Головна Статті Політика Скандали.Політика «Сірий кардинал» Дніпра Геннадій Гуфман: "політична гречка" і мільйони із нізвідки
commentss НОВИНИ Всі новини

«Сірий кардинал» Дніпра Геннадій Гуфман: "політична гречка" і мільйони із нізвідки

Інтерес журналістів до персони Геннадія Гуфмана, що виник на ґрунті угод з нерухомістю в 2015-2016 роках, переріс в іншу площину: про депутата заговорили як про потужного політичного гравця у масштабах міста

27 лютого 2020, 15:00 comments37350
Поділіться публікацією:








«Сірий кардинал» Дніпра Геннадій Гуфман: "політична гречка" і мільйони із нізвідки

Колишній робітник, екс-депутат міськради, підозрюваний у розкраданні комунальної власності на мільярд гривень, кандидат у народні депутати України, "сірий кардинал" Дніпра – це все про 49-річного Геннадія Гуфмана. Ось вже більше року одіозний бізнесмен займається суспільно-політичною діяльністю, однак його перший "похід" у Київ у новий склад Верховної Ради обернувся для нього "політичним комом". Втім, наш герой був дуже близький до успіху...

Від простого робітника до тіньового мільярдера

До 1994 року Геннадій Гуфман був нічим не примітним рядовим робітником на підприємствах Дніпропетровська, поки не став економістом, а потім — начальником постачання і збуту на заводі "Металобуд". Ще 10 років знадобилося молодій людині, щоб стати комерційним директором дочірнього підприємства з іноземними інвестиціями "Техінвест". А ще 5 років тому Гуфман стає депутатом Дніпропетровської міськради та директором КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю".

Тоді ж почався "зоряний час" Геннадій Гуфмана: у його віданні виявилося найдорожче у будь-якому місті – комунальна власність. Причому, цей контроль закріплювався ще й тим, що Гуфман був головою постійної депутатської комісії з питань комунальної власності. Що ж, депутат, в одному з інтерв'ю зізнався, що пішов у політику на запрошення одного з "Партії регіонів" за депутатською недоторканністю, безумовно зробив мудрий вибір, нехай останню для місцевих рад і скасували того ж року.

У 2011 році Геннадій Гуфман пішов з посади директора КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю", залишившись головою комісії, але пишався цим періодом життя, заявляючи про "повернення у власність міста КП сотень об'єктів нерухомості" і десятках мільйонів гривень, отриманих міським бюджетом від її оренди. Однак у 2013 році спалахнув скандал, пов'язаний з рішенням, прийнятим Господарським судом Дніпропетровської області. Суддя передав 96 об'єктів нерухомості в центрі міста якомусь ТОВ "Соляріс".

Журналісти з'ясували, що сотні об'єктів нерухомості міста "спливли" в руки фізичних і юридичних осіб шляхом нарощування "лівих боргів" перед підставними фірмами, які потім їх продавали іншим фірмам, подібним "Солярісом". Остання ж продавала отриману "мирним шляхом" з боржниками нерухомість за ринковою ціною, а угоди оформляла нотаріус Яна Гуфман – законна дружина і мати чотирьох дітей самого Геннадія Гуфмана.

Підсумок – посаду голови постійної депутатської комісії з питань комунальної власності Геннадій Гуфман втратив, отримавши славу людини, як мінімум, допомагає позбавити Дніпро нерухомості вартістю близько мільярда гривень. Однак особливого інтересу з боку правоохоронців це не викликало.

"Опозиційний блок" на трьох

Інтерес журналістів до персони Геннадія Гуфмана, що виник на ґрунті угод з нерухомістю в 2015-2016 роках, переріс в іншу площину: про депутата заговорили як про потужного політичного гравця в масштабах міста.

