Головна Статті Суспільство події Посткарантинный синдром: чому ми нескоро повернемося до колишнього життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Посткарантинный синдром: чому ми нескоро повернемося до колишнього життя

Україна, можливо, пройшла пік епідемії COVID-19 і дрібними кроками повертається до нормального життя, але коронавірус ще не покинув думки людей. Українці опинилися на етапі посткарантинної синдрому. Розбираємося, що це означає

28 травня 2020, 17:45 comments4727
Поділіться публікацією:
Посткарантинный синдром: чому ми нескоро повернемося до колишнього життя

Послаблення карантину показали, що страх нікуди не пішов: люди побоюються їздити громадським транспортом, не квапляться в кафе і ресторани і продовжують уникати незнайомих. Тим часом авіакомпанії і туроператори працюють наосліп, формально запускаючи продаж квитків і запрошуючи в подорожі влітку, але при цьому усвідомлюючи всю ступінь непевності поточного положення. Що з себе являє посткарантинный синдром – у матеріалі "Коментарів".

Посткарантинный синдром: пусте метро

Психологи кажуть, що після карантину людей за способом виходу із самоізоляції можна буде розділити на три великі групи.

Перша група, одержима бажанням компенсувати "внутрішні позбавлення" зовнішніми факторами, буквально полетить в кафе і торговельні центри надолужувати згаяне.

Друга група буде відрізнятися підвищеним рівнем тривожності, з острахом дивлячись на будь-яких сторонніх людей, не кажучи про тих, хто, не дай Боже, чхнув або кашлянув. Ці люди, можливо, і заглянуть в ТЦ, але постійно будуть терти руки серветкою, шарахаючись покупців і обслуговуючого персоналу.

І, нарешті, представники третьої групи вирішать, що вони і на карантині живуть зовсім непогано, і ще подумають, чи виходити з нього або почекати.

У понеділок, 25 травня, коли в Києві відкрився громадський транспорт, стало зрозуміло, що представників першої групи серед українців негусто. У перший день роботи метро пасажиропотік скоротився в 5 разів. Якщо до карантину послугами метрополітену користувалися 1,5 млн людей на день, то 25 травня столична підземка перевезла всього 310 тис. пасажирів.

Втім, це було видно неозброєним оком: соцмережі були буквально забиті "звітами" про напівпорожні вагони метро в годину-пік.

"Можна говорити про те, що не всі повірили, що з 25 травня метро запрацює у звичайному режимі, або про те, що багато працюють дистанційно, і тому їм метро зараз без потреби, але справа не тільки в цьому, – зазначила в бесіді з "Коментарями" психолог Оксана Навроцька. – Справа в тому, що багато хто продовжує по можливості уникати контактів зі сторонніми людьми, оскільки розуміють: 25 травня порівняно з 24 травня нічого не змінилося. Люди з величезним стресом входили в цей карантин і тепер з не меншим стресом з нього будуть виходити. І якщо транспорт відновить пасажиропотік відносно швидко, оскільки українці будуть просто змушені користуватися його послугами, то на відновлення інших сфер знадобиться чимало часу".

Посткарантинный синдром: за чим скучили

Слова психолога підтверджуються результатами дослідження, проведеного дослідницькою компанією Active Group. Як виявилося, найбільше під час карантину українцям не вистачало громадського транспорту – про це заявили 58% опитаних. Також до п'ятірки місць, з яким українці на самоізоляції скучили найбільше, увійшли парки (41%), магазини непродовольчих товарів (37%), ринки (36%), перукарні та салони краси (35%).

Але при цьому, незважаючи на те, що громадського транспорту не вистачало шести з 10 українців, про те, що після зняття обмежень вони готові скористатися ним, заявили лише двоє з десяти. Причому, оскільки вибірка репрезентативна, отримані в ході дослідження дані не є випадковими і їх можна екстраполювати на всю Україну.

В цілому список місць, які українці налаштовані відвідати після послаблень карантину в першу чергу, виглядає так:

– перукарні та салони краси 33%,

– ринки 29%,

– парки 26%,

– магазини непродовольчих товарів 23%,

– кафе і ресторани 19%,

– громадський транспорт 19%,

– поїздка за кордон 17%,

– ТРЦ 15%,

– театри і кінотеатри 14%,

– робочі офіси 14%,

– стоматології 13%,

– спортклуби 10%,

– музеї і бібліотеки 8%.

Посткарантинный синдром: у ресторани підемо нескоро

Судячи з результатів опитування, перспективи закладів громадського харчування виглядають не так вже погано. Кафе і ресторани увійшли до п'ятірки найбажаніших закладів, випередивши не тільки ТРЦ й кінотеатри, але навіть громадський транспорт!

Однак експерти цього ринку налаштовані досить песимістично.

