Головна Статті Світ Європа До чого готуватись Україні: жителі Іспанії та Італії розповіли про життя в суворому карантині
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого готуватись Україні: жителі Іспанії та Італії розповіли про життя в суворому карантині

В Італії та Іспанії, де вирує коронавірус, з'явилося правило "1 метра" і тупіт в знак подяки. В умовах карантину медики вирішують, кому надавати допомогу, а деякі вмирають, прощаючись з рідними по Skype...

17 березня 2020, 17:55 comments16565
Поділіться публікацією:
До чого готуватись Україні: жителі Іспанії та Італії розповіли про життя в суворому карантині

Поки в Україні одні звикають до нового життя в умовах карантину, а інші намагаються організувати бізнес на масках і медпрепаратах втридорога, в Італії, де коронавірусом захворіло понад 28 000 осіб і померло 2158, розпочався другий жорсткий етап ізоляції. Як розповіла "Коментарям" уродженка Свердловська Луганської області Анна Захарова, яка разом з чоловіком і сином живе в Мілані, перші вказівки щодо карантину італійці сприйняли не надто серйозно. Однак тепер народ згуртувався: на балконах влаштовують музичні шоу, спільно всією країною вимикають світло і запалюють ліхтарики, лише б підбадьоритися і підтримати один одного.

dsn9mzpus2q4kluliMZwTaL_1.jpg

Черги на вулиці і "воля" по пропуску

“23 лютого я вперше отримала повідомлення про те, що закриваються всі школи та садочки. Тоді скасували покази з нагоди тижня моди, а венеціанський карнавал провели за скороченою програмою. Через пару днів почали закриватися бари і ресторани. На п'ятий день першої хвилі карантину було закрито практично все, крім магазинів і аптек. Але буквально через два дні Мілан знову ожив: люди, як і раніше, пили коктейлі в барах, а носили маски відсотків 5 перехожих", — згадує Анна.
Дівчина каже, що в кінці лютого італійці розкупили всі маски і дезинфікуючі засоби для рук, що, власне, відбувається в Україні зараз. Втім, націнок на ці позиції в республіці не було.
Аня згадує, що на роботі в магазині одягу вони тоді працювали в масках і рукавичках. Через паніку не обійшлося без інциденту в колективі.
“Одна з співробітниць живе в провінції Лоді, де спалахнув коронавірус. Так ось через її присутність на роботу відмовилася виходити інша — китаянка. Здавалося б, ми повинні були боятися її, а не навпаки. У підсумку, її звільнили. А нас усіх незабаром відправили в оплачувану відпустку", — каже Аня.
Коли перша хвиля карантину, до якого поставилися як до витівки влади, виявилася безрезультатною і коронавірусом захворіли тисячі людей по всій Італії, уряд пішов на куди більш жорсткі заходи. Ось вже 10 днів італійці сидять вдома під загрозою високих штрафів. До 3 квітня закрито все, включаючи місцеві парки. Працюють лише продуктові магазини та аптеки.
“Не можу сказати, що є комендантська година, але є дуже жорсткі правила: якщо ти виходиш із дому, у тебе повинен бути офіційний лист з твоїми даними та документи з пропискою. Якщо тебе зупинять не у тій зоні, де ти живеш, то буде штраф — близько 300 євро. Крім того, в цьому листку ти повинен вказати причину, з якої ти вийшов. А право вийти є тільки в супермаркет або аптеку поряд з будинком", — пояснює Анна Захарова.


Черга в магазини вибудовується на вулиці: люди стоять один від одного на відстані півтора метри. Клієнтів не зобов'язують входити в супермаркет в масках, однак без рукавичок, які видають на вході, не пустять. Похід за продуктами сім'єю — теж табу в сучасних італійських реаліях: всередину дозволять увійти лише одній людині.