За версією журналістів, покровителем скромного депутата міськради був екс-нардеп, екс-губернатор, екс-віце-прем'єр-міністр України і куратор Дніпропетровщини по лінії "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул. У всякому разі, коли навесні 2015 року між останнім та екс-заступником голови Дніпропетровської ОДА Геннадієм Корбаном спалахнув конфлікт, його активним учасником виявився Гуфман, який пішов проти тезки. Тоді ж він прославився на всю країну, відмовившись пускати журналіста "Громадського контролю" на засідання депутатської комісії (втім, це йому навіть допомогло вийти на національний рівень), конфлікт з Корбаном припинився після арешту останнього восени того ж року.

Взимку 2016-го тодішній заступник мера Дніпра Бориса Філатова — Світлана Єпіфанцева, виходець з ПР, а потім "Опозиційного блоку" — заявила, що міську організацію партії поділили між собою Олександр Вілкул, екс-секретар міськради Максим Романенко і Геннадій Гуфман. Тим самим останній, власне, і отримав славу "сірого кардинала" Дніпра і якийсь час активно її підтримував, як "третейський суддя" між мерією, бізнесом, силовиками та людьми.

Згодом Гуфман "перекваліфікувався" у громадського діяча, ставши співзасновником громадських організацій "Народне партнерство" та "Стіна", і головою Асоціації житлових підприємств Дніпра. Проте в 2018 році Геннадій Гуфман все ж повернувся в політику, очоливши Дніпровську міську організацію партії "За життя".

Тоді ж електронні сторінки багатьох дніпровських сайтів буквально заполонили новини про партію "За життя" та Геннадія Гуфмана, в яких розповідається про організацію останнім "Дворових Олімпійських ігор" — проекту для дітей від 6 до 16 років. Також голова міської організації "За життя" зустрічається з жителями, проводить конкурси для дітей, критикує владу за стан дворів і вулиць.

У місті заговорили про плани Гуфмана на парламентські вибори 2019 року, і, як виявилося, були праві.

"Політична гречка" не допомогла: тільки "срібло"

Після нового указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради 21 травня, почалася виборча кампанія з позачергових виборів у парламент, в яких найактивнішу участь як кандидат від партії "Опозиційна платформа – За життя" прийняв Геннадій Гуфман.

Незважаючи на короткий термін кампанії, Геннадій Гуфман встиг відзначитись як найбільш помітний діяч на ниві "засіву" свого виборчого округу "політичною гречкою".

"Ресурси залучені надзвичайно великі: у рамках масштабних соціальних проектів Гуфман прокладає плиткою прибудинкові території, роздає для висадки квіти і дерева, організовує свята, конкурси, ремонт дороги, запускає соціальний маршрут", — писали тоді ЗМІ Дніпра. Особливо останні відзначали той факт, що види на округ Гуфман мав давно, приміром, "чаював" у березні з жителями селища Авіаторский, обіцяючи їм соціальний автобус і новий сквер. Як нескладно здогадатися, територія селища входить до складу виборчого округу №26, на якому влітку Гуфман балотувався до Верховної Ради.

Щоправда, зі своєю рекламою кандидат явно "зловживав", коли на зустрічі з собою кликав виборців по СМС, тобто мав відомості про їх особисті дані, що подобалося далеко не всім жителям округу №26.

Як би не було, перший похід у столицю для Геннадія Гуфмана обернувся "політичною грудкою". У результаті виборів 21 липня він набрав 20 184 голосів виборців або 31,03%, що дозволило йому посісти друге місце після представника партії "Слуга народу" Кирила Нестеренко.

Людина заможна, але витоки багатства – загадка

Така активність у використанні "політичної гречки" на виборах викликає резонне питання – а за рахунок чого депутат міськради так активно розробляв виборчий округ на парламентських виборах?

Тут слід зазначити, що Геннадій Гуфман взагалі далеко не бідна людина. Більш того, в що складаються дніпропетровськими ЗМІ рейтингах найбагатших депутатів міськради Геннадію Гуфману традиційно належать лідерські місця, що додає йому популярності і інтересу ЗМІ. Втім, сам політик не любить торкатися цієї теми і на питання журналістів воліє, що називається, "з'їжджати з теми", говорячи про себе скоріше, як про відбулися в житті людину, а не про заможного.

