Головна Статті Світ США Ядерні випробування США: чим ризикує Трамп, залякуючи Росію і Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерні випробування США: чим ризикує Трамп, залякуючи Росію і Китай

Якщо інформація про підготовку ядерних випробувань Сполученими Штатами правдива, то Дональд Трамп почав дуже небезпечну гру як в геополітичному плані, так і в контексті майбутніх президентських виборів

26 травня 2020, 15:00 comments3350
Поділіться публікацією:
Ядерні випробування США: чим ризикує Трамп, залякуючи Росію і Китай

В американські ЗМІ просочилася інформація про те, що нещодавно керівники силового блоку і високопоставлені чиновники адміністрації президента США Дональда Трампа обговорювали можливість відновлення ядерних випробувань. Останні підземні ядерні випробування в Штатах проводилися у вересні 1992 року на полігоні в пустелі Невада. У Раді національної безпеки і Національній адміністрації з питань ядерної безпеки утрималися від коментарів. Якщо американська влада дійсно має намір незабаром провести нові ядерні випробування, то це загрожує негативними наслідками для їх іміджу на міжнародній арені і всередині країни. Якими саме – розбиралися "Коментарі".

Ядерні випробування США: відлуння "холодної війни"

За даними американських аналітиків Джона Хадсона і Підлоги Сонне, з посиланням на обізнаних чиновників, які брали участь у нараді, США можуть відновити ядерні випробування для тиску на Росію і Китай. Держдепартамент США підозрює китайську владу у підготовці до проведення підземних випробувань малопотужної ядерної зброї на полігоні Лоп Нур. Експерт з ядерних озброєнь Джеффрі Льюїс вважає, що аргументів для таких підозр достатньо.

На полігоні постійно проводяться земляні роботи, використовуються вибухові речовини. Держдепартамент США підозрює Росію у встановленні малопотужних ядерних зарядів на балістичні ракети підводних човнів, які можуть застосовуватися в локальних конфліктах і рекомендує адміністрації Трампа зробити аналогічні кроки для дотримання паритету. Природно, процес створення будь-якої зброї вимагає його випробування. Хоча Росія і Китай заперечують підозри США щодо створення малопотужної ядерної зброї.

Хадсон і Сонне не виключають, що США хочуть досягти інших цілей у відносинах з Росією і Китаєм з допомогою відновлення випробувань ядерної зброї. В даному випадку американці повертаються до політики залякування і стримування часів "холодної війни", даючи зрозуміти Москві і Пекіну, що раціональніше сісти за стіл переговорів і домовитися про нові обмеження в області ядерних озброєнь, не доводячи справу до гонки озброєнь.

На порядку денному стоять нові переговори між США і Росією про скорочення ядерних озброєнь. Дія підписаної США і Росією в 2010 році Угоди про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) закінчується в наступному році. Стоїть питання подальшої долі Договору про заборону ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) 1987 року, який Вашингтон і Москва припинили дотримуватися в минулому році. Трамп підтримує ідею розширення учасників договору, насамперед за рахунок Китаю, де ракети середньої і малої дальності представлені в ядерному арсеналі.

Ядерні випробування США: колапс режиму нерозповсюдження

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що дії адміністрації Трампа можуть поставити хрест на Договорі про всеосяжну заборону ядерних випробувань 1996 року. На сьогоднішній день документ підписали і ратифікували більшість країн світу, включаючи Україну, Росію та інші країни колишнього СРСР. Документ передбачає відмову від проведення ядерних випробувань на своїй території та заохочення такої діяльності іншими країнами. Не беруть участь в договорі лише дванадцять країн, включаючи Індію, Пакистан, Північну Корею, Саудівську Аравію і Сирію.

Кухалейшвілі вважає: якщо США відновлять випробування ядерної зброї, то виникне прецедент для порушення умов цієї угоди. За його словами, сьогодні у світі близько 40 "порогових держав", у яких є технологічні можливості і необхідна матеріально-ресурсна база для виготовлення ядерної зброї.

