одним з перевізників сміття в Дніпрі, ринок по прибиранню якого оцінюється приблизно в 400 млн грн. на рік і також фактично монополізований братами Дубинськими за допомогою фірм "Екологія-Д", "Екосфера Дніпро" і "АТЦ04092017".

Однак в цілому ситуація в мільйонному Дніпрі сьогодні вкрай заплутана і хоча брати Дубинські все частіше миготять як монополісти на ринку ЖКГ в місті, незрозуміла ступінь їх самостійності.

У досягнення таких "успіхів по освоєнню міського бюджету для ЖКГ не обійтися без могутньої підтримки представників міської влади і краще всього на цю роль підходить заступник мера-директора департаменту благоустрою та інфраструктури міськради Михайло Лисенко. Однак останній вважається в місті людиною Геннадія Корбана, так і мер Борис Філатов навряд чи дозволить своєму партнерові по "Привату" або братам з провінційного Каменська "захоплювати" Дніпро без свого дозволу.

Ще більше заплутаності додав січневий тендер на ремонт автодоріг в Дніпрі на суму понад 600 млн грн. Перемогу в тендері здобула фірма-новачок ТОВ "СВФ "Елітпроект". Журналісти виявили її зв'язок з ТОВ "Тракція Інфра" у якій переможець масштабного конкурсу орендував техніку, так як не має власної. Здавалося б, цього факту – відсутність своєї техніки, повинно було вистачити, щоб геть перекрити шанси фірми на перемогу, але цього не сталося. "Виною" тому як раз ТОВ "Тракція Інфра", яку пов'язують з Геннадієм Корбаном і виграла за 2 року тендери на ремонт доріг у місті на понад 1 млрд грн. Як вже писали, також цю компанію пов'язують з Мішаловим-старшим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!