Потрібно сказати, що нелюбов екс-депутата до грошового питання зрозуміла, адже при звітах Геннадія Гуфмана про мільйонні доходи щорічно не цілком зрозуміло, за рахунок чого власне його бізнес досягає таких успіхів. Та й доходи нашого героя вже дуже нерівномірно виглядають по роках:

- у 2011 році Геннадій Гуфман, працюючи директором КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міськради та директором ДП "IP інвест груп", заробив 1 632 377 гривень;

- у 2013 році сума доходу депутата склала 127 387 грн, у тому числі зарплата — 17 787 грн;

- за підсумками 2014 року, Геннадій Гуфман заробив 7 219 790 грн, з яких левова частка — 7 103 538 грн — отримано від відчуження нерухомого та рухомого майна, і ще 438 360 грн заробили члени його родини. В якості місця роботи значився посаду директора приватного підприємства "IP-Інвест-Груп".

2015-2017 роки залишилися "білими плямами" в історії становлення добробуту Геннадія Гуфмана, оскільки в цей момент він не був депутатом міськради і не підпадав під вимоги електронного декларування активів і доходів.

Декларацію про свій добробут Геннадій Гуфман подав як кандидат у народні депутати України, тим самим відзвітувавши про доходи і активи за 2018 рік.

Згідно декларації у 2018 році, "сірий кардинал" Дніпра заробив 8 404 005 гривень, що лише трохи більше 2013 року із зовсім іншим курсом долара. При цьому, що цікаво, на частку доходів припадають два кредиту, взятих у "Приватбанку" і "Універсал банку", на загальну суму понад 2,4 млн грн. Ще 517 889 гривень заробила дружина Яна Гуфман.

З нерухомості за Геннадієм Гуфманом значиться житловий будинок площею 741,8 квадратних метра, придбаний в 2017 році за 787 280 гривень, та земельна ділянка у 949 квадратних метрів вартістю 121 900 гривень. Дружині Яні Гуфман належить квартира площею 52,4 квадратних метра.

З транспортних засобів Гуфману належить два легкових автомобіля престижної марки моделей LEXUS GX 470 і LX 570. Останній, до речі, коштував тоді ще депутата міськради в 1 719 960 гривень. Дружина Яна Гуфман в 2017 році пересіла з "Мазди" на 5-річний "Фольксваген Пасат".

Також в якості цінного майна Геннадій Леонідович задекларував чоловічі годинники престижних і дорогих марок Breguet, ULYSSE NARDIN, ROLEX DAYTONA і Zenith, за своєю ціною перевищують суму 137 300 гривень (100 прожиткових мінімумів працездатних осіб на 1 січня 2018 року), необхідну для включення в декларацію.

Що ж стосується корпоративних прав, то Геннадію Гуфману належить частка в 10 фірмах:

- ПП "ІР-ІНВЕСТ-ГРУП" (100% на 1,5 млн грн.);

- ТОВ "Нікопольський кранобудівний завод" (61% на 305 000 грн.);

- ТОВ "Попаснянський склозавод" (90% на 10 620 грн.);

- ПП "Інвестиційно-промислова компанія "IP – ГРУП" (100% на 1,5 млн грн.);

- ПП "Абетина" (70% на 700 гривень);

- ТОВ "Інтер-сервіс плюс" (75% на суму 750 грн.);

- ТОВ "Простір нерухомості" (100% на 10 000 грн.);

- ТОВ "Нікопольський РСВ-7" (5% на 9000 гривень), втім, решта 95% Гуфман контролює через ТОВ "Техінвест" належить ПП "ІР-ІНВЕСТ-ГРУП";

- ТОВ "Строй комплект Дніпро" (100% на суму 1600 гривень);

- ТОВ "Нікопольський ливарно-механічний завод" (49,7% на 4,985 млн грн.).

Крім цього, Геннадій Гуфман відзвітував про те, що є кінцевим бенефіціаром ще 7 юридичних осіб.

