Головна Статті Суспільство події Ехо розірваних боєприпасів: кому доведеться відповісти за вибухи на військових складах України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ехо розірваних боєприпасів: кому доведеться відповісти за вибухи на військових складах України

Новобогданівка, Калинівка, Балаклія... Назва кожного з цих населених пунктів закарбувалася в пам'яті українців масштабними вибухами на військових складах. Незабаром ТСК Верховної Ради може озвучити нові імена відповідальних за події. Кому може дістатися за вибухи – у нашому матеріалі

30 квітня 2020, 12:55 comments10229
Поділіться публікацією:








Ехо розірваних боєприпасів: кому доведеться відповісти за вибухи на військових складах України

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради вважає, що вибухи на складах боєприпасів в Балаклії (Харківська область), які відбулися навесні 2017 року, були викликані підривом спеціальних зарядів, заздалегідь закладених в землю. Повний звіт повинен з'явитися до 1 травня, але вже зрозуміло, що комусь "прилетить". До того ж, планується продовження розслідування і по іншим військовим складам, що злетіли в повітря. У ситуації розбирався портал "Коментарі".

Вибухи на військових складах в Україні: історія питання

Вибухи на військових складах в Україні стали за неповні два десятки років швидше правилом, ніж винятком. Ось 7 найбільш відомих. Зауважимо, що в багатостраждальній Новобогданівці склади злітали в повітря протягом чотирьох років.

2003 рік. Артемівськ (після декомунізації – Бахмут), Донецька область.

Пожежа сталася 10 жовтня на об'єднаних складах боєприпасів 52-ї механізованої бригади. Полум'я знищило тоді 10 з 17 складів. Вибухнуло близько 3 тис. тонн снарядів. Були пошкоджені 66 багатоквартирних і 120 приватних житлових будинків, п'ять шкіл, три лікарні.


Дві людини отримали травми, а начальник служби ракетно-артилерійських озброєнь майор Володимир Бевз і начальник складу №14, з якого почалася пожежа, прапорщик Валерій Ботнарь – по вісім років ув'язнення. Суд позбавив їх військових звань. Встановлено, що військовослужбовці за допомогою зварювання різали рейки на складі для продажу. Іскри потрапили в ящик з боєприпасами – і почалося...

2004-й, 2005-й, 2006-й і 2007 роки. Новобогданівка, Запорізька область.

Над цими артилерійськими складами військової частини А-2985, розташованими біля села Новобогданівка, ніби тяжіє прокляття.

6 травня 2004-го рвонули майже 90 тисяч боєприпасів для систем "Град", "Смерч" і "Ураган". Осколки снарядів розліталися за 40 км від епіцентру вогняної НП. Тоді довелося евакуювати понад півтори тисячі осіб. П'ятеро загинули, більше 80 госпіталізовані з різними травмами, понад 20 сімей залишилися без будинків. Вибухом було пошкоджено 4 км газопроводу. Збиток склав 3 млрд 752 млн грн.


Причиною НП назвали куріння біля місця зберігання боєприпасів. Посад позбулися начальник Генштабу ЗСУ Олександр Затинайко і верховний головнокомандувач Сухопутних військ Петро Шуляк.

23 липня 2005 року, о 17:20, загорівся склад на 257-й базі зберігання боєприпасів. О 20:54 детонація снарядів припинилася. Поранення отримали п'ять осіб. Причиною вибухів назвали високу температуру повітря, через що нібито сталося самозаймання димової міни.

У 2006 році – ряд нових пожеж, які вдавалося швидко локалізувати. Аж до 9 серпня, коли все стало серйозно: чергова евакуація, поранені четверо.

18 травня 2007 року вибух (без пожежі) стався під час знищення боєприпасів. Нібито раптово вибухнули снаряди, які були пошкоджені в попередніх пожежах. Підсумок – двоє загиблих, один поранений. За службову недбалість та необережне поводження з боєприпасами суд засудив до шести років позбавлення волі колишнього начальника Новобогданівської військової частини Сергія Лілова і рядового Олега Селіна. Представнику корпорації "Співдружність" (займалася утилізацією боєприпасів), Борису Курбатову, дали 2,5 роки позбавлення волі – за службове підроблення.

2008 рік. Лозова, Харківська область.

27 серпня 2008, 16:20, спалахнув склад 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ. В арсеналі військової частини №0829 площею близько 500 га зберігалося 95 тисяч тонн снарядів. Вибухи почалися приблизно через дві години. Були евакуйовані всі жителі в радіусі 3 км від складів.


