Головна Статті Суспільство події Карантин через коронавірус в Україні: наскільки виправдані обмеження від української влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин через коронавірус в Україні: наскільки виправдані обмеження від української влади

Експерти оцінили потенційний збиток за коронавіруса і пов'язаного з ним карантину

16 березня 2020, 01:09 comments7045
Поділіться публікацією:
Карантин через коронавірус в Україні: наскільки виправдані обмеження від української влади


Українські уряд та Рада національної безпеки та оборони (РНБО) у зв'язку зі спалахом гострої респіраторної хвороби Covid-19, викликаної коронавірусом, ввели карантин всередині країни, закрили кордони для іноземців та авіаційне, залізничне і автобусне сполучення з іншими країнами. Портал "Коментарі" розбирався разом з експертами, наскільки виправдані і своєчасні ці заходи, і до чого вони можуть призвести.

Першим під удар потрапив Китай, але саме Європа в даний момент є центром пандемії коронавірусу (Covid-19). Згідно з даними за 15 березня, країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються Італія (близько 22 тис. заражених), Іран (близько 13 тис.) і Південна Корея (понад 8 тис.).

Всесвітня організація охорони здоров'я зафіксувала близько 160 тис. випадків захворювання у більш ніж 120 країнах. Померли від цієї нової напасті близько шести тисяч чоловік.

В Україні на даний момент офіційно підтверджена одна така смерть – померла інфікована коронавірусом 71-річна жінка з Радомишля (Житомирська область). Вона звернулася до лікарів надто пізно і мала ускладнення у вигляді запалення легенів. Вже відомо, що саме люди похилого віку найчастіше стають жертвами коронавірусу.

Станом на 15 березня в Україні зареєстровано три лабораторно підтверджених випадки Covid-19: два в Чернівецькій області і один у Житомирській (той самий летальний).

За поширенням коронавірусу в нашій країні можна спостерігати на онлайн-мапі.

Українська влада зі статусу спостерігачів за багатьма процесами (в тому числі – спад промвиробництва, псевдореформами та тривалими корупційними іграми), нарешті, перейшли до активної протидії вірусу.

Антикоронавирусные заходи в Україні: що саме ввели

З 12 березня в Україні методично вводять масштабні заходи, спрямовані на "купірування" коронавіруса.

Першою "ластівкою" стали карантинні заходи, які запровадили по всій країні рішенням уряду від 11 березня. Вони будуть діяти з 12 березня по 3 квітня, включаючи в себе:

– обмеження на проведення масових заходів за участю 200 і більше осіб (за винятком заходів державної необхідності);
– спортивні змагання можна проводити лише з дозволу міжнародних організацій і без глядачів;
– карантин у навчальних закладах (дитсадки, школи, позашкільні заклади, ПТУ, вузи) строком на три тижні, навчання буде проводитися дистанційно;

В аеропортах був введений посилений режим поточної дезінфекції, виділено приміщення для ізоляторів, проводиться температурний скринінг пасажирів.

13 березня після засідання РНБО щодо ситуації з коронавірусом було прийнято рішення посилити заходи протидії епідемії. 14 березня на засіданні Кабміну гайки ще трохи "докрутили". На даний момент відомо, що:

– з початку доби 16 березня Україна на два тижні (доки) закриває кордон для іноземців (виняток становлять: постійно або тимчасово проживають у нашій країні, зокрема представників офіційних міжнародних організацій і дипломатичних місій, члени їх сімей; подружжя чи діти громадян України; водії та обслуговуючий персонал вантажних транспортних засобів; члени екіпажів);
– з 17 березня на два тижні українські кордони будуть закриті для авіаційних, залізничних та автобусних сполучень (громадяни України, які не зможуть повернутися додому цими видами транспорту, повинні звернутися в українське консульство – їх обіцяють повернути додому окремими нерегулярними рейсами);
– для громадян України, які подорожують власним транспортом, пункти пропуску відкриті;
– після закриття кордонів українські громадяни зможуть в'їхати в Україну, але повинні будуть пройти температурний скринінг і за необхідності – обсервацію;
на контрольних пунктах в'їзду-виїзду (КПВВ) в районі проведення операції Об'єднаних сил вводяться додаткові тимчасові обмеження щодо перетину лінії розмежування;
– вантажні пункти пропуску (авіа, залізничні, морські та автомобільні) продовжать працювати, експортні та імпортні перевезення не будуть зупиняти;
– національний поштовий оператор "Укрпошта" працює без змін, так що пенсії, соцвиплати, кореспонденцію обіцяють доставляти вчасно;
– Антикризовий штаб з протидії поширенню в Україні коронавірусу SARS-CoV-2 переведено на цілодобовий режим;
– у кожному регіоні будуть призначені головні санітарні лікарі, завдання яких – відповідати за запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб людини, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій на місцях;
– Кабмін вже виділив 100 млн гривень на засоби індивідуального захисту: в лікарні передані мільйони масок, закуповуються сотні тисяч тестів, експрес тестів.