Дружина Геннадія, Яна Гуфман, куди скромніше: їй належать 100% ПП "Юридична компанія "Юр-сервіс груп" і 25% ТОВ "Днепротранс-7".

Дивацтва декларації сірого кардинала: кредит ні на що і 40 мільйонів гривень з нізвідки

Звіт тепер вже колишнього кандидата в народні депутати формально досить великий, але залишає масу питань. Так, перше з них стосується кредитів, узятих ним у 2018 році на суму 2,4 млн грн.

Це здається дивним, адже, по-перше, судячи з декларації Гуфмана, він не здійснював того року ніяких великих покупок на які б знадобився такий кредит. А по-друге, навіщо кредит в 2 мільйони гривень людині, яка у вигляді готівки зберігає 500 тисяч доларів США?

Як правило, подібні кредити беруться для "легалізації" якихось доходів, одержаних іншим шляхом, що говорять про не цілком законні способи заробітку. І тут виникає наступна особливість: звідки "сірий кардинал" Дніпра черпає свої гроші, адже крім 500 тисяч доларів готівкою, в декларації вказується 1 мільйон доларів США, які він дав у борг третім особам. Це другий найбільш популярний спосіб легалізації українськими можновладцями власних тіньових доходів.

На тлі мільйона доларів, розданих Гуфманом в борг, віддані їм в борг 4 225 716 гривень якось губляться. А вже про дрібниці у вигляді 111 540 гривень, 2594 долари і 160 євро, розміщених на банківських депозитах, і говорити нічого.

Правда в результаті виникає питання: звідки власне у екс-депутата Дніпропетровської міськради взялися тільки грошові кошти на 1,5 млн дол і 4,2 млн грн, що еквівалентно, як мінімум, 40 мільйонів гривень?

Зрозуміло, можна сказати, що з бізнесу, але те чим займаються майже два десятки бізнес-структур Гуфмана, оточує ореол таємничості – вони не числяться серед переможців держтендерів, настільки улюблених багатьма нечесними політиками, про них можна прочитати в новинах. На чому заробляє "сірий кардинал" Гуфман – незрозуміло, але абсолютно очевидно, що заробити їх легально, виходячи з даних своїх колишніх опублікованих декларацій, депутат просто не міг.

Так, згідно з даними декларацій Гуфмана за 2011, 2013 і 2014 роки, його сукупний дохід склав 8 979 554 гривні і ще 438 360 гривень внесла в сімейну скарбничку у 2014 році його дружина Яна.

Зрозуміло, це далеко не всі легальні доходи "сірого кардинала" Дніпра, адже за 2015-2017 роки його декларації в публічному доступі відсутні. Але подивимося, як Геннадій Гуфман витрачає свої кошти:

- у 2011 році при загальному доході в 1 632 377 гривень 3 080 236 гривень внесено до статутних фондів підприємств і ще 26 424 грн — на рахунок в банку;

- у 2014 році із загального доходу в 127 387 грн. тоді ще депутат примудрився покласти на банківський депозит майже всю суму, зароблену за рік — 119.625 грн.

І все це, не кажучи про чотирьох чоловічих годиниках вартістю понад 100 тисяч гривень кожен, майже 1,8 млн грн. витрачені в 2017 році на покупку LEXUS LX 570, словом, Геннадій Гуфман явно звик жити на широку ногу.

Правда, все це не дає відповіді на питання — звідки така різниця в доходах і фінансових активах нашого героя. Правда, цікава цифра в 46 049 гривень — саме стільки Гуфман заробив в 2018 році, як директор ПП "ІР-ІНВЕСТ-ГРУП", тобто, судячи по цифрі, він отримував мінімально дозволену українським законодавством заробітну плату, що у вітчизняних реаліях зазвичай говорить про бажання ухилитися від податків. Втім, для національного бізнесу це навіть не порок.