Якщо ж комусь стало погано, він зобов'язаний негайно зателефонувати по "зеленому" номеру, після чого до нього прибудуть медики.
“До нашої родички приїжджав такий наряд. Їй було погано, здавалося, що важко дихати, і температура 37,5. Медики приїхали в екіпіровці, з киснем — все, як годиться. Виміряли температуру, але вважали її симптоми не настільки яскравими для коронавірусу. Вони запропонували їй госпіталізацію, проте вона обрала ізоляцію вдома на три дні", — розповідає дівчина.

Замість музики — профілактика коронавірусу

У Мілані не прикрашають дійсність: щоб донести мешканцям всю небезпеку коронавірусу, медики розсилають повідомлення про переповнені лікарні, нестачу кисню і препаратів. А замість музики по радіо — інструкції з профілактики коронавірусу.
“Чула про те, що через переповнені лікарні медпрацівники вибирають, кого лікувати, а кого ні. Є дані, що людей похилого віку забирають рідше... Я також чула про те, що літні люди в карантині телефонують рідним по Skype і вмирають у свідомості, не маючи можливості попрощатися", — зітхає Анна Захарова.
Але незважаючи ні на що, народ намагається підтримувати один одного і придумує карантинні традиції. Так, одне з щоденних правил італійця — вийти на балкон в 12:00 і 18:00 і видати будь-який голосний звук: стук в тарілку, музика чи пісня. За словами Ані, такі ритуали допомагають підбадьоритися і не пасти духом.
"Ще італійці масово розсилають один одному повідомлення за типом: "У певний день всі вимикаємо світло і запалюємо ліхтарики на телефоні". Мовляв, це буде видно з супутника", — каже дівчина, коротаючи час в ізоляції за допомогою ігор з дитиною.

Безкоштовний транспорт з "німим" водієм і лікарня не для всіх

В Іспанії, згідно з останніми даними, китайська лихоманка забрала життя 491 людини, а заражені 11 178. Уродженка Охтирки Сумської області Інна Гурова, яка проживає з сім'єю на Майорці, розповіла нам про те, що серед інфікованих — її сусідка, яка змушена боротися з вірусом самостійно: в ізоляції, без нагляду медпрацівників.
“В лікарню відвозять тільки людей у критичному стані, коли температура сягає 40 градусів. І всі ставляться до цього нормально. Сусідку консультують по телефону щодня, і якщо їй стане гірше, то її відразу госпіталізують", — розповідає Інна.
Про те, щоб хворий коронавірусом залишив житло і відправився, наприклад, в магазин, не може бути й мови. За словами українки, в Іспанії всі дуже бережуть здоров'я оточуючих і не можуть собі дозволити порушити карантин.
“Транспорт курсує і зараз, проте підійти до водія не можна. Він завішаний спеціальними стрічками, гроші не бере і говорити ні з ким не може", — розповідає наша співрозмовниця.

Крик і тупіт — вдячність медикам

Традиція виходити на балкони є і на Майорці: люди кричать і тупотять ногами у вдячність медикам, які рятують життя іспанців. В такі моменти, каже Інна, у неї мурахи по шкірі і сльози в очах.
“В Україні, поки все не розвинулося з такою силою, як тут, люди не повинні впадати в паніку, однак варто усвідомити, що коронавірус може торкнутися кожного. Зараз нам дійсно страшно. Дуже хочеться, що в рідній країні люди були готові до такого, — зітхає Інна Гурова. — Тут допомагає те, що люди дійсно поважають один одного. Стоять в метрі, як годиться, не чхають і не кашляють один на одного. Хотілося б побажати, щоб так було і у нас. Особливо побачивши новини, як, наприклад, зустрічали прилетівших  з Уханя людей у Нових Санжарах".

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Україні офіційно підтвердили інформацію про 7 хворих, з них 1 помер. На сьогоднішній екстреній сесії парламенту головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко заявив про те, що МОЗ змінює алгоритм діагностики інфікованих китайський лихоманкою. Коронавірус тепер передається не з інших країн, а всередині України.

Фото: Анна Захарова та Інна Гурова



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!