Головна Статті Суспільство події Пожежа в Чорнобилі: чому Україна втрачає набагато більше, ніж просто ліс
commentss НОВИНИ Всі новини

Пожежа в Чорнобилі: чому Україна втрачає набагато більше, ніж просто ліс

Пожежа в Чорнобилі досягла масштабів, при яких не говорити про неї просто неможливо. Стихійне лихо вже обговорюється на найвищому рівні і навіть якщо лісова пожежа не несе особливої радіаційної небезпеки – вона може принести багато іншої шкоди Україні

14 квітня 2020, 13:35 comments5781
Поділіться публікацією:
Пожежа в Чорнобилі: чому Україна втрачає набагато більше, ніж просто ліс

Другий тиждень у Чорнобильській зоні відчуження вирують пожежі. В останні дні, за заявами активістів, ситуація стала критичною. Владу звинувачують у приховуванні справжніх даних і недостатньому реагуванні на загрозу. Портал "Коментарі" розбирався в ситуації.

Пожежа в Чорнобиль: хроніка подій і офіційна реакція

Вперше про вогняну загрозу заговорили 4 квітня, коли в Держслужбі з Надзвичайних ситуацій (ДСНС) повідомили про верхівкову лісову пожежу на площі 20 га в районі села Володимирівка Котовського лісництва. На деякий час тема зійшла на "ні", але в кінці минулого тижня і на початку нинішнього – розгорілася з новою силою. Як і пожежі, що охоплюють все більші площі.

Станом на 7:00 14 квітня, ДСНС повідомляла про те, що в Чорнобильській зоні відчуження триває гасіння пожеж на території Корогодського, Детятківського, Паришівського і Денисовецького лісництв. Горять і ліс, і трава. У гасінні беруть участь понад 400 осіб і близько 100 одиниць техніки, включаючи літаки і вертольоти, які скинули вже більше 500 тонн води.

Поліція відрапортувала, що є затримані за підозрою в умисному і ненавмисному підпалі.

Уряд має намір виділити близько 45 млн грн з резервного фонду держбюджету для здійснення додаткових заходів, пов'язаних з пожежами в Чорнобильській зоні відчуження.

А президент Володимир Зеленський анонсував на сьогодні звіт голови ДСНС Миколи Чечоткіна про ситуацію з пожежами в Чорнобильській зоні. Глава держави запевняє, що "висновки не змусять себе чекати", а "суспільство має знати правду і бути в безпеці".

Пожежа в Чорнобилі: активісти б'ють на сполох

Про "знати правду..." – це не просто так. Свого часу радянська влада до останнього приховували правду про аварію на ЧАЕС. Зараз подібні звинувачення лунають на адресу української влади.

Голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя", народний депутат України Віктор Медведчук звертає увагу, що якщо в перші дні гасили пожежу на площі в 20 га, то зараз уже мова йде про відстань близько 100 км.

Голова "Асоціації чорнобильських туроператорів" Ярослав Ємельяненко запевняє, що вогонь вже добрався до Прип'яті. Більше того – наближається до сховищ радіоактивних відходів. За словами Ємельяненка, ситуація склалася критична.

Як запевняє експерт, місцева влада звітує, що все під контролем, тоді як вогонь стрімко захоплює нові території.

"У мене два варіанти: або до Кабміну не доводять реальну ситуацію, або уряд обрав політику замовчування за прикладом радянської влади, як у 86 році", – підкреслив Ємельяненко.

Представник CHORNOBYL TOUR Дмитро Шибалов показав, що залишилося від колишнього райцентру Поліське. Там практично всі приватні будинки добиті пожежами. Рівень радіації трохи перевищено, але не значно і дуже локально.

Ряд постів Ярослава Ємельяненка виглядають як хроніка з зони лиха. Та такою, за його даними, стала в ці дні зона відчуження, охоплена вогнем.


"Перестаньте робити вигляд, що все в порядку! Розкажіть людям, що реально відбувається з вогнем", – закликає він українську владу.


Пожежі в Чорнобилі: чи є причини для паніки

Між тим, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пише пости в стилі "в Багдаді все спокійно". Він запевняє, що загоряння сховищ відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) повністю виключено. Мовляв, це неспалимі залізобетонні конструкції. До того ж, ліс навколо таких об'єктів вирубують в радіусі ста метрів.

Пожежу ж, яка рухалася у бік сховища ядерних відходів "Підлісне", було погашено на дальніх підступах ще в понеділок вранці, стверджує Геращенко.


За словами заступника міністра, зміни радіаційного фону ні на Чорнобильській АЕС, ні в зоні відчуження, ні за її межами не спостерігається. Чиновник закликав припинити паніку, істерію і фейки навколо пожежі в Чорнобильській зоні відчуження і не заважати роботі рятувальників.

Директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Володимир Демчук також стверджує, що немає загрози для ЧАЕС, сховищ відпрацьованого палива й інших критичних об'єктів у зоні відчуження.

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко впевнений, що пожежа в Чорнобилі містить цілий ряд загроз. І в їх числі сам факт пожежі на сховищах радіоактивних або на ЧАЕС стоїть, на думку експерта, на останньому місці. Тому що це навряд чи допустять українські пожежники.

"Головна проблема пожежі – це паніка, – вважає Богдан Петренко. – У колективній пам'яті ще живі спогади про аварії на ЧАЕС і про замовчування її владою. До того ж, в українському суспільстві, яке стоїть на порозі піку захворювання коронавірусом, створення додаткових ризиків – лише поглиблює панічні настрої. А часто паніка вбиває більше, ніж реальні загрози".

