Головна Статті Світ Європа Польський фронт у газовій війні США і Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Польський фронт у газовій війні США і Росії

Польща відмовилася від транзиту російського газу по своїй території. Рішення Варшави, яке може мати серйозні наслідки для сировинної економіки Росії. "Коментарі" розбиралися в причинах і можливі наслідки загострення газової війни

19 травня 2020, 23:45 comments5133
Поділіться публікацією:
Польський фронт у газовій війні США і Росії

Польща відмовилася продовжити термін дії договору про транзит природного газу по своїй території. Документ Москва і Варшава підписали в 1996 році і 17 травня його термін закінчився. Росія поставляла природний газ в Євросоюз по газопроводу "Ямал-Європа", який проходить через територію Польщі. Польський уряд ухвалив таке рішення з ряду причин і, по суті, відкрив новий фронт у газовій війні Росії і США на європейському ринку блакитного палива.

Цінова суперечка Росії та Польщі

Однією з причин, за якою Польща вирішила відмовитися від транзиту російського природного газу через свою територію, є незгода з ціновою політикою "Газпрому". Росіяни продають природний газ полякам за ціною понад 475 дол. за тисячу куб. м. Експерти з питань енергетики Мачей Мартевич і Марек Стрілецький вважають, що ціна на газ, яку пропонує "Газпром" за довгостроковими контрактами, вище, ніж на нафту. Крім того, ціна на газ прив'язана до ціни на "чорне золото", яке знецінилося з початку року. До недавнього часу польська фірма PGNiG домагалася від росіян знижки на 15% за довгостроковим контрактом і навіть виграла арбітраж у Стокгольмі з даного питання в кінці березня. Згідно з рішенням арбітражу, "Газпром" зобов'язаний переглянути ціни на газ для Польщі. Польська влада вимагала від росіян повернути 1,5 млрд дол., які вона переплатила за природной газ в останні роки.

Однак, "Газпром" продовжив продавати полякам природний газ за старими цінами. В умовах нафтової кризи і зниження світових цін на чорне золото, Росії вкрай невигідно знижувати ціни на газ для такого порівняно великого споживача як Польща. У 2018 р. "Газпром" поставив для потреб польського ринку близько 10 млрд куб. м природного газу. На думку Мачея Мартевича і Марека Стрілецького, "Газпром" власноруч створив прецедент зниження цін на блакитне паливо в Європі. У травні російський газовий монополіст знизив ціну для Литви на 23%. До цього литовці купували газ з РФ за ціною 484 дол. за тисячу куб. м. В той же час, Німеччині Росія продає газ за ціною 371 дол. за тисячу куб. м. Можливо, польська сторона спеціально грає на нервах у Кремля, закриваючи транзит через свою територію, щоб змусити піти на поступки щодо ціни.

Відмова Польщі від російського газу: політичний підтекст

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що Польща відходить від транзиту російського газу, оскільки в планах країни скоротити енергетичну залежність від Росії.

"Польща має намір припинити купувати природний газ у Росії в 2022 році. До цього часу польська фірма Gaz-System і данська компанія Energinet планують ввести в дію Балтійський трубопровід в рамках свого спільного підприємства, який дозволить поставляти 10 млрд куб. м природного газу в рік з родовищ в Норвегії, – нагадує експерт. – На початку травня почалося будівництво газопроводу. Також з 2015 р. у місті Свіноуйсьце працює регазифікаційний термінал, здатний приймати 5 млрд куб. м зрідженого природного газу із США і Катару".

Кухалейшвілі переконаний, що відмова Польщі від транзиту російського природного газу має під собою яскраво виражений політичний підтекст. Тим самим, Варшава намагається позиціонувати себе як самодостатній центр сили в Євросоюзі. Польща грає роль противаги франко-німецького тандему в питаннях європейсько-російських відносин. Якщо канцлер Німеччини Ангела Меркель виступає за зміцнення енергетичного співробітництва з Росією та підтримує будівництво газопроводу "Північний потік – 2", а президент Франції Еммануель Макрон за формування єдиного простору безпеки й економічного співробітництва від Лісабона до Владивостока, то в Польщі ставляться до РФ як до загрози для свого існування і не хочуть, щоб залежність від постачання енергоносіїв була використана як привід для шантажу.

Поляки навчені гірким досвідом "нульових" років, коли через газові війни Росії і України, європейські країни відчували енергетичний голод в зимову холоднечу. Ймовірно, Польща засвоїла урок агресії Росії на сході України і тепер не шкодує коштів і сил на зміцнення національної безпеки, у тому числі її енергетичної складової. Завдяки постачанню норвезького, американського і катарського природного газу Варшава зможе покрити свої внутрішні потреби, які становлять близько 17 млрд куб. м.

На думку економіста Віктора Катона, з урахуванням власного видобутку, а також обсягів, які поставляються з Балтійського трубопроводу і з терміналу в Свіноуйсьце, щорічно в розпорядженні Польщі перебуватиме 22 млрд куб. м природного газу. Катон вважає, що надлишки природного газу можуть поставлятися з Польщі до Литви, яка також залежить від поставок "Газпрому", і в Україну.

"Польські проекти не стануть альтернативою російським газопроводам "Північний потік" і "Турецький потік", які дозволяють у сукупності поставляти в Європу до 90 млрд куб. м природного газу. Однак, своїми діями Польща може вплинути на скорочення частки "Газпрому" на газовому ринку Європи. Росія постачає транзитом через територію Польщі близько 33 млрд куб. м природного газу в рік. Це 13,5% від загального обсягу поставок "Газпрому" в 2018 р. (243,3 млрд куб. м природного газу)", – зазначив Катон.

Польський фронт: мета — ослабити економіку РФ

За словами Георгія Кухалейшвілі, газовий демарш Польщі відповідає інтересам США і керівництва ЄС, які виступають за диверсифікацію європейськими країнами напрямків імпорту вуглеводневих ресурсів і зменшення їх залежності від постачання енергоносіїв з Росії. У грудні 2019 р. президент США підписав закон про санкції щодо компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2". Рада ЄС 15 квітня прийняла  нову директиву, згідно з якою постачальник природного газу та фірма, яка відповідає за його транспортування, повинні бути різними юридичними особами.

""Газпром" зобов'язаний передати "Північний потік – 2" під управління не пов'язаної з ним компанії, а значить, не зможе використовувати поставки газу по трубопроводу в якості інструменту для шантажу. Під загрозою американських санкцій Федеральне мережеве агентство Німеччини відмовило компанії "Газпром" вивести газопровід з-під норм європейського законодавства", – говорить Кухайлешвілі.

Відмовившись від транзиту російського газу, Польща відкрила другий фронт у газовій війні США і Росії за європейський ринок. Вашингтон і Варшава спільними зусиллями витісняють "Газпром" з Європи. Вивільнені ніші на газовому ринку візьмуть постачальники з США. З 2016 р. американські компанії поставили в ЄС орієнтовно 19,5 млрд куб. м природного газу. Для цього вже йде підготовка грунту. У планах ЄС створити нові газові термінали в Хорватії, Греції, Іспанії, Ірландії, Швеції. Євросоюз виділив Хорватії для цих цілей 124 млн євро, а ще 128 млн євро – на розширення пропускної здатності польського терміналу в Свіноуйсьце. Існуюча портова інфраструктура Євросоюзу дозволяє імпортувати 150 млрд куб. м зрідженого природного газу.

Після виходу Великобританії з ЄС, Польща стала основним провідником інтересів США в Європі. Разом вони розраховують віддалити Євросоюз від РФ і протидіяти впливу франко-німецького тандему. Дії Штатів і Польщі розраховані на те, щоб послабити сировинну економіку Росії, а також посилити ефект діючих антиросійських санкцій.

Раніше "Коментарі" розбиралися в особливостях президентської гонки в Польщі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!