Як зазначила на своїй сторінці в соцмережі директор Ресторанного консалтингу" Ольга Насонова, опитування, проведене серед постійних відвідувачів ресторанів, показало, що близько 30% опитаних і після зняття карантину перший час будуть уникати приміщень ресторанів. Люди не те щоб відверто бояться, але все ж побоюються перебувати у приміщеннях без маски, а їсти і пити в масці, на жаль, не вийде. Опитані відзначили: літні майданчики на відкритому повітрі вони планують відвідувати, а от всередину не зайдуть.

"Укупі з проблемами під час карантину ресторани отримають ще і посткарантинный синдром, – резюмувала експерт. – Якийсь час всі будуть звикати, що поруч можуть знаходиться чужі люди без масок, що можна в ресторані просто розслабитися. Це буде нешвидко, адже потік страшилок з ефіру не вичерпується. Ковід, як би до нього не ставилися, має власну pr-кампанію (дуже успішну, треба сказати) і навіть власну ідеологію. Всі ці маніпулятивні дані – кількість заражених, кількість загиблих – лякають. Боротися з цим силами тільки ресторанів неможливо"

За словами експерта, люди самі повинні звикнути до соціальних контактів, до спілкування, до скупчення чужих людей. І тому, навіть якщо ресторани зможуть відкритися 1 червня, а не 10-го, потоку відвідувачів в колишньому обсязі чекати не доводиться. І справа не тільки в тому, що потрібно буде розставляти столи, міряти температуру і здійснювати інші антивірусні руху. Але і в тому, що страх поки нікуди не пішов, він міцно сидить мінімум в третині ресторанної аудиторії.

Посткарантинный синдром: подорожі на паузі

З туризмом бувало всяке, але все ж такого "повного паралічу" не було ніколи.

Економіки країн втрачають мільярди (наприклад, в Євросоюзі на туристичну галузь та суміжні сфери припадає близько 12% ВВП), готелі та авіакомпанії опинилися на порозі банкрутств, мільйони людей втратили роботу, і коли це все почне відновлюватися, сьогодні не може прогнозувати ніхто.

Авіаперевізники вже кілька разів відкривали продаж квитків на міжнародні напрямки, але поки всі вони виявлялися черговим фальстартом. А експерти не втомлюються попереджати: наявність рейсу в розкладі авіакомпанії і продаж на нього квитків в теперішніх умовах зовсім не означає, що рейс буде виконано. Відкриваючи продаж, авіакомпанії лише сповіщають про своє гаряче бажання летіти за конкретним маршрутом, але поки держави зберігають обмеження на польоти, ніхто нікуди не полетить. Зокрема, в Україні ці обмеження триватимуть, щонайменше, до 15 червня.

Втім, у туристичних компаніях не тішать себе ілюзіями, прекрасно розуміючи: і після 15 червня сплеску продажів не буде, тож цього літа турфірмам заробити не вийде.

"Багато хто говорить, що вони готові летіти в подорож хоч завтра, але між ні до чого не зобов'язуючими розмовами і купівлею реального туру лежить прірва, – зізналася у розмові з "Коментарями" менеджер одного зі столичних туристичних агенцій. – На жаль, сьогодні не можна бути впевненим ні в чому – ні в тому, що рейс відбудеться, ні в тому, що, наприклад, в липні або серпні туриста прийме країна. Багато країн вже зараз говорять про те, що влітку 2020-го налаштовані виключно на внутрішній туризм, а прийняти іноземних мандрівників готові лічені держави – Туреччина, Греція, Чорногорія, Хорватія, Албанія. Але і в цих країнах все не остаточно – є багато "якщо". Наприклад, та сама Греція заявила: вона відновить туризм з 1 липня, якщо епідеміологічна ситуація в країні залишатиметься сприятливою. Зрозуміло, що продавати тури в таких умовах неможливо".

За словами нашої співрозмовниці, дзвінки від потенційних туристів зараз – велика рідкість. Одних відлякує загальна невизначеність, другим незрозуміло, що вони будуть робити на відпочинку, якщо будуть закриті бари та розважальні заклади, треті побоюються багатогодинних перевірок на кордоні, четверті – не в захваті від перспективи всю відпустку провести в масці з ризиком потрапити на величезний штраф за найменше порушення. При цьому всі без винятку задаються питанням: а що буде, якщо в розпал відпустки нагряне друга хвиля "корони" і кордони закриють на замок? Прецедент вже є!

"Сьогодні ми пропонуємо нашим туристам відпочити в Україні – літні табори для дітей і бази відпочинку в Одесі, Коблево, Кирилівці, в Карпатах, – каже турагент. – Щоправда, туристи, почувши ціни, хапаються за голову і кажуть, що за ці гроші вони б у Єгипті відпочивали місяць, причому зовсім з іншим сервісом. Словом, на мій погляд, прогнози про те, що відсутність зовнішнього туризму підштовхне розвиток внутрішнього, сильно перебільшені. Багато хто просто залишаться вдома".

Раніше "Коментарі" розбиралися, скільки років Україна втратить на відновлення після кризи і що може зробити українська влада, щоб якомога швидше підняти економіку країни з колін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!