Режим крутого піке: що карантин вже зробив з Україною і чим загрожує його продовження

Як і очікувалося, Україна не готова до жорсткого і тривалого карантинному режиму. Дуже скоро країна ризикує зіткнутися з новою реальністю, наповненою хаосом і тотальною бідністю. Як ми до цього прийшли і, головне, які заходи вже зараз потрібно вжити задля порятунку країни – в нашому матеріалі

На цьому тижні уряд України, швидше за все, продовжить карантин. Між тим, рівень безробіття в країні – все вище, а виразної стратегії подолання кризових явищ з боку влади, як не було, так і немає. Портал "Коментарі" за допомогою експертів розбирався, чому так відбувається, а також – що може зробити влада, щоб впоратися з ситуацією, не давши країні ухнути в безодню анархії.

Карантинна історія України: чому ми до цього прийшли

Карантин через поширення коронавіруса Сovid-19 в Україні запровадили з 12 березня. Пізніше його продовжили до 24 квітня. Але повне зняття карантинних заходів на цьому тижні навряд чи можливе. Особливо після того, як на Великдень були зафіксовані порушення карантинних обмежень: надмірне скупчення людей і відсутність індивідуальних засобів захисту. І хоч їх було небагато (поліція заявила про порушення в 19 культових спорудах з понад 13,5 тисяч, де проходили богослужіння), а вірян прийшло в храми в рази менше, ніж роком раніше (130 тисяч порівняно з 7,5 мільйонами в 2019-му), спалах захворювань цілком можливий.

Після аналогічних порушень у Вербну неділю, 12 квітня, збільшення кількості заражених коронавірусом було зафіксовано через 4-5 днів. Чогось подібного можна очікувати і зараз. Особливо це стосується Тернопільської області, де парафіяни і церковники проігнорували карантинні заходи в Почаївській лаврі, і підконтрольної частини Донецької області, де аналогічні порушення було зафіксовано в Свято-Успенській Святогорській лаврі.

Відповідний пост опублікувала у Facebook прес-секретар президента України Юлія Мендель, визнавши, що "подекуди ситуація виходила з-під контролю".

заразилися ще 467 осіб, і станом на 9:00 ранку 22 квітня кількість інфікованих становить 6592 українця. За інформацією МОЗ, через ускладнення, викликані COVID-19, померло 174 пацієнта. У той же час вилікувались 467 осіб.