Найближчим часом експерт не виключає зростання числа звернень до лікарень в зв'язку з іпохондрією від "радіоактивного ураження".

"До того ж, – продовжує Петренко, – паніка формує запити на посилення заходів безпеки. Питання в тому, хто цю безпеку надасть. І чи не стане наслідком "панічних атак" на українське суспільство розчарування громадян у здатності держави захистити їх? Однією із стратегій нав'язування Україні іміджу failed states (держава, що провалилося держава – термін, застосовуваний для позначення держави, яка не може підтримувати своє існування як життєздатна політична та економічна одиниця, — ред.)? Можливо, не сам підпал, але намагання штучно направити інформаційний простір навколо пожежі в перебільшення загроз – сьогодні точно спостерігається".

Виконуючий обов'язки голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов запевняє, що в Чорнобильській зоні показники радіаційного фону в нормі. А вогнеборці роблять свою справу.


При цьому Фірсов зазначив, що підтримує ініціативу уряду про підвищення покарання за самовільні підпали рослинності, які нібито й стали причиною пожежі в Чорнобильській зоні.

/

До речі, відповідне рішення вчора на позачерговому засіданні ухвалила Верховна Рада. Тепер штрафи за підпал лісу або сухої трави або сухостою збільшаться у 10-15 разів, а за певні види порушень передбачена також кримінальна відповідальність.

Як уточнила заступник глави фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук, якщо раніше штраф за підпал сухої трави становив від 170 до 340 грн., то тепер треба буде сплатити до 6120 грн, а посадовій особі – до 21 420 грн.


Пожежа в Чорнобилі: які втрати несе Україна

Голова "Асоціації чорнобильських туроператорів" Ярослав Ємельяненко впевнений, що Україна несе зараз непоправні іміджеві та історичні втрати.

"Незважаючи на те, що горів центр Чорнобильської зони, радіаційної небезпеки немає. Хіба що невелике підвищення фону, – розповів Ємельяненко виданню "Коментарі". – Основна небезпека – для природи, для всього живого, що тут мешкає і встигло відновитися після трагедії. Ми втрачаємо одну за одною пам'ятні локації, туристичні локації, які знаходяться в процесі подачі списків на спадщину ЮНЕСКО. Ще в 2016 році наш "Чорнобиль тур" ініціював процес надання частини об'єктів Чорнобильської зони статусу спадщини ЮНЕСКО. Лише наприкінці минулого року вдалося достукатися до Міністерства культури. Була створена міжвідомча робоча група. Ми почали складати перелік об'єктів, які могли б увійти у відповідний список. Але тепер він буде істотно скорочений, так як пожежа, що бушує півтора тижні, вже знищила ряд таких об'єктів".

Так, за словами Ємельяненко, вигоріло село Лелів, що показувало побут людей, які жили до Чорнобильської катастрофи. Повністю вигоріла і радянська база відпочинку "Смарагдовий", зроблена з дерев'яних будиночків, які були прикрашені автентичними малюнками.

"Лише після того, як ми підняли шум, влада почала більш адекватно реагувати на ситуацію. До цього всі орієнтувалися на звіти ДСНС в стилі "все спокійно, все нормально, все горить". В даний момент я рухаюся в бік зони – веземо пожежним допомогу, зібрану волонтерами", – зазначає Ярослав.

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко підкреслює, що пожежі в Зоні відчуження – досить часте явище. Великі осередки, схожі з нинішньою проблемою, були в 2015 і 2018 роках.

"Але в теперішній ситуації негативно зіграла тепла безсніжна зима і тривала відсутність дощів на початку весни, – пояснює експерт. – Якщо ми говоримо про небезпеку для самої ЧАЕС та інших об'єктів, таких як ССВЯП-2, то дійсно ризики несуттєві, оскільки ліс знаходиться на достатньому видаленні. У той же час, Зона сьогодні – це не тільки ЧАЕС".

По-перше, підкреслює Чаленко, це – радіаційно-екологічний біосферний заповідник, де відсутність антропогенного впливу людини створила унікальні умови для відродження природного світу. І не зумівши вчасно впоратися з вогнем, ми частково втрачаємо цю дивовижну перлину на багато років.

По-друге, нагадує керівник ЦАіС, Зона після торішнього американського серіалу "Чорнобиль" стала "Меккою" туризму.

"А тепер, коли ряд покинутих сіл та інших цікавих об'єктів стерті з лиця землі, ми втрачаємо і цей потенціал, – пояснює Чаленко. – Звичайно, можна говорити про недостатню реакцію влади, яка щосили сьогодні зайнята боротьбою з коронавірусом. Тим не менш, до підняття інформаційної хвилі протягом останніх десяти днів була інформація про стягування додаткових людських ресурсів та техніки, включаючи авіацію, в Зону для боротьби з вогнем. І це в той час, коли великі пожежі сьогодні палахкотять по всій Україні через любителів підпалити траву".

Експерт упевнений, що необхідне серйозне розслідування інциденту в Чорнобилі: чи був підпал зроблений зі злим умислом.

"Найпростіше скинути тему на сталкерів, які наповнили це місце. Частина з них дійсно відрізняється вандалізмом. Але не можна відкидати й інших версій, – вважає Ігор Чаленко. – По-перше, сьогодні немає голови Держагентства з управління Зоною відчуження, а є лише в. і. о. тобто, це може бути спроба боротьби за владу або бажання прикрити незаконну діяльність у минулому, наприклад, вирубку лісу на продаж. По-друге, синхронність пожеж по всій Україні наштовхує на думку про організовані підпали з метою дестабілізації ситуації всередині країни. Все це мають перевірити відповідні органи".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!