З відповідними роз'ясненнями виступили президент Володимир Зеленський і прем'єр Денис Шмигаль. Останній закликав українців не тільки відмовитися від міжнародних поїздок, але і не подорожувати між містами України через коронавірус.

МОЗ не просто закликав громадян залишатися вдома під час карантину (менше контактів, мийте руки з милом і так далі), але і запустив на Facebook хештег (#ЗалишаюсяВдома), створивши рамку для фото в соцмережі в цілях підтримки цієї ідеї.

Не випередження

"Закриття українського кордону – наслідок того, що Європа далеко не ідеально спрацювала в ситуації з коронавірусом, – вважає директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк. – Вона показала себе максимально розхристаною, не готовою до викликів. За статистикою поширення, Китай, звідки пішов вірус, відмінно впорався з проблемою: 0,2% заражених на 100 тисяч населення. А в Італії, наприклад, на 100 тисяч населення 16% заражених. Європейці могли б закрити кордони, ввести карантинні заходи раніше, ніж зробили це. Ще тиждень тому в аеропортах Європи всі кашляли-чхали. А тепер саме європейські країни – епіцентр епідемії".

Голова Національної Ради економічного розвитку та Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко впевнений, що започатковані українською владою заходи протидії епідемії абсолютно виправдані: "Коли робиться вибір між життям людини та обмеженням її прав, життя – важливіше. Тим більше, що ми йдемо у фарватері того, що роблять розвинені демократичні країни, також серйозно обмежують права своїх громадян у зв'язку з атакою коронавірусу".

Михайло Железняк впевнений, що в політичному сенсі опозиційні сили будуть трактувати ту ж карантинну міру (більше 200 не збиратися) як посягання на конституційне право на протест. Він також вважає, що Україна закриттям кордону зовсім не йде на випередження ситуації (як намагається представити влада).

"Швидше показує, що не готова до повномасштабної епідемії через відсутність необхідних медикаментів, можливість встановити діагноз, потрібної кількості боксів, термокостюмів, – пояснює політексперт. – Перед тим, як закривати кордон, важливо, щоб держрезерви були максимально повними. Мова про зерно, крупи (включаючи горезвісну гречку), ліки, одяг і так далі. У нас цей пункт вже порушений, тому що запас тих же марлевих масок (які насправді ніяк не можуть вас захистити від епідемії, але які розмітають в аптеках і везуть контрабандою) оновлювався років 30 років тому. Прем'єр запевняє, що в Україні готове 12 тисяч місць в інфекційних стаціонарах. Між тим, наскільки мені відомо, в Держслужбу з надзвичайних ситуацій на даний момент – всього 16 апаратів для вентиляції легенів. У лікарнях Києва – "аж" чотири таких апарати. Так що шанси врятувати всіх нужденних – невеликі. Тому вкрай важливо зараз прискорити переговори з міжнародними партнерами в питанні отримання гуманітарної допомоги та розширення такого обладнання".

Паніка і економіка

Президент закликав населення не панікувати і заявив, що "гречка, сірники і туалетний папір не рятують від коронавірусу". Також Зеленський запевняв, що в українських аптеках з'являться ліки та маски, а також пересувні лабораторії для перевірки на коронавірус. І просив магазини не завищувати ціни на продукти.

"Що стосується економічних наслідків, то спекуляція неминуча, скільки б не загрожувала влада карами за це, – вважає Михайло Железняк. – Експерти сходяться на думці, що великі виробники і дистриб'ютори почують прохання президента – і не будуть спекулювати. Але "дрібні крамарі" ситуацією скористаються однозначно".

На думку Олексія Дорошенка, введені обмеження негативно позначаться на економічній ситуації.

"Коли людина не працює, а вимушено відпочиває, він недоотримує, бізнес, до якого він причетний, вся країна, – пояснює експерт. – Безумовно, буде скорочення особистих накопичень, надходжень до держбюджету, уповільнення економіки. Питання навіть не в тому як вплине (вплине – однозначно) ситуація з коронавірусом на економіку, а як довго це триватиме. Одна справа, якщо два тижні, на які зараз закривають кордони і переривають повідомлення. Інше – якщо на більш тривалий термін. Під удар адже потрапляє не тільки Україна, але й економіки наших партнерів, військово-політичних союзників. Страждають Італія, Польща, які є основним місцем роботи трудових мігрантів з України. Відповідно, потерпають і українські заробітчани. Закривається адже не тільки Україна. Польща теж перервала транспортне сполучення з іншими країнами (починаючи з 15 березня попередньо на 10 днів іноземцям заборонений в'їзд в країну, а поляки, що повертаються на батьківщину, повинні будуть провести два тижні в карантині, – ред.). Тобто, міграція буде менше. Українці, які працювали і заробляли за кордоном, будуть змушені або повертатися, або витрачати, а не заробляти. Однозначно, усім доведеться затягти паски".

У той же час Дорошенко закликає бачити не тільки загрози, але і можливості.

