Головна Статті Політика Скандали.Політика Головний збирач акцизів Роман Гнатюк: в яких скандалах замішаний чиновник
commentss НОВИНИ Всі новини

Головний збирач акцизів Роман Гнатюк: в яких скандалах замішаний чиновник

Голова Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПС Роман Гнатюк не встиг зайняти свою посаду, як до нього з'явилося чимало запитань

25 лютого 2020, 18:07 comments7691
Поділіться публікацією:
Головний збирач акцизів Роман Гнатюк: в яких скандалах замішаний чиновник



Оновлена Державна податкова служба України (ДПС) функціонує менше 6 місяців, але вона вже встигла опинитися в епіцентрі скандалу. Мова йде про керівника Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПС Романа Гнатюка.

Роман Гнатюк: непомітна, але скандальна кар'єра

До призначення головою Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПС Роман Гнатюк обіймав посаду керівника відділу в Офісі великих платників податків у ДФС. При цьому особливої уваги до своєї особи з боку громадськості він не привертав.

У серпні 2019 року він взяв участь у конкурсі на посаду завідувача сектору забезпечення діяльності заступника міністра фінансів, про що свідчить подана їм електронна декларація про доходи у якості кандидата на посаду. А вже у жовтні Гнатюк звільнився з ДФС, подав електронну декларацію перед звільненням як того вимагає закон і приступив до своїх нових посадових обов'язків у Мінфіні. Але, як з'ясувалося, ненадовго.

11 грудня ЗМІ повідомили про призначення Романа Гнатюка на посаду директора Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПС. При цьому, з'явилися підозри, що посаду він отримав без конкурсу, на що вказує відсутність декларації про доходи кандидата на нову посаду.

Згідно із Законом України "Про державну службу" призначення на посаду без конкурсу може здійснюватися при переведенні чиновника на вакантну рівнозначну або нижчу посаду в тому ж або іншому держоргані – за рішенням керівника держслужби або суб'єкта призначення. Однак у випадку з Романом Гнатюком мова йде про явне підвищення з начальника відділу у Мінфіні зі штатом у 3 людини, до начальника Департаменту з 4 відділів зі штатом понад 30 співробітників.

На думку юристів за даним фактом у Державній податковій службі України повинно бути проведено внутрішнє розслідування. Правда, за словами юриста Дениса Ципіна, навіть якщо перевірка покаже, що це призначення не відповідає вимогам закону, це не буде автоматично означати, що Гнатюк повинен бути звільнений з посади. Все може обійтися притягненням до дисциплінарної відповідальності голови ДПС Сергія Верланова, підписала наказ про призначення Романа Гнатюка.

Життя не за коштами або звідки мільйон на квартиру

Інтерес ЗМІ до Роману Гнатюку виявився підігрітий не тільки сумнівним кадровим призначенням, але і куди більш дивним стрибком матеріального добробуту останнього.

Починаючи з 2015 року – першого звітного періоду про доходи та майно –матеріальне становище Романа Гнатюка та його дружини Олени, було досить скромним:

- дві кімнати загальною площею 37,1 кв. м;
- квартира площею 62,4 кв. м;
- сіносховища в 436 кв. м;
- дві земельні ділянки загальною площею трохи більше 21 тис. кв. м.

Доходи родини Гнатюков також не особливо вражають, тим більше, що з 2016 року Олена Гнатюк не працює і судячи по доходам у вигляді соціальної допомоги, відображаються в електронній декларації, ймовірно, знаходиться в декретній відпустці по догляду за дитиною:

- 2015 рік – сукупний дохід родини Гнатюков склав 101 740 грн., з яких Роман Гнатюк заробив у вигляді зарплати 74 443 грн.;
-
2016 рік – сукупний дохід 123 962 грн., у тому числі зарплата – 113 685 грн.;
-
2017 рік – сукупний дохід в 190 056 грн., з них зарплата – 179 736 грн.;
-
2018 рік – загальний дохід в 210 054 грн., з них зарплата – 214 754 грн.;
З 1 січня по 31 жовтня 2019 року – 254 228 грн., все – зарплата Романа Гнатюка.

