Блог

Оленка Клочко: "Червона калина", яку не варто співати у Польщі

Популярна українська патріотична пісня у Польщі викликає обурення - чому?

2

comments9751

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



 Днями нову хвилю популярності здобула наша патріотична "Червона калина". Її заспівали на відео в інстаграм дві молоді дівчини-патріотки у себе вдома. Ніхто б і не звернув уваги - звичайна справа, буденний патріотизм. Однак квартира, у якій записали відео, розташована не будь-де, а у вже вісім з половиною років окупованому Сімферополі, в АРКрим.

Особисто я, захоплююся сміливістю дівчат, і сподіваюся, що окупаційне КГБ не забере їх у застінки чи підвали.

Відео одразу стало вірусним і облетіло мережу. Вже кілька днів воно переглядається на різних смартфонах, і демонструється тим, хто не бачив. Додає йому популярності ще й те, що це відео з'явилося також і в російських пабліках, і там викликало хвилю обурення і дуже роздратувало окупантів.

У запалі патріотичного натхнення українці підспівують відважним дівчатам навіть на вулицях. Я особисто бачила, як ввечері компанія підлітків, ймовірно, трохи на підпитку сунула центральною вулицею Познані (Польща) та вголос співала "Червону калину", ще раз відео лунало на вулиці у мене під вікнами квартири.

Чому виконання цієї пісні у Криму - героїзм, а от у Польщі - погана ідея?

З окупованим півостровом зрозуміло: виконання українських пісень та взагалі усе українське -  зайве нагадування окупанту, що йому там не місце, а наших, українських громадян, тих, хто всіма руками за Україну, там дуже багато, - саме це росія намагається спростувати та заперечити.

Що ж до Польщі - то для частини поляків ця пісня асоціюється із історичними подіями, до яких причетні воїни ОУН-УПА, власне з ОУН-УПА вона і асоціюється. Тому викликає негативні, а часом і агресивні емоції. Уявіть, якби хтось заспівав в Україні совєтську "Катюшу" - приблизно такі емоції викликає у поляків наша "Червона калина", яку вважають гімном ОУН-УПА. У нас ОУН-УПА асоціюються лише з патріотизмом. А от в Польщі - у кращому випадку просто не згадують ці організації. А у гіршому...

Останнім часом дуже багато польських блогерів, та звичайних громадян записують відео про те, що "України" стало забагато на вулицях польських міст, а українці не завжди є взірцем культурної поведінки та образу "біженця". Багато чого з того, що вони записують, викликає обурення та образу, однак очевидним є те, що саме такі ситуації, як, наприклад, виконання на вулицях у Польщі "Червоної калини" і провокують незадоволення та агресію поляків щодо українців. Звісно, не всіх, не всюди і не завжди, але негативна тенденція є.

Нещодавно я розповідала про ксенофобію відносно українців, а також про те, як уберегтися від її проявів. Так от, один зі способів - просто не провокувати. Ми перебуваємо у чужій країні, тому варто зважати на її особливості - історичні, культурні, та бути вдячними гостями.

Україна - це Україна, а Польща - на щастя, а може й на жаль - не Україна, це Польща.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!