"У зв'язку з карантином та іншими попереджувальними заходами, в Україні (та й у світі) активніше розвивається дистанційна форма роботи. Якщо раніше це було, як правило, притаманне працівників IT-сфери, журналістам, то тепер на "дистанционку" переходять ті ж чиновники, – говорить експерт. – І надалі, коли бізнес буде вибирати модель роботи, він буде робити це з прицілом на можливість чергової епідемії. І переходити з моделі "фейс ту фейс" на дистанційну. Хоча б частково. Так що потрібно розглядати не тільки втрати, а й можливості".

Коментуючи панічні настрої в Україні та світі, Дорошенко звертає увагу, що люди часто охоплені страхом перед реальними, а перед імовірними погрозами.

"Якщо порівняти з військовими битвами, то більше військо може програти просто з-за паніки. Тому важливо їй не піддаватися, – упевнений експерт. – Не варто змітати з полиць магазинів крупи, сіль, цукор і так далі. Втім, я думаю, що в основної маси українців просто немає фінансової можливості купувати багато. Елементарно відсутні гроші на це. Магазини ж, як мені здається, не будуть підвищувати ціни, користуючись окремим ажіотажем. Останнім часом торговельним мережам проблематичніше щось продати, ніж задовольнити попит. Запаси є і їх багато. Панікувати не варто".

Паніка в нашому випадку – це раціональне почуття, підкреслює Михайло Железняк.

"Але потрібно розуміти, що українці панікують із-за страху і недовіри. Вони не вірять офіційній статистиці. І полиці в українських супермаркетах вже виразно кричать своїми порожнечами з цього приводу, – каже політексперт. – Піраміда ОВДП, системно падають темпи виробництва. Країна живе в борг. У нас немає резервів, з допомогою яких можна пережити якісь потрясіння. І епідемія коронавіруса негативні процеси в нашій економіці лише прискорить. Два місяці поспіль країна не виконує бюджет. Якби ми не виграли по Стокгольмського Арбітражу кошти у Газпрому, касові розриви в бюджеті відчувалися б ще болючіше, ніж зараз. Думаю, в найближчому майбутньому нас чекає зупинка підприємств, транспорту та недоотримання податків у бюджет".

Ризиків ще багато

Директор Київської академії політичних перспектив вважає правильним, що збережена робота вантажних пунктів пропуску (авіа, морські і залізничні). Але, за його словами, в цьому є і серйозний ризик.

"Президент дав добро на те, щоб екіпажі суден, літаків після перевірки за допомогою експрес-тестів пропускалися в країну. Але ж експрес-тест не визначає коронавірус – лише наявність температури і попередніх симптомів, – зазначає Він. – Умовно кажучи, такий тест не можна назвати досконалим. Також треба пам'ятати, що інкубаційний період дорівнює двом тижням. Тому, незважаючи на закриття кордонів, ми не захищені. Воронка трохи звузилася, але абсолютного бар'єра для проникнення вірусу в Україну немає".

Ті, хто не встигне повернутися в Україну з відпочинку (до речі, так і не озвучено кількість туристів, що знаходяться поза межами нашої країни), повинні звернутися до консульства.

"Однозначно будуть дві проблеми, – впевнений політексперт. – Перша – судові позови проти туристичних агентств. Друга – повториться ситуація з евакуацією українців з Уханя, когось не заберуть з-за собачки, з-за хом'ячка, з-за когось ще".

Не будемо забувати і про те, що авіасполучення у нас закривають лише зараз. А до цього в Україну приїздили люди, що побували в тій же "зараженої" Італії. І на двотижневий карантин, як це було у випадку з "уханьскими українцями", їх не відправляли.

Железняк закликає дивитися правді в очі – в Україні коронавірус вже є.

"І випадків зараження точно більше, ніж нам кажуть (за офіційними даними на 15 березня – три випадки зараження та один летальний результат). Ті ж українські заробітчани, яким в'їзд в Україну, зрозуміло, заборонити не можна, на другому місці після Польщі – в Італії. Тієї самої, де вирує епідемія. Українські лікарні вже зараз забиті людьми з запаленням легенів. Медики не ставлять діагноз (коронавірус), тому що просто (в силу некомпетентності) не можуть це робити, – упевнений Він. – На жаль, не до кінця спрацювали всі вказівки, які були впроваджені в зв'язку з оголошенням всеукраїнського карантину. Працюю кінотеатри, заклади громадського харчування. Зрозуміло, що функціонує метро. По суті, влада з моменту запровадження карантину каталізувала потенційну спалах вірусу тільки трохи в іншому вигляді і в іншому місці. Тепер всі контактують не в дитсадках, школах і вузах, а в кінотеатрах, парках і так далі".

На думку політексперта, враховуючи наш менталітет і нашу медицину, нескладно припустити, що при піднятті температура далеко не всі побіжать до лікарів, побоюючись виявитися ізольованим разом з тими, хто насправді може бути заражений вірусом.

"Люди, особливо літні, будуть сподіватися, що "саме пройде" і що "це просто застуда". Тим самим піддаючи ризику себе, своїх рідних і близьких", – резюмує Він.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!