Саме остання декларація, подана Романом Гнатюком перед переходом на роботу в Мінфін і привернула увагу ЗМІ, оскільки в ній чиновник повідомив про покупку в Києві квартири площею 63,4 квадратних метра, у якій тимчасово проживав його батько Іван Гнатюк.

В очі кидається різка різниця між доходами сімейства Гнатюков, за 2015-2019 рр.., що становить 880 040 грн., без урахування повсякденних витрат, і квартири в столиці.

За даними інформаційно-аналітичного порталу lun.ua мінімальна вартість квадратного метра в столичних новобудовах починається з 16 тис. грн., тобто вартість квартири в новобудові аналогічної за площею придбаної сім'єю Гнатюков, складе від 1 млн грн., що перевищує їх сукупний дохід за останні 5 років.

ЗМІ повідомили, що ця арифметика викликала інтерес і у Національного агентства з протидії корупції, хоча цей інтерес може бути знівельовано можливим покровителем Гнатюка – алкогольних бароном Євгеном Черняком.

Роман Гнатюк, Євген Черняк, "смотрящий Онисим" і спиртова мафія

Лютий став дуже інформативним місяцем не тільки для скромного досі фіскала Романа Гнатюка, але й ще для ряду публічних і не дуже, персон, яких звинувачують у приналежності до криміналу.

Так, прізвище керівника Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Державної податкової служби України Романа Гнатюка спливла в публічному просторі 7 лютого, практично одночасно з ще двома подіями.

16 лютого одіозний запорізький підприємець, один з горілчаних королів" України, власник концерну Global Spirits та ТМ "Хортиця" Євген Черняк повідомив, про затримання в Києві іншого одіозного персонажа, "наглядача" за Запоріжжям часів Віктора Януковича Євгена Анісімова (він же "Онисим").

Історія непростих взаємин обох триває близько 10 років і бізнесмен звинувачує авторитету в тому, що свого часу той намагався "віджати" його бізнес, заводячи на нього кримінальні справи, здійснюючи напади і використовуючи інший арсенал незаконних засобів. Вже на наступний день Євген Анісімов-Онисим був арештований судом на 2 місяці без права застави.

Однак, арсенал засобів, який використовується екс-"смотрящим" в Запоріжжі, був досить широкий і включав та інформаційний тиск, про що згадував і сам Черняк. У зв'язку з цим цікаво поява 17 лютого інформації про "реванш спиртової мафії", яку за даними журналістів очолював Євген Черняк, чий співробітник Ігор Стрілець, який працював керівником юридичного департаменту та служби економічної безпеки Global Spirits, нібито здійснює "тіньове" керівництво ДП "Укрспирт". При цьому гендиректор держпідприємства Сергій Блескун, який зайняв свій пост в листопаді 2019 року, також нібито є "людиною Черняка".

Серед низки чиновників нібито сприяли Євгена Черняка брати під контроль спиртову галузь був названий і Роман Гнатюк, який разом зі своїм колишнім шефом – керівником Офісу великих платників податків ГФС України Євгеном Бамбизовым – нібито допомагав Черняку в ліквідації Торгового дому "Мегаполіс" і "Імідж Холдинг" зі списанням боргів на суму понад 1,3 млрд грн., у тому числі 600 млн грн. – державного бюджету України.

Саме Євген Черняк, як резюмували в ЗМІ, і стояв за стрімким і незаконним кар'єрним зростанням Романа Гнатюка, як і за стрибком матеріального добробуту у вигляді квартири в столиці. Втім, незабаром стаття була видалена з сайту-першоджерела, а її місце зайняла інформація про затримання Євгена Анісімова.

Таким чином, можна припустити, що за останніми подіями, пов'язаними з публічним інтересом до дивацтв в кар'єрі і зростання добробуту податківця Романа Гнатюка, варто застарілий конфлікт двох запорожців – Анісімова та Черняка.

Що стосується самого Романа Гнатюка, то дивацтва в кар'єрі нового директора Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПС України, дозволяють припускати про наявність достатньо впливового покровителя, що стоїть за його спиною. Зрозуміло, прямих доказів надано не було, але з урахуванням специфіки бізнесу Євгена Черняка навряд чи б він мав щось проти "своєї" людини в такому "профільному" для нього департаменті ДПС, як у справах контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!