З пожежею впоралися через три дні, а боєприпаси здетонували до 11 вересня. Був поранений охоронець одного із складів, зруйновані споруди на території військової частини, школа і декілька розташованих поблизу будинків. Пожежа знищила частину боєприпасів, дві третини арсеналу розміновували ще кілька років. Суд визнав винними командира частини Олексія Полякова та його заступника Олександра Заїку. Слідство вважало, що вони не розпорядилися вчасно прибрати біля складу звалище, на якому почалася пожежа. Обидва незабаром були амністовані.

2015 рік. Сватове, Луганська область.

Склади Міноборони, розташовані в зоні проведення АТО, але і фактично в межах міста, загорілися 29 жовтня. В арсеналі, за даними Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, перебувало близько 3,5 тис. тонн боєприпасів різної модифікації. В результаті вибухів загинули троє військових і одна місцева мешканка, було пошкоджено близько 60 багатоповерхівок, понад 580 приватних будинків, два десятки об'єктів соцсфери. На відновлення Кабмін виділив тоді понад 52 млн грн.


На відміну від попередніх розслідувань, тут почалися явні "збої". Спершу було відкрито кримінальне провадження за статтею "тероризм". Пізніше у військовій прокуратурі назвали причиною НП службову недбалість посадових осіб, зокрема начальника складу. Комісія Міноборони і зовсім встановила, що займання сталося в результаті... пуску сигнальної ракети, що потрапила на територію з-за меж складу. Військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв, що за тиждень до вибуху єдину пожежну машину, яка повинна була знаходитися на складі, відправили в інше місце.

Зрештою, у всьому звинуватили військовослужбовця військової частини А1479 — майора Олександра Литвиненко. І хоч у процесі з'ясувалося, що його відрядили на сватівський склад для прийому і видачі боєприпасів, саме він залишається під вартою донині. Хоч, на думку ряду експертів, Литвиненко просто став "стрілочником".

2017 рік. Балаклія, Харківська область.

Близько 3:00 ночі 23 березня вибухова чума добралася і до арсеналу боєприпасів у Балаклії. Вогонь охопив тоді кілька майданчиків зберігання танкових і артилерійських снарядів великого калібру. Люди під рев бомб та снарядів покидали зону ураження. Але врятувалися не всі. В результаті вибухів постраждало п'ять чоловік, загинуло дві жінки. Всього ж у 10-кілометрову зону ураження потрапили 36 тисяч осіб. П'ять будинків в Балаклії було зруйновано, понад 300 – пошкоджені. Відновлювальні роботи фінансували з резервного фонду держбюджету. Всього було витрачено близько 150 млн грн.


Пожежу, яка знищила, за словами міністра оборони Степана Полторака, 70% боєприпасів, вдалося згасити до 26 березня. Очищенням території навколо складів сапери займалися близько місяця.

При цьому ТСК, яка проводила розслідування з осені минулого року, запевняє, що в результаті вибухів знищено понад 91% боєприпасів, а збитки перевищили 12 млрд грн.

Основною версією вибухів у Балаклії тоді назвали теракт. Нібито перед пожежею на складі було чути гул апарата, схожого на безпілотник. Беззмінний з 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що вважає підпал арсеналу прямим актом агресії Росії.

2017 рік. Калинівка, Вінницька область.

Склади в Калинівці рвонули увечері 26 вересня, якраз у день народження п'ятого президента Петра Порошенка. Тоді довелося навіть закривати повітряний простір в радіусі 50 км, змінювати графік руху майже 50 потягів.

На складах зберігалося 188 тис. тонн боєприпасів, включаючи ракети для систем залпового вогню "Смерч", "Ураган" і "Град". Рятувальники вилучили тоді більше 3,3 тис. вибухонебезпечних предметів при розмінуванні.


Відомо про двох постраждалих в результаті події, що почалася, за словами тодішнього прем'єра Володимира Гройсмана, через "зовнішню причину".

9 листопада 2017 року військова прокуратура Центрального регіону України повідомила, що був складений протокол стосовно начальника режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку майора Б. за недбале ставлення до військової служби. У вересні 2018-го генпрокурор Юрій Луценко заявив, що "всі можливі і неможливі правила безпеки, у тому числі пожежної, доступу, охорони, були порушені". За його словами, до відповідальності збираються залучити десятки посадових осіб. Але справу, схоже, спустили на гальма.

У вересні 2019 року, вже після зміни влади, на території військових складів у Калинівці знову пролунали вибухи. Як з'ясувалося, через горіння близько двох гектарів сухої трави сталося задимлення на території технічного арсеналу. У зоні задимлення зафіксовано шість вибухів боєприпасів, вивезених на певну ділянку раніше, для подальшої утилізації. Постраждалих не було. Ситуацію швидко врегулювали.

2018 рік. Ічня, Чернігівська область.

Боєприпаси на території 6-го арсеналу Міноборони в районі селища Дружба Ічнянського району почали вибухати в ніч на 9 жовтня. З 16-кілометрової зони можливого ураження (Ічня та 30 прилеглих сіл) евакуювали понад 12,5 тисячі осіб. Десятки громадян звернулися до лікарні зі скаргами на погане самопочуття, причиною чого стали вибухи на арсеналі.


Військовий прокурор Центрального регіону Григорій Рябенко назвав причиною пожежі і вибухів диверсійну діяльність невстановлених осіб, які проникли на технічну територію. Також повідомлялося, що за кілька днів до вибухів у населених пунктах поблизу складів виникли перебої з мобільним зв'язком, а на українсько-російському кордоні помітили спецавтомобілі, які, ймовірно, перевозили безпілотники.

Вибухи на військових складах в Україні: нова мітла

31 жовтня 2019 року, незабаром після зміни влади, нова Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування вибухів на військових складах країни в період з 2014 по 2018 роки. Крім НП в Сватове, Ічні, Калинівці та Балаклії розслідувати збиралися подію, яка сталася 20 травня 2014-го в Кривому Розі. Як-ніяк – рідне місто нового президента. Тоді на території 17-ї танкової дивізії 6-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ загорілися склади з танками, повністю заправленими паливом і з повними боєкомплектами. Вибухи від детонуючих боєприпасів було чути в радіусі декількох кілометрів.

Планувалося, що ТСК, куди увійшли представники всіх фракцій (але в основному – від "Слуги народу") буде діяти шість місяців, після чого представить звіт на одному з пленарних засідань парламенту.

Час дії ТСК закінчується. А з пленарними засіданнями останнім часом не склалося – в силу карантинних заходів через коронавірусну інфекцію. І все ж, починаючи з 26 квітня голова ТСК, голова фракції СН Давид Арахамія, із завидною регулярністю публікує на своїй сторінці пости, присвячені розслідуванню. А також роздає інтерв'ю з цього приводу.

Нардеп наголошує, що ТСК не підміняє собою орган досудового розслідування і не встановлює ті обставини, які повинні встановлювати слідчий і прокурор, Арахамія все ж стверджує, що вибухи в Балаклії були сплановані. І що проводили його місцеві "диверсанти", а не зальотні безпілотники.

За словами керівника ТСК, експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого, власне, все й почалося, став підрив спеціальних зарядів, заздалегідь закладених в землю. Представлені також певні документи, фото воронок.

Підкреслюється, що голові СБУ було направлено лист про те, що ТСК встановила розбіжності між версією старшого групи слідчих і реальними обставинами справи. "По суті, йдеться про фальсифікацію матеріалів кримінального провадження", – запевняє Арахамія.

Враховуючи, що розслідування кримінальної справи в Харківському управлінні СБУ фактично зупинилося, ТСК, за словами її керівника, прийняла рішення про призначення експертизи, яку провів Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. Бокаріуса. Її результати нібито і показали, що воронка в районі перших вибухів утворилася заздалегідь закладеної вибухівки.


За словами Арахамії, до 1 травня, згідно із законом, ТСК повинна представити повний звіт. Але так як за цей час встигли повноцінно розслідувати вибухи лише на одному з п'яти об'єктів і частково почали Калинівку, члени комісії будуть наполягати на продовженні її роботи ще на 6 місяців. Не виключається, що могло відбуватися "серійне" навмисне знищення боєприпасів.

Вибухи на військових складах в Україні: хто може потрапити під удар

Під прицілом зараз – представники минулої влади. І бажаючих вдарити по них, в тому числі за допомогою відлуння вибухів на військових складах, – вистачає. Голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя", нардеп Віктор Медведчук вже вимагає притягнення до відповідальності генпрокурора і голови СБУ часів вибухів в Балаклії – Юрія Луценко та Василя Грицака відповідно. Посилаючись на дані ТСК, Медведчук зазначає, що екс-генпрокурор і колишній глава СБУ, "вводячи в оману слідство, намагаючись навмисне приховати реальних злочинців, направляючи слідство по хибному шляху і фактично покриваючи виконавців і організаторів цього злочину, що тиражували версію про нібито російський безпілотник, неспроможність якої також встановлено комісією".

На думку лідера ОПЗЖ, "Грицак і Луценко, як і інші винні особи, повинні понести кримінальну відповідальність".

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старих вважає великою радістю для виборців, які голосували за Зеленського та СН, те, що стрімке падіння рейтингу підштовхує нову владу до виконання передвиборчих обіцянок. У тому числі щодо встановлення істини у багатьох гучних справах.

"Хоч ТСК і є політичним органом (адже вона створена з депутатів ВР), але її висновки базуються на експертизі і доказах, що заслуговують, як мінімум, уваги, – наголошує Олег Старих виданню "Коментарі". – Звичайно, вони повинні бути розглянуті ретельним чином. Не виключаю, що навіть в ході судового розгляду. Слід заслухати всі особи, які мають відношення і до вибухів, і до їх розслідування в минулі роки. У тому числі цікаво послухати колишніх керівників країни, центральних органів виконавчої влади, сектору оборони і безпеки, керівників слідчих груп, які вели розслідування цієї справи".

На думку експерта, слід домогтися передачі матеріалів розслідування з Харківського управління СБУ в головне слідче управління СБУ, яке базується в столиці. На більш високому рівні провести слідчі дії.

"Те, що зараз відбувається – дуже позитивно, – вважає Старих. – Будемо сподіватися, це призведе до відкритого судового процесу – і відкриття істини".

Вибухи на військових складах в Україні: роль політики

Втім, деякі експерти бачать в тому, що відбувається, і політичний аспект. Так, професор, науковий радник адвокатського об'єднання "Barristers" Борис Бабін підкреслює, що висновки ТСК офіційно ще не оприлюднені. І про них відомо виключно зі слів Арахамії, спікера від парламентської фракції правлячої партії.

"Ці політичні заяви спираються виключно на нібито експертизу харківського інституту, підлеглого Мін'юсту, – каже Борис Бабін. – Загальновідома політична ангажованість даних експертних установ Мін'юсту, десятиліттями підлеглих пану Рубану в дусі "чого зволите" при будь-яких мешканцях Банкової. Тобто зараз все представляється таким чином: експертна установа СБУ відмовилась підтверджувати вигідну для нинішньої влади версію самопідриву. І цю версію береться підтвердити установа, яка по дзвінку жовтого телефону дуже переконливо розпише, що склади підірвали марсіани. Так вищою українською владою обіляються до кришталевої чистоти очі Путіна, у які так приємно милуватися і шукати в них своє маленьке відображення. Адже тепер виходить, що ніяких диверсій ворога і не було. А був нібито самопідрив "злочинної хунти". Що ж, думаю, наступна експертиза такого роду розпише, як ВСУ бомбить мирних жителів Донбасу".

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожній підкреслює: судячи з тональності виступів представників ТСК, депутати відкинули попередні версії про причини вибухів – і будуть політизувати розслідування.

"Правляча партія намагається перетягнути у Верховну Раду інфоприводи за розслідуванням діяльності попередньої влади, – вважає Юрій Подорожній. – Адже ні Генпрокуратура, ні ДБР не можуть висунути якісь притомні звинувачення Петру Порошенку – то за відсутності підстав для таких звинувачень, то через банальну нездатність керівництва цих органів проводити розслідування... І це лякає. Якщо правоохоронні органи з резонансних злочинів не здатні показати хоч якийсь результат, на що тоді сподіватися звичайним громадянам?".

Експерт зазначає: головний акцент прес-конференції, яку дали днями Давид Арахамія і ще один член ТСК, нардеп Ірина Верещук, був зроблений на тому, що, на їх переконання, версія з російським безпілотником – помилкова.

"І тут виникає ряд питань. Насамперед – чи достатньо у депутатів кваліфікації робити такі заяви – всупереч з матеріалами слідства? І не нова це політика: що б не сталося – Росія не винна? Поки ясно одне: до 1 травня, коли буде оприлюднено повний звіт ТСК, почнеться новий етап політичних розборок, – впевнений Подорожній. – І вони дуже зручні СН, враховуючи, що в цьому році повинні відбутися планові місцеві вибори".

Як раніше писали "Коментарі", у зв'язку з відсутністю заробітку на карантині і зростаючим безробіттям в Україні почали підривати банкомати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!