Заробіток на стороні – на батьківщині президента

Можливою підказкою, дає відповідь на запитання про доходи Геннадія Гуфмана, може стати список його довірених осіб на парламентських виборах 21 липня 2019 року. Сайт ЦВК говорить про трьох довірених осіб:

  • Олександра Багацком – відомому міському спортсмена, неодноразового переможця і призера національних і міжнародних змагань та чемпіонатів з кікбоксингу, який провів понад 200 боїв;

  • Миколі Чорному – директора в ряді підприємств, що належать самому Геннадію Гуфману або його партнеру Євгену Лифшицу, зареєстрованому також як приватному підприємцю; https://youcontrol.com.ua/contractor/?id=15850075

  • Євгенії Кривенко – директора КП "Центр електронних платежів Криворізької міськради".

Найбільш цікава саме остання прізвище. Євген Кривенко в свій час працював в Дніпрі начальником департаменту транспорту міськради, і його ім'я встиг "засвітитися" в низці скандалів. Так, всупереч законодавству, чиновник був засновником ПП "Юридична фірма "Супрема-лекс", покинувши бізнес у вересні 2016 року. Це стало результатом іншого скандалу.

Так, місцеві ЗМІ повідомляли про схему додаткового "заробітку" на міських автоперевозчиках Євгена Кривенка та його рідного брата Івана. При цьому брат-чиновник вимагав від підприємців обладнати транспорт системою GPS, що обходилося в 200 гривень, що сплачуються за договором послуги GPS-трекінгу з ТОВ "Міський диспетчерський центр", а потім ще й вимагав укладення подібного договору з певним ФОП Панасенко В. Ю".

Брат Євгена Кривенко, Іван, був одним з керівників ТОВ "Міський диспетчерський центр", засновником ТОВ "Робософт" та ПП "Кіт-сервіс", пізніше зареєстрованому на матір Ніну Кривенко. Як писали журналісти, "Робософт" був творцем системи Navis 2, яку використовує МДЦ для диспетчеризації, а "Кіт-сервіс" був споконвічним засновником ТОВ "Міський диспетчерський центр".

Також журналісти писали про зв'язку ТОВ "Міський диспетчерський центр" з тодішнім секретарем міськради Дніпра В'ячеслава Мишалове, що заслужив "славу" головного міського корупціонера.

Незабаром після відходу Мішалова з посади другої людини в місті, з держслужби в Дніпрі зник і Євген Кривенко, але зник, щоб потім "спливти" на держслужбі в Кривому Розі в якості директора КП "Центр електронних платежів Криворізької міськради".

Нове КП було створено 24 квітня 2019 року рішенням сесії Криворізької міськради і було призначене для вирішення безлічі завдань. Так, спершу воно повинно було стати замовником послуг електротранспорту Кривого Рогу, зайнятися збором виручки за проїзд і підрахунком кількості пільгових пасажирів, а також впровадженням автоматизованої системи обліку електронної оплати проїзду та забезпеченням безперебійної її роботи за допомогою GPS-систем.

В подальшому "Центр електронних платежів" повинен був долучитися до впровадження в Кривому Розі "Карти городянина" для пасажирів з пільгами, а також системи "Безпечне місто" – мережі відеоспостереження у громадських місцях, ситуаційного та моніторингового центрів для контролю і реагування на сформовані ситуації. Учасниками цієї програми повинні були стати 160 тисяч жителів.

На підприємство з міського бюджету було виділено 150 тисяч гривень для формування статутного фонду, і ще 1,2 млн грн. призначалися як фінансова підтримка для виплати заробітної плати.

Цікаво, що всього за півтора місяці 2020 року КП "Центр електронних платежів Криворізької міськради" вже встигло отримати на державних тендерах 1 710 878 гривень.

А головне – ніхто не зв'яже надію від партії "Опозиційна платформа – За життя" на перемогу в парламентських виборах Геннадія Гуфмана з якимись махінаціями в Кривому Розі: його фірми, як і раніше будуть "чистими" від держтендерів, а журналісти дивуватися, звідки у "сірого кардинала" гроші.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!