"Крім підриву позицій у переговорному процесі з Іраном і КНДР ядерні випробування ні до чого не приведуть. США не зможуть переконати Іран погодитися відмовитися від збагачення урану і розробки балістичних ракет, — впевнений Георгій Кухайлешвілі. — У минулому році Тегеран відновив ядерну програму в знак протесту проти американських санкцій. Також в 2019-му режим аятолла прийняв рішення збільшити обсяги виробництва збагаченого урану. Іранська влада вимагає від США не тільки скасування санкцій та повернення до дотримання умов ядерної угоди, але і виплати багатомільярдної компенсації".

За словами експерта, теж саме стосується КНДР, яка проводила ядерні випробування кілька років тому. Спроби Вашингтона переконати Пхеньян відмовитися від ядерної зброї в умовах відновлення діяльності випробувального полігону в Неваді не принесуть жодних плодів.

"У відновлення ядерних випробувань в США немає жодної доцільності з точки зору безпеки і оборони. Як фактору стримування США використовують звичайні озброєння і компоненти "ядерної тріади": міжконтинентальні балістичні ракети, балістичні ракети підводних човнів, стратегічні бомбардувальники. Зате з'явиться зайвий привід для критики США в світі, звинувачення в подвійних стандартах в частині режиму нерозповсюдження", — каже політолог-міжнародник.

Ядерні випробування США: хліб демократів

Георгій Кухалейшвілі вважає, що обговорення відновлення ядерних випробувань в США високопоставленими чиновниками може негативно позначитися на репутації Трампа та Республіканської партії напередодні президентських виборів в листопаді цього року. Це питання вкрай непопулярне в американському суспільстві. За ядерним полігоном у Неваді тягнеться приблизно такий самий негативний шлейф в медіапросторі США, як і за Чорнобилем і 30-кілометровою зоною відчуження в Україні. За останні 75 років з 1032 ядерних випробувань США 928 були проведені на ядерному полігоні в Неваді. Під час випробувань в 1951-62 роках рівень радіації в районі полігону в 20 разів перевищував показники на місці аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Негативні наслідки для здоров'я відчули на собі жителі довколишніх населених пунктів штатів Невада, Юта, Арізона, Нью-Мехіко, Вашингтон, Айдахо, куди вітер приносив радіоактивні викиди. Найбільш схильним до радіоактивного забруднення виявилося місто Сейнт-Джордж у штаті Юта, де збільшилися випадки захворювання на рак. На думку фізика-ядерника Теда Тейлора, найбільш схильними до радіації виявилися невадські фермери. Незважаючи на те, що ядерний полігон побудували в безлюдній пустельній місцевості, де немає річок, мешканці з довколишніх населених пунктів продовжували вживати в їжу молоко та овочі власного виробництва. Деякі зіваки приїжджали ближче до полігону як на пікнік, щоб поспостерігати за ядерними вибухами. Серйозне опромінення отримали американські військовослужбовці, яких відправляли на полігон спостерігати за ядерними вибухами, проводити заходи по деактивації. Ті, кого вже немає в живих, в основному вмирали від лейкемії, раку простати та носа. Недарма їх прозвали "атомними ветеранами".

До моменту проведення останнього ядерного випробування під кодовою назвою "Роздільник" у вересні 1992 року в США вже сформувався цілий громадський рух прихильників закриття ядерного полігону в Неваді. Вони проводили свої акції протесту мало не кожен місяць. Під тиском суспільства в 1990-му в США був прийнятий закон про виплату компенсацій постраждалим від ядерних випробувань у розмірі від 50 до 100 тис. дол. на людину. У 2018 році було подано понад 34 тис. заявок. Згодом екс-президенти США Джордж Буш-старший і Білл Клінтон відмовилися від подальшого проведення ядерних випробувань. Гостроти питанню додає те, що про проведення випробувань за рахунок американських платників податків заговорили під час пандемії коронавіруса та економічної кризи, яку спровокував карантин. Демократична партія, від якої на посаду президента претендує колишній віце-президент США Джо Байден, може використовувати розмови про відновлення ядерних випробувань для критики Трампа, який мітить на другий термін і напрацювання рейтингів. У Білому Домі вибрали не найкращий момент для непопулярних рішень.

Як раніше писали "Коментарі", у зв'язку з інформацією про ядерні випробування в США і взаємними звинуваченнями Штатів і Китаю експерти розповіли виданню "Коментарі", чи варто всерйоз говорити про наближення Третьої світової війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!