Головна Статті Суспільство події Експеримент "Коментарів": чи готові українські служби таксі їздити з дітьми без автокрісла
commentss НОВИНИ Всі новини

Експеримент "Коментарів": чи готові українські служби таксі їздити з дітьми без автокрісла

Таксисти продовжують возити малюків без спецзасобів "до першого штрафу", а експерти говорять, що в новому законі мови про крісла немає

28 листопада 2019, 10:45 comments3538
Поділіться публікацією:
Експеримент "Коментарів": чи готові українські служби таксі їздити з дітьми без автокрісла

Наприкінці жовтня Верховна Рада України прийняла законопроект №1150 про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей. Простіше кажучи, відсутність автокрісла або яких-небудь обмежень у салоні автомобіля може коштувати водієві чималого штрафу. Щоб не порушувати закон, деякі автомобілісти кинулися в супермаркети за спеціальними сидіннями для дітей. При цьому таксисти все ще продовжують їздити без автокрісел, не боячись потрапити в руки поліцейських. Журналіст видання "Коментарі" провів експеримент і дізнався, чи готові водії возити дітей за старими або новими правилами, а також як вони ставляться до прийняття закону.

"Воджу до першого штрафу"

Експеримент ми вирішили провести в Дніпрі з трьома службами таксі, які вже не перший рік працюють по всій території України: в зону нашого інтересу потрапили Uber, Uklon і "239". На старті ми не говорили водіям, що нам необхідно автокрісло, а повідомляли про нього вже за фактом приїзду таксі.

До речі, жоден з водіїв, з якими ми проводили експеримент, не відмовив у поїздці. Їх не лякали навіть можливі штрафи.

"З дитиною можна. Я воджу до першого штрафу, потім возити не буду. З моїх знайомих на штраф поки що ще ніхто не потрапив. Взагалі, крісла йдуть по різних категоріях і мені, в принципі, не вигідно возити їх з собою в багажнику. Куди пасажири тоді будуть ставити свої речі? Думаю, так категорично до цього питання (виписування постанов, — ред.) в поліції підходити не будуть, але подивимося", — розповідає "Коментарям" водій служби Über Артем.

З оператором "239" ми обговорили місце та час приїзду авто. Як і планувалося, про автокрісло службі ніхто не повідомив. Згодом, коли нам зателефонував водій, щоб уточнити адресу, ми сказали йому, що з нами є дитина.

"Автокрісла у мене в замовленні не було. Як я розумію, в службу ви не повідомляли, що з вами дитина. І це погано, тому що потрібно попереджати. Є машини, які спеціально обладнані автокріслом", — сказав нам водій сервісу "239".

Зрештою, чоловік все ж не відмовив у поїздці. А коли ми скасували замовлення через відсутність спецзасоба, він чемно попросив нас наступного разу повідомляти оператора про необхідність того або іншого пристосування в машині. Власне, сама оператор служби теж попросила заздалегідь попереджати про автокрісло, тому що не всі автомобілі ще укомплектовані ними. При цьому пошук машини з сидінням для дитини, за словами оператора, не позначиться на час прибуття авто на місце.

"Ви, якщо що, тимчасово уточнюйте, що вам потрібно автокрісло, тому що більшість служб міста ще повністю не укомплектовані. На час приїзду автомобіля це не позначиться", — пояснюють у службі.

У свою чергу, в додатку Uklon є можливість написати коментар до поїздки. У спеціальній графі вказуємо "Потрібно автокрісло". Через хвилину передзвонює водій і говорить, що крісла у нього немає, але відвезти за адресою він готовий. На питання, чи не боїться він отримати штраф, каже, "якщо ми самі не зателефонуємо в поліцію, штраф ніхто не випише і все буде добре".

Крісла розкупили в перші три дні

Цікаво, що в одному з будівельних гіпермаркетів України автокрісла розібрали в перші дні вступу закону в силу. Купить сидіння для дитини зараз без проблем можна в онлайн магазинах. Ціна на них стартує від 1500 і доходить до 80 000 гривень в залежності від класифікації та країни виробника.

Копи проводять роз'яснювальні бесіди

Між тим, в Патрульній поліції кажуть, що з початку цього року в нашій країні відбулося майже 130 000 дорожньо-транспортних пригод, з яких 8779 — з постраждалими. Нерідко в ДТП травмуються та гинуть діти. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, перевезення дітей в автокріслі знижує ймовірність смертності малюків до 70%.

До речі, з водіями, які ще не встановили в машині автокрісло, патрульні поліцейські поки проводять бесіди, проте вже є і випадки виписаних штрафів. З часу вступу закону в силу в Києві було складено близько 10 постанов за фактом порушення правил перевезення дітей, у Львові — два, у Дніпрі та Одесі — нуль.

"Ми стикаємося з цією проблемою (ДТП, — ред.) щодня. Коли дитина зафіксована, вона травмується або мінімально, або не травмується взагалі. Навіть під час різкого гальмування автомобіля, дитина може отримати травму, ударившись про якусь тверду поверхню в салоні. Тому боятися штрафу неправильно. Це не реклама покупки, це питання збереження життя людини. Свідомі батьки купували крісла, не чекаючи закону і штрафів, іншим це вже потрібно зрозуміти і убезпечити свою дитину під час перевезення в машині", — ділиться з нами начальник прес-служби патрульної поліції Одеської області Алла Марченко.

Адвокат, партнер Адвокатського об'єднання "Дефенсіо" Андрій Ішханян пояснює, що за порушення закону водієві загрожує штраф у розмірі 510 гривень, при повторному порушенні сума збільшиться вже до 850 гривень. Він також зазначає, що в законі, прийнятому Верховною Радою, нічого не говориться про необхідність перевозити дітей саме в автокріслі.

"Цей закон асоціюють з введенням штрафів за перевезення дітей без автокрісел. Насправді, нічого спільного з автокріслами немає. Верховна Рада прийняла, а президент України підписав закон, яким вносяться зміни до статті 121 КУпаП та вводиться адміністративна відповідальність у вигляді штрафу тільки за порушення правил перевезення дітей", — пояснює Андрій Ишханян.

Раніше портал "Коментарі" писав, що експерти оцінили, до чого може привести законопроект про врегулювання діяльності ЗМІ в Україні.

Джерело